![](https://jomlehonline.ir/wp-content/themes/aban/img/none.png)
دکتر روحانی در جلسه رأی اعتماد به وزیر میراثفرهنگی: مونسان عنصری فعال، بانشاط و خوش فکر است رئیسجمهوری در جلسه دفاع از وزرای پیشنهادی در مجلس شورای اسلامی، نگهداری از میراثفرهنگی را که زبانی مشترک است وظیفهای همگانی دانست. دکتر روحانی رئیسجمهوری در جلسه دفاع از وزیر پیشنهادی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: «نیازی […]
دکتر روحانی در جلسه رأی اعتماد به وزیر میراثفرهنگی:
مونسان عنصری فعال، بانشاط و خوش فکر است
رئیسجمهوری در جلسه دفاع از وزرای پیشنهادی در مجلس شورای اسلامی، نگهداری از میراثفرهنگی را که زبانی مشترک است وظیفهای همگانی دانست.
دکتر روحانی رئیسجمهوری در جلسه دفاع از وزیر پیشنهادی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: «نیازی ندارد توضیح دهم که میراث فرهنگی، از لحاظ فرهنگی و از لحاظ هویت ملی، چقدر برای ما مهم است؛ شاید اگر این میراث فرهنگی نبود، کتاب نمیتوانست هویت ملی ما را تبیین کند؛ آن قدر که آثار شیراز، اصفهان و بقیه شهرهای ایران میتواند گویا باشد، زبان کتاب قاصر و کوتاه است.»
دکتر روحانی با بیان اینکه زبان تمدن و معماری یک زبان رسا و همه فهم است، ترجمه هم نمیخواهد و یک زبان واحد دارد که همه دنیا میفهمند، گفت: «امروز کمتر استانی داریم که آثار ۷۰۰ الی ۱۰۰۰ ساله در آن نباشد و همه استانهای ما بحمدالله از این نعمت بزرگ و از این نعمت میراث فرهنگی که پرچمدار هویت ایرانی است، برخوردار هستند.»
رئیس جمهور اظهار داشت: «بنابر این نگه داشتن این میراث فرهنگی و معرفی آنها به دنیا و عرضه کردن به مردم داخلی و خارجی وظیفه ملی، فرهنگی و انقلابی همه ما است.»
دکتر روحانی با بیان اینکه امروز گردشگری به عنوان یک پیشران در اقتصاد بویژه در بخش اشتغال حائز اهمیت است، گفت: «دو کار بزرگ باید انجام دهیم؛ یکی در بحث اشتغال است که نباید بگذاریم در شرایط فشار اقتصادی جوانهای ما بیکار مانده و آمار بیکاری رشد کند و باید تلاش کنیم در شرایط تحریم هم این آمار را کاهش دهیم؛ دوم در بحث محیط کسب و کار است که بتوانیم، محیطی را ایجاد کنیم که مردم به خوبی بتوانند در این کشور سرمایهگذاری کنند و برای این کار موضوع گردشگری برای ما بسیار مهم است.»
رئیسجمهوری ادامه داد: «رونق گردشگری، هم موجب سرمایهگذاری در بخشهای مختلف میشود و هم میتواند موجب اشتغال بسیار خوب در کشور باشد که امروز به آن نیاز داریم.»
دکتر روحانی خاطرنشان کرد: «افتخار میکنم که دولت در شرایط تحریم توانست آمار بیکاری را کاهش دهد و از ۱۲٫۱ دهم به ۱۰٫۸ برساند که این به معنای این است که همه از جمله بخش اجرایی کشور، مجلس و سایر مسئولین در این زمینه فعال بودند.»
رئیسجمهوری با بیان اینکه گردشگری برای ما مهم است، گفت: «خوشبختانه گردشگری رو به توسعه است و از آغاز دولت یازدهم تا امروز هر سال نسبت به سال قبل، گردشگران بیشتری وارد کشور ما شده اند که هم برای ارز و ریال و هم برای اشتغال و فروش اجناس ما بسیار مهم است.»
دکتر روحانی همچنین به اهمیت بخش صنایع دستی اشاره کرد و گفت: «صنایع دستی هم موجب تحرک در اشتغال میشود و هم معرف فرهنگ عظیم ایرانی است.»
رئیسجمهوری ادامه داد: «برای این کار آقای مونسان به عنوان یک عنصر فعال، با نشاط، پرکار، خوشفکر و تحصیل کرده که از قبل در همین سمت در دولت فعالیت میکردند معرفی شده و آمادگی دارد بار مسئولیت را بردوش بگیرد.»
دکتر روحانی ابراز امیدواری کرد با رأی نمایندگان محترم مجلس شورا۱ی اسلامی، آقای مونسان بتواند در این دو سال باقیمانده همچنان در این سمتی که تاکنون بوده البته بعد از این به عنوان وزیر، مسئولیت این بخش را برعهده بگیرد.
صلاحیت علی اصغر مونسان، به عنوان وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای مجلس بررسی شد و وی به عنوان نخستین وزیر برای سکانداری سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بار مسئولیت سنگینی بر دوش دارد. هم اکنون مونسان با تشکیل این وزارت، از دیروز به عنوان نخستین وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کار خود را آغاز کرد. سمتی که در روزهای اخیر و با فعالیت های این سازمان، چندان دور از ذهن نبود.
علی اصغر مونسان برای وزارت تازه تاسیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با همان برنامه هایی که در مدیریت دوسال گذشته ارائه کرده بود، وارد عمل شد. و با همان برنامه ها و رویه قبل و سیاست های مدیریتی دو سال گذشته اش توانست رای اعتماد مجلس را ازآن خود کند و به عنوان نخستین وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پس از انقلاب اسلامی منصوب شود.
در سال ۱۳۹۶، مونسان از سوی رئیس جمهور به عنوان رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری منصوب شد. حدود یک ماه نیز با تصویب مجلس برای تبدیل سازمان به وزارت، سرپرستی رانیز عهده دار بود و دیروز (سهشنبه ۱۲ شهریورماه) در جلسه علنی مجلس با ۱۶۳ رای موافق، ۸۷ رای مخالف و ۵ رای ممتنع از مجموع ۲۵۵ نماینده برای پست وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تایید صلاحیت شد.
حوزه میراث فرهنگی
وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در ادامه فعالیت خود برای پست وزارت، برنامه ای ۳۳ صفحه ای تدارک دیده بود. برنامه هایی که برای سه حوزه تحت اختیارش باید جامه عمل بپوشاند. به گزارش ایسنا، وی در حوزه میراث فرهنگی، به تهیه پرونده «آیینهای زیارت رضوی» به صورت مشترک با کشور افغانستان برای ثبت در فهرست میراث جهانی ناملموس اشاره کرده است. برنامه ای که شاید تا کنون از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اعلام نشده بود.
در بخش دیگری عنوان شده که برنامهریزی برای توسعه کمی و کیفی نظام آزموشی رسمی و عمومی به منظور ارتقاء دانش تخصصی و همگانی و ترویج فرهنگ و گسترش آگاهیهای عمومی در زمینه میراث فرهنگی و طبیعی با هماهنگی وزارت آموزش و پرورش و آموزش عالی درحال پیگیری است. مونسان در این برنامه اشاره کرده که تا پایان دولت دوازدهم هشتصدمین موزه راهاندازی میشود، درحالیکه دیروز در جلسه دفاع خود اعلام کرد تا کنون ۶۰۰ موزه در کشور راهاندازی شده است.
یکی دیگر از برنامه های مونسان، واگذاری بیش از ۸۰ بنای تاریخی به بخش خصوصی از طریق صندوق حفظ و احیا نیز از دیگر برنامههای وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اعلام شده است، درحالیکه به گفته کارشناسان، این صندوق همچنان در پروژه حقوقی عمارت مسعودیه که یکی از نخستین بناهای واگذار شده از طریق مزایده به بخش خصوصی بود همچنان درگیر است و نتوانسته پرونده آن را با موفقیت مختومه کند.
در بخش دیگری از این برنامه عنوان شده که در دو سال گذشته پنج اثر تاریخی ایران در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید. این درحالی است که ۳۰ خرداد سال ۱۳۹۷ محوطه ارسباران در کمیته میراث طبیعی یونسکو رای لازم را نیاورد و امسال هم بخشهایی از آن در آتش سوخت.
سرانجام محموله های تاریخی کشور؟
یکی از دستاوردهای اعلام شده از سوی وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در دوران مدیریت سازمان مسبوق، استرداد ۷۴ قلم شی از اشیای تاریخی و فرهنگی به کشور بود، درحالیکه یکی از مهمترین پرسشهای پاسخ داده نشده به کارشناسان میراث فرهنگی، سرانجام مهمترین محموله تاریخی کشور؛ الواح هخامنشی است که دعوای حقوقی آن پس از گذشت سالها هنوز به نتیجه نرسیده است و پس از گذشت ۸۰ سال هر بار از وجود مانعی برای بازگشت آن به کشور خبر میدهند.
طرح «میراث بان» که در دولتهای گذشته نیز مطرح شده بود در برنامه وزیر جدید میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز تکرار شده است. این طرح قبلا به دلیل نداشتن برنامهای مناسب، رد شده بود.
همچنین اعلام شده در راستای ایجاد شفافیت، تسریع در اقدام و ارتقاء ظرفیت اجرایی مرمت و بازسازی ابنیه تاریخی فهرست بهای مرمت ابنیه تاریخی همراه با نظامنامه فنی و اجرایی حوزه مرمت تدوین شده است اقدامی که از دوره «حمید بقایی» در سازمان سابق میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و توسط کارشناسان آن دوره پیشنهاد و برخی از اقدامات اولیه آن انجام شده بود.
برنامه پیشنهادی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به کمبود قوانین و مقررات در بکارگیری «بخش خصوصی» با استناد به گزارش کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی اشاره دارد اما به خلأ قوانین در حفاظت از آثار تاریخی اشارهای نشده است. با توجه به قدمت این آثار و قدیمی بودن برخی از قوانین، این درخواست در سالهای گذشته از سوی کارشناسان مختلف حقوقی میراث فرهنگی بارها مطرح شده بود.
در این برنامه درحالی به ارتقاء کمی و کیفی نیروی آموزش از طریق ایجاد نظام آموزشی اشاره شده است که درباره بکارگیری استادکاران قدیمی مرمت و حفاظت از آثار تاریخی که میتوانند تجربیات و راهکارهای مناسبی را به نیروی جوان این حوزه ارائه دهند، اشاره ای مستقیم و جزئیتری نشده است. همچنین تکلیف کارگران پروژههای عمرانی پایگاه های میراث فرهنگی که دهههاست با مشکل دستمزد و قرارداد مواجه هستند در این برنامه روشن نشده است.
حوزه گردشگری
اما در بخش گردشگری اولویت و کمیت محتوای برنامهها، بیشتر به اقدامات انجام شده در دو سال گذشته اختصاص دارد و برنامه جدیدی به چشم نمیآید، اما تاکید کلی آن همچنان بر اشتغال است.
مونسان در این برنامه اشاره کرده که ۲۳۷۱ پروژه گردشگری با حجم سرمایهگذاری ۸۱۸ هزار میلیارد ریال در دست ساخت است که از بین آنها ۳۷۴ پروژه هتل بوده که از این بین ۱۵۴ هتل چهار و پنج ستاره تا پایان عمر دولت دوازدهم به نتیجه خواهد رسید.
تهیه بانک مشاغل گردشگری، تبدیل فرودگاههای کشور به موزه، تهیه نقشه گردشگری طبیعت و تدوین نظام جامع آموزشی ساختارمند منابع انسانی متخصص در بخش گردشگری تازهترین هدفگذاری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ادامه سایر اقدامات و برنامههای قبلی است.
در این برنامه به حضور فعالتر در گردشگری دریایی، سلامت و مذهبی اشاره کلی شده اما مشخص نیست برنامه جزئیتر وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای بهبود کمیت و کفیت گردشگری ورودی در شرایط تحریم و عقبنشینی برخی کشورها از سفر به ایران چیست و اشاره نشده عقبماندگی از برنامه ششم توسعه و چشمانداز ۲۰ ساله در بخش گردشگری چگونه قرار است جبران شود.
صنایع دستی و مشکلات آن
اما در بخش صنایع دستی اعلام شده که زیرساختهای مالی و قانونی بیمه هنرمندان بعد از ۵ سال پیگیری، دوباره ایجاد خواهد شد و افق صادرات ۲ میلیارد دلاری تا سال ۱۴۰۴ خورشیدی ترسیم شده است. مونسان امروز در جلسه بررسی صلاحیتش در مجلس اعلام کرد که ارزش صادرات صنایع دستی درحال حاضر ۶۱۳ میلیون دلار به غیر از محاسبه زیورآلات و فرش و صادرات چمدانی است.
او در برنامه وزارت تازه تاسیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرچند بر افزایش حمایت از حضور بخش خصوصی و کاهش نرخ تمام شده محصولات صنایع دستی در این برنامه تاکید کرده اما بیشتر از آنکه اشاره کند چه اهداف و برنامههای شتابنده و پیشرویی را مدنظر دارد، به اقدامات انجام شده در دو سال گذشته پرداخته است.
تشکیل شورای صنایع دستی شاید تازهترین خبری باشد که مونسان در این برنامه اعلام کرده است.
در هر صورت، امروز با وزارتخانه ای روبه رو هستیم که در سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مشکلات و مسائل اساسی دارد. حفاظت، معرفی، توسعه و رونق در سه حوزه بسیار حائز اهمیت است. باید منتظر ماند و دید که نتایج وعده ها و اهداف این وزارتخانه چه از بعد فرهنگی و اجتماعی و چه از بعد سیاسی و اقتصادی به کجا می رسد.