اشاره نیلوفر منصوری دبیر گروه گردشگری با وجود اینکه روز جهانی گردشگری، هر سال در بخشی از دنیا برگزار می شود، امسال قرار است سرزمین هند، میزبان این روز جهانی باشد. وزیر وزارت تازه تاسیس میراث فرهنگی و گردشگری نیز، بر خلاف سال های گذشته که این جشن در پایتخت برگزار می شد، رهسپار خاور […]

اشاره

نیلوفر منصوری
دبیر گروه گردشگری
با وجود اینکه روز جهانی گردشگری، هر سال در بخشی از دنیا برگزار می شود، امسال قرار است سرزمین هند، میزبان این روز جهانی باشد. وزیر وزارت تازه تاسیس میراث فرهنگی و گردشگری نیز، بر خلاف سال های گذشته که این جشن در پایتخت برگزار می شد، رهسپار خاور ایران است تا این روز را با مردم خونگرم و مهمان نواز سیستان و بلوچستان جشن بگیرد. به گفته علی اصغر مونسان، «امسال، سیستان و بلوچستان میزبان مراسم رسمی روز جهانی گردشگری است و تصمیم گرفته ‌ایم به‌ جای تهران با هدف معرفی ظرفیت های سیستان و بلوچستان در حوزه گردشگری، مراسم روز جهانی گردشگری در شهر زاهدان برگزار می‌شود و من نیز شخصا در این مراسم حضور خواهم یافت.» استانی که مدتی است تلاش می کند تا در راه توسعه پایدار، آرام آرام گام های مهم و بلندی بردارد تا بتواند محرومیتی را که به مدد برخی رسانه ها موجب نادیده گرفتن ظرفیت ها و جاذبه های متنوعش بوده را بزداید.

نیمه اول سال به پایان رسید. سفرهایی که بیشتر به نقاط سردسیر و شمال کشور در سه ماه تابستان رونق داشت نیز به پایان رسید. اما نیمه دوم که آغاز می شود، شروعی می شود برای آن دسته از سفردوستان که به جنوب سفر می کنند. سفر در فصل سرد به مناطق گرم. شاید این یک دلیل باشد برای میزبانی سیستان و بلوچستان در روز جهانی گردشگری.
«سرزمین دیار افسانه ها و اسطوره ها»، «سرزمین نخل و آفتاب و دریا» «تنها استانی که با چند همسایه خارجی هم مرز است و از طریق دریای عمان با یک سوم مردم دنیا در ارتباط». اینها بخشی از توصیفاتی است که معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان روایت می کند. مجتبی میرحسینی، با اعلام اینکه قرار است مراسم ملی روز جهانی گردشگری در ایران در این استان و سرزمین ناشناخته برگزار شود، گفت: اولین هفته پاییز را در حالی آغاز می ‌کنیم که جهان در تب ‌و تاب برگزاری مراسم برای یک روز ویژه است؛ روزی برای یک صنعت سبز که جهان در دهه‌ های اخیر هر روز بیشتر از روز قبل به اهمیت و کارکردهایش واقف می ‌شود: روز جهانی گردشگری.
به گفته وی، مهمترین ظرفیت گردشگری ایران حاشیه اقیانوس هند است که از طریق سیستان و بلوچستان با یک سوم جمعیت دنیا هم مرز است. استانی که با احتساب مرزهای آبی بزرگترین استان ایران است. حالا فرصتی پیش آمده تا این استان بیش از پیش به مردم ایران و جهانیان معرفی شود.

توسعه پایدار با بیان واقعیت
سیستان و بلوچستان محروم نیست؛ جامعه ایرانی از دیدن زیبایی ‌های این استان محروم مانده است. نکته ای ظریف و قابل تامل که معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان بیان کرد. میرحسینی با بیان اینکه اگر بخواهیم توسعه پایدار را در ایران شاهد باشیم، نباید تمام تمرکزمان بر تهران، اصفهان، یزد و شیراز باشد؛ افزود: باید این را بپذیریم که همه ما هم ‌سرنوشت هستیم؛ بنابراین نباید مثلا به ساخت مدرسه در بلوچستان بی ‌تفاوت باشیم. توسعه در ایران زمانی شکل می‌گیرد که اعتقاد به هم‌سرنوشتی، پررنگ باشد و همه به این قضیه واقف باشیم که نمی‌توانیم بگوییم ایران را می‌شناسیم اگر سیستان و بلوچستان را ندیده باشیم.
ایرانی بودن در زمان کنونی موضوعی بود که میرحسینی به آن اشاره کرد و افزود: فردوسی، شاعر پرآوازه با سرودن شاهنامه کار بزرگ و موثری کرد، اما امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز داریم ایرانی بمانیم و مولفه ‌های فرهنگ ایرانی را بشناسیم. او به چهره تاریخی دیگری هم اشاره کرد و با بیان اینکه باید به شخصیت های بزرگ تاریخی این مرز و بوم بپردازیم ادامه داد: یعقوب لیث صفاری، نام آور دیگری بود که زبان فارسی را احیا کرد. مردی که از این سرزمین بپا خواست اما در منطقه دزفول در مظلومیت دفن شد. این درحالیست که وی با گله مندی از صدا و سیما که موجب غفلت تصویر واقعی این استان شده است یادآور شد: در دهه های گذشته نمایش فیلم هایی با لباس بلوچی و لوکیشن های این استان، موجب تخریب این استان شده که البته مورد اعتراض قرار گرفت.
کاشف سرزمین ناشناخته‌ها
میرحسینی با بیان اینکه ماجرای تلاش ‌های جدی سیستان و بلوچستان برای تحول در زمینه گردشگری به سال ۹۴ باز می ‌گردد؛ گفت: پیش از آن در سال ۸۷ طرح جامع گردشگری استان تهیه شده بود؛ اما مدت ‌ها در کتابخانه موزه منطقه ‌ای جنوب شرق کشور، خاک می ‌خورد؛ تا اینکه هفت سال بعد، مسئولان تصمیم گرفتند این طرح را به سند اجرایی توسعه گردشگری استان تبدیل کنند و برنامه‌ های عملیاتی و راهبردی برایش در نظر بگیرند.
به گفته وی افق دید هم این است که در سال ۱۴۰۰ استان سیستان و بلوچستان جزو ۱۰ مقصد برتر گردشگری داخلی و در سال ۱۴۰۴ جزو پنج مقصد برتر گردشگری خارجی کشور شود.
آنگونه که معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان می گوید: گام اول سال ۹۶ برداشته و این استان به عنوان مقصد گردشگری جذاب به ایرانیان معرفی شد. گام دوم با فراهم‌کردن امکانات برای گردشگری همراه بوده و قرار است ایرانیان «سرزمین ناشناخته‌ها» را خودشان «کشف کنند».