زهرا ایرانشاهی بر اساس توافق سازمان حج و زیارت با وزرات کشور مقرر شده که از تاریخ دهم شریور ماه سال جاری – برابر با اول محرم- روادید زائران عتبات حذف شود و ارز تخصیصی به زائران حرم حسینی نیر اراده شود. این در حالی است که مرز خسروی یکی از مرزهای مهم ایران و […]
زهرا ایرانشاهی
بر اساس توافق سازمان حج و زیارت با وزرات کشور مقرر شده که از تاریخ دهم شریور ماه سال جاری – برابر با اول محرم- روادید زائران عتبات حذف شود و ارز تخصیصی به زائران حرم حسینی نیر اراده شود.
این در حالی است که مرز خسروی یکی از مرزهای مهم ایران و عراق برای سفر به کربلا، امروز باز شده است. ضمن اینکه راهکارهای اجرایی ارز نیز انجام شده است و سازمان حج و زیارت از کمیته اعزام درخواست کرده که ارز تخصیص یافته به هر میزان که باشد در داخل ایران به زائران داده شود تا زائران با مشکلات کمتری مواجه شوند.
نکته جالب توجه در اعزام هرساله زائران کربلا، هماهنگی ارگانیکی است که میان سازمان حج و زیارت بهعنوان یک سازمان دولتی مستقل و وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از یک سو و مجموعههای متبوع وزارت راه و شهرسازی ایجاد شده است که در رویداد معنویِ سفر به کربلای معلی، بار اصلی آن بر دوش سازمان راهداری و حملونقل جادهای افتاده است.
با توجه به سهم بیشتر حملونقل جادهای در حوزه حمل بار و مسافرِ داخلی و کشورهای اطراف، راهدارانِ گرانقدرِ کشور در تمهید رفاه حال مسافران، مجدانه در همه مسیرها به ویژه مسیرهای سبز و بهشتیای همچون مسیر عتبات عالیات، مشغول خدمتگذاری هستند.
به همین مناسبت مهم نیز، پنجشنبه هفته گذشته، نشست هماندیشی با مدیران کل ستادی و استانی سازمان و حملونقل جادهای با حضور وزیر راه و شهرسازی و رییس سازمان راهداری و حملونقل جادهای برگزار شده است و وزیر راه و شهرسازی در این نشست بر آمادهسازی شرایط مطلوب راهها و مدیریت ترافیک برای تردد زوار اربعین حسینی، ساخت و نگهداری راههای روستایی، نگهداری مطلوب از راههای شریانی و اقتصادی کردن حملونقل جادهای و ایمنسازی راههای کشور تاکید کرده است.
محمد اسلامی نظر به اهمیت موضوع گفت: مدیران کل استانهای مرزی باید در مسیر عبور کاروانهای زوار بسیج شده و تسهیلات لازم را به وجود آورند. این تسهیلات شامل بهسازی و ترمیم مسیرهای دسترسی، آسفالت، علائم و خطکشی است و باید تا قبل از شروع حرکت حماسی مردم به سرانجام برسد.
اسلامی تأکید کرد: ساماندهی پارکینگهای ناوگان حملونقل عمومی و شخصی نیز باید در اولویت قرار گیرد تا شاهد مشکلات گذشته در اربعین امسال نباشیم. همچنین ترافیک طبق برنامه و مدیریت صحیح، روانسازی و پشتیبانی شود.
اسلامی در ادامه به مبحث حملونقل جادهای نیز اشاره کرد و گفت: باید نظام یکپارچه هوشمند حملونقل و تابع ضوابط در نظام حمل ونقل جادهای کشور ایجاد شود تا زیر سایه آن تردد مسافران و ناوگان در قالب یک نظام پایش و کنترلی قرار گیرند و شاهد بهرهوری حداکثری نظام حملونقل جادهای کشور باشیم.
جابهجایی زائران اباعبدالله الحسین با بیش از ۸۰۰۰ دستگاه اتوبوس
این در حالی است که رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای نیز در این هماندیشی از بازگشایی مرز خسروی با حضور وزرای کشور ایران و عراق در روز جمعه پانزدهم شهریورماه (یعنی دیروز) خبر داده و گفته است: برای جابهجایی زائران اباعبدالله الحسین در ایام اربعین سال جاری بیش از ۸۰۰۰ دستگاه اتوبوس در نظر گرفته شده است.
عبدالهاشم حسن نیا از آمادگی و برنامهریزی این سازمان برای مدیریت ترافیک و جابهجایی زائران اربعین حسینی از چهار مرز مهران، شلمچه، چزابه و خسروی در سال جاری خبر داد و گفت: بر اساس پیشبینیها در سال جاری ۲.۵ تا ۳ میلیون زائر از چهار مرز مذکور جابهجا میشوند که سهم مرز مهران حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر خواهد بود.
معاون وزیر راه و شهرسازی بیان داشت: برای جابهجای زائران اباعبدالله الحسین در ایام اربعین سال جاری بیش از ۸۰۰۰دستگاه اتوبوس در نظر گرفته شده است.
رئیس سازمان راهداری و حملونقل جادهای اولویت دوم را ساخت و نگهداری راههای روستایی عنوان کرد و گفت: سازمان تمام تلاش خود را برای اثر بخشی در این بخش به کار خواهد گرفت.
حسن نیا خاطرنشان کرد: تا سه ماه آینده ادارات کل راهداری و حملونقل جادهای باید آماده راهداری زمستانی شوند و دستورکار لازم برای آنها ابلاغ خواهد شد.
وی حملونقل کالاهای اساسی و بیمه تکمیلی رانندگان و خانوادههای آنها را مهم برشمرد و گفت: با توضیحاتی که امروز در مورد این چهار سرفصل ارائه میشود امید است جمعبندی مطلوب حاصل شود.
معاون وزیر راه و شهرسازی خاطرنشان کرد: باید با تامین منابع و استفاده از اسناد خزانه بتوانیم رشد قابل ملاحظهای در عرصه راهداری و حملونقل جادهای رقم بزنیم.
۱۵ هزار اتوبوس و قطار تهران-کرمانشاه پذیرای زائران اربعین
گفتنی است که در سال گذشته ۳ نقطه مرزی مهران، شلمچه و چزابه برای تردد زائران در نظر گرفته شده بود که امسال با بازگشایی مرز خسروی به ۴ نقطه مرزی افزایش یافته است. ضمن اینکه بیشترین تردد سال گذشته از مرز مهران انجام شد که با توجه به اینکه امسال ویزا برداشته شده است، پیش بینی میشود زائران بیشتری برای زیارت به عتبات عالیات سفر کنند.
خوشبختانه امسال با توجه به اینکه مرز خسروی هم بازگشایی شده، می توان بخشی از فشاری که به مرز مهران وارد می آید را به مرز خسروی منتقل کرد. گفتنی است که سازمان راهداری در این بین، زیرساخت هایی مانند راه های دسترسی به مرز مهران و پارکینگ های این پایانه مرزی را آماده کرده که می تواند در کاهش گره های ترافیکی مؤثر باشد.
طبق آمار ارائه شده نیز سال گذشته ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر از مرز مهران تردد کردند (رفت و برگشت) که پیش بینی می شود این تعداد امسال به یک و نیم میلیون تا ۱.۷ میلیون نفر (فقط مرز مهران) افزایش یابد؛ بیش از ۵۰ درصد این افراد هم با خودروهای شخصی به مهران می آیند و بقیه با خودروهای عمومی و ۱۵ هزار دستگاه اتوبوس بین شهری که برای زائران در نظر گرفته شده، این مرز را برای سفر به عتبات و بازگشت به شهرهای خود انتخاب می کنند.