همین چند روز پیش از سوی شرکت بازآفرینی شهری ایران اعلام شد که هر فردی بتواند برای ساخت واحد مسکونی در داخل بافتهای فرسوده پروانه ساختمانی دریافت کند، مشمول تسهیلات میشود و ملاک تعداد تسهیلات پرداختی نیز تعداد واحدهای مندرج در پروانه ساختمانی اولیه صادره توسط شهرداری است. میزان سقف تسهیلات مشارکت مدنی دوره ساخت […]
همین چند روز پیش از سوی شرکت بازآفرینی شهری ایران اعلام شد که هر فردی بتواند برای ساخت واحد مسکونی در داخل بافتهای فرسوده پروانه ساختمانی دریافت کند، مشمول تسهیلات میشود و ملاک تعداد تسهیلات پرداختی نیز تعداد واحدهای مندرج در پروانه ساختمانی اولیه صادره توسط شهرداری است.
میزان سقف تسهیلات مشارکت مدنی دوره ساخت ارزانقیمت نیز بهازای هر واحد مسکونی تولید شده چهارصد میلیون ریال با نرخ سود ۹درصد تعیین شده است که در صورت درخواست متقاضی سقف این تسهیلات تا ۵۰۰ میلیون ریال قابل افزایش است که نرخ سود برای تسهیلات پرداختی مازاد برسقف تسهیلات مشارکت مدنی مذکور ۱۸ درصد ثبت میشود.
حالا مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران از نوسازی مسکن در بافتهای فرسوده و ناکارآمد بهعنوان سیاستمحوری وزارت راهوشهرسازی خبر داده است.
سید محمد پژمان در سومین نشست با مدیران راه و شهرسازی استان ها با بیان اینکه توزیع ناعادلانه در اقتصاد و خدمات موجب جابهجایی جمعیت در شهرها شده است، اظهارکرد: این موضوع با موضوعات کلان کشور در ارتباط است و تنها یک بخش نمیتواند در آن تاثیرگذار باشد اما ادارات راه و شهرسازی نباید از آن غافل شوند.
پژمان ادامه داد: اگر در گذشته بر به کارگیری راه حل های ایده ال و آرمانی برای حل مشکلات شهری اصرار نمی شد و فقط به راهکارهای میانی بسنده می شد امروز با حجم بزرگی از مشکلات در بافت های فرسوده و ناکارآمد مواجه نبودیم.
پژمان تاکید کرد: حل مشکل مسکن و بافت های فرسوده و ناکارآمد یک موضوع آمایشی است که همه دستگاه ها باید در آن نقش داشته باشند و شرکت بازآفرینی شهری ایران به تنهایی نمی تواند در برطرف کردن مشکلاتی که از پیچیدگی های کلان کشور نشات گرفته، تاثیر گذار باشد.
چنین ادعایی به زعم نگارنده درست است، چراکه مشکل مشکن در ایران به یکی از معضلات بنیادی بدل شده است که یک دستگاه به تنهایی از پس هزینههای آن بر نمی آید.
این در حالی است که پژمان با اشاره به اینکه میانگین شهرنشینی در جهان ۶۰ درصد و در کشور ما بالای ۷۰ درصد است، ادامه داد: باید مدیران شهری به این موضوعات حساس شوند و در این راستا تدابیری بیاندیشند.
وی با تاکید بر لزوم ایجاد تناسب بین برنامه ها و طرح ها با شرایط و اقتضائات زمان و به روز بودن طرح ها، گفت: نمی توان با طرح های قدیمی و غیرمنعطف فعالیت های با کیفیت و جدید در حوزه شهرسازی انجام داد.
معاون وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: هر منطقه ای راه حل ها و شرایط ویژه خود را دارد و باید به اقتضائات و توان های محلی در حل مشکلات توجه کرد. مشکل بافت های هدف بازآفرینی شهری تنها با استفاده از ظرفیت های محلی و مردمی قابل حل است.
وی با اشاره به سه حیطه فعالیت برنامه بازآفرینی شهری در حوزه مقاوم سازی مسکن، ایجاد زیرساخت و ارائه خدمات مناسب در بافت های هدف بازآفرینی، بیان کرد: از انصاف به دور است که همه این موضوعات را به صورت مطالبه روی میز دولت قرار دهیم.
پژمان گفت: گام اول در حوزه نوسازی بافت ها این است که محلات اولویت بندی شوند چرا که بازآفرینی ۲۷۰۰ محله هم زمان با هم امکان پذیر نیست و طبق برنامه توسعه نیز نوسازی ۱۰درصد محلات در سال هدف قرار داده شده است.
وی افزود: گام دوم در راستای نوسازی بافت ها، انجام بهترین مطالعات، تنظیم برنامه های مناسب و یافتن راه حل های محلی با استفاده از مشاورین کارآمد و توانمند است. در این راستا با انجمن صنفی معماران و شهرسازان و جامعه مشاورین معمار و شهرساز تفاهم نامه ای امضا شده تا در رابطه با موضوع بافت ها و پیچیدگی های آن راه حل ارائه کنند.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران گفت: مشاوران باید این پیام را به مردم بدهند که برای بهبود وضعیت بافت ها و محل سکونت آنها تلاش می کنند و اقداماتی که انجام می شود موجب ثروت آفرینی و ارتقا زندگی ساکنان خواهد شد. وی اظهار کرد: در برنامه ها باید دقت شود که سرانه ها بلند پروازانه تعیین نشوند و الگوی مسکن و حد نصاب تفکیک زمین و سرانه های خدماتی اصلاح شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: بر این نکته اصرار داریم که امکانات خود را به صورت خام در اختیار کسی قرار ندهیم. یعنی فقط به دنبال فروش زمین نباشیم. باید مطمئن شویم که زمین واگذار شده وارد مدار و چرخه تولید مسکن می شود.
پژمان با اشاره به اینکه در استحکام بنا هیچ تفاوتی بین احداث خانه ها برای دهک های درآمدی مختلف کشور نباید قائل شد، اظهارکرد: معماری بافت ها نیز باید مورد توجه قرار گیرد و بناها با امکانات موجود به بهترین شکل احدث شود.
پژمان اظهارکرد: دولت بضاعت و امکانات خود را دریغ نمی کند و در جهت حمایت و پشتیبانی سهم جدی خواهد داشت و در مطالعاتی که هم زمان قابلیت اجرا داشته باشد، صددرصد هزینه ها را تامین می کند. مشاورین نیز باید تا پایان اجرای طرح ها در کنار مدیریت شهری پاسخگوی طرح ها باشند. میزان پاسخگویی ها هم باید در حد پلاک به پلاک باشد.
وی افزود: مشاوران باید طرح های اقتصادی تهیه کنند تا اولا این قدر جذابیت داشته باشند تا ساکنان محلات هدف بازآفرینی را ترغیب به نوسازی کند و ثانیا، از سرجمع درآمدهای محله، هزینه های زیرساختی و روبنایی هم تامین شود.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران اظهارکرد: تا قبل از پایان شهریور ماه سهمی از دارایی هایی که به صورت تنخواه به استان ها پرداخت می شود، اعلام خواهد شد و استان ها باید از این بودجه امور خود را اداره و ارزش افزوده ایجاد کنند.
پژمان همچنین از تبادل موافقت نامه تبصره ۱۸ با سازمان برنامه در آینده نزدیک خبر داد و گفت: در توافقی که با سازمان برنامه بودجه انجام شده قرار است حدود هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان معادل ۸۰ درصد منابع بازآفرینی شهری که باقی مانده بود، تخصیص پیدا کند، که باید در اختیار استان ها قرار داده شود.
وی با اشاره به وجود ۷۰۰ هزار میلیارد تومان پروژه نیمه تمام در کشور، گفت: شایسته ترین محل استفاده از منابع، پروژه های نیمه تمام است که باید تا پایان سال به پایان برسند. سپس باید بخشی از این منابع در تعدادی از استان ها که در آنها جا به جایی سکونتگاه ها وجود دارد برای پشتیبانی از تولید مسکن اختصاص داده شود. در نهایت باقیمانده پول بین پروژه هایی که سال گذشته در استان ها برای اجرای آن موافقت نامه مبادله شده، اختصاص داده شود.
پژمان خاطرنشان کرد: کف خواسته ها در بافت های فرسوده و ناکارآمد این است که واحدها به دلیل ریزدانگی باید تجمیع شوند. بنابراین برای این موضوع باید توسعه گران را تشویق به سرمایه گذاری در بافت های هدف بازآفرینی شهری کرد و با به کارگیری ظرفیت بخش خصوصی اقدامات مناسبی را در این بافت ها انجام داد.
وی در پایان تاکید کرد: براساس برنامه بازآفرینی ۵٫۷ میلیون واحد مسکونی باید نوسازی و مقاوم سازی شوند که این مساله با مشارکت عمومی به سرانجام می رسد.
پروژه های سنواتی در استان ها تعیین تکلیف شود
این در حالی است که مهدی رستمی، عضو هئیت مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران در اینباره مغتقد است که پیگیری جذب منابع با در اختیار استان ها قرار دادن آنها از موضوعات مهم در اجرای پروژه های بازآفرینی شهری به شمار می آید که بنابراین، پیگیری جذب منابع ریالی و اوراق خزانه از مهمترین موضوعاتی است که ادارات کل راه و شهرسازی باید به جد پیگیر جذب اعتبارات باشند.
گفتنی است که شرکت بازآفرینی شهری راه را برای بیان نظرات و انتقادات در فرآیند ثبت درخواست، باز گذاشته و از مردم خواسته که همه درخواست ها به آدرس www.facibility.udrc.ir پیگیری شود.