یکی از معضلات جامعه امروزی اضافه وزن افراد و بیماری‌های ناشی از آن است که متاسفانه باعث شده تا آمار خوبی در زمینه تناسب اندام و سلامت جسمانی و روحی نداشته باشیم. خانم فهمیه کیمیایی، یکی از بهترین مشاوران و کارشناسان علم تغذیه و رژیم درمانی و تناسب اندام است که با توانمندی که در […]

یکی از معضلات جامعه امروزی اضافه وزن افراد و بیماری‌های ناشی از آن است که متاسفانه باعث شده تا آمار خوبی در زمینه تناسب اندام و سلامت جسمانی و روحی نداشته باشیم. خانم فهمیه کیمیایی، یکی از بهترین مشاوران و کارشناسان علم تغذیه و رژیم درمانی و تناسب اندام است که با توانمندی که در این عرصه دارند توانسته اند موفق عمل کنند. به سراغ این مشاور موفق و جوان کشورمان رفتیم تا گفت وگویی اختصاصی در زمینه تناسب اندام و رابطه آن با علم تغذیه داشته باشیم:

خانم کیمیایی به عنوان اولین سوال از اهمیت تغذیه سالم بفرمایید؟
با توجه به اینکه فضای مجازی بسیار در جامعه امروزی نسبت به قبل پررنگ تر شده است به طور تقریبی همگان به اهمیت سلامت و ارتباط آن با تغذیه پی برده اند، ضمن اینکه در حال حاضر تغذیه سالم رابطه تنگاتنگی با تناسب اندام ایده آل دارد به این منظور که تغذیه اصولی و سالم نه تنها در پیشگیری از امراض و درمان نقش مهمی داشته بلکه در تناسب اندام افراد بسیار کاربرد دارد.

اما امروزه ما شاهد بیماری‌های ناشی از تغذیه نادرست در افراد هستیم و این نشان می‌دهد که بسیاری از خانواده‌ها به تغذیه سالم توجه چندانی ندارند؟
بیماری‌های ناشی از عدم تغذیه درست فقط به سالم بودن یا نبودن تغذیه ما بر نمی‌گردد. ابتدا خانواده‌ها باید اصول تغذیه چه از لحاظ سلامت و ارزش غذایی، چه از لحاظ زمان بندی خوردن غذا و چه از لحاظ آداب غذا خوردن را بدانند. هنوز خیلی از خانواده‌ها آداب تغذیه و زمان بندی آن را رعایت نمی‌کنند. به طور مثال خانم خانه شاغل است و کار زیاد باعث شده تا دیگر افراد خانواده هم تحت تاثیر مادر خانواده قرار بگیرند به همین منظور در وعده ناهار خود از غذاهای آماده استفاده می‌کنند و یا هنگام شام به آداب خوردن تغذیه اهمیت چندانی نمی‌دهند و همین مسائل باعث می‌شود تا افراد به بیماری‌های گوارشی مبتلا شوند بنابراین مهمترین مسئله ای که خانواده‎‌ها باید بیاموزند این است که در ابتدا سطح آگاهی خود را از فرهنگ تغذیه سالم بالا ببرند تا خدای ناکرده دچار امراض ناشی از تغذیه نشوند.

رسیدن به این سطح از آگاهی چگونه امکان پذیر است؟
خواندن کتاب، نشریات معتبر در علم تغذیه و مهمتر از همه رجوع به مشاور و متخصص تغذیه است. متاسفانه در فرهنگ ما این گونه نهادینه شده است تا دچار بیماری چاقی یا رفع لاغری یا سوء تغذیه نشویم مراجعه به متخصص تغذیه برایمان مفهومی ندارد در حالیکه افراد باید برای داشتن تناسب اندام و یا اطلاعات از ارزش غذایی و باید‌ها و نبایدها هر چند وقت یکبار مراجعه داشته باشند. به هر حال یک متخصص و مشاور تغذیه با علمی که در اختیار دارد با گرفتن شرح حال اولیه می‌تواند در پیشگیری از امراض ناشی از تغذیه بسیار نقش مهی را ایفاء کند.

اما برخی از خانواده‌ها برای اینکه هزینه نکنند خیلی خودسرانه اقدام به گرفتن رژیم غذایی می‌کنند. نظر شما چیست؟
رژیم‌های خودسرانه یا رژیم کپی برداری از اینترنت امروزه بین خیلی از افراد به خصوص خانم‌ها مرسوم شده است و انواع و اقسام رژیم‌های غذایی تنها با یک سرچ ساده قابل دسترسی است اما نکته حائز اهمیت و مهم این است که آیا می‌توان به هر مقاله یا نوشته ای در اینترنت اعتماد کرد؟ اگر خدای ناکرده فقط یکی از این دستورات رژیم غذایی با بدن سازگاری پیدا نکند آیا این افراد از عوارض بعد آن اطلاعی دارند؟ بسیاری از افراد بوده اند که خودسرانه یا از طریق فضای مجازی شروع به گرفتن رژیم‌های لاغری کرده اند و متاسفانه نه تنها لاغری حاصل نشده است بلکه دچار بیماری‌های کلیوی، پانکراس، مشکلات کبدچرب و صفراوی و سایر بیماری‌ها شده اند و متاسفانه گاها این رژیم‌های خودسرانه منجر به مرگ این افراد هم شده است.

اما با وجود این همه هشدارها باز در فصای مجازی شاهد این هستیم که افراد حاضرند به حرف دوستان و اطرافیان خود گوش دهند اما به مشاور تغذیه مراجعه نکنند.درسته؟
هر چند به قول شما لاغری حاصل شده باشد اما خانواده‌ها باید بدانند بدن هر فردی با فرد دیگر با توجه به شرایط فیزیولوژیکی که دارد متفاوت است و می‌طلبد هر فردی با توجه به وضعیت و مزاجی که دارد تحت رژیم درمانی قرار بگیرد. شاید یک ماده غذایی که جسم یک فردی را لاغر کرده است به فرد دیگر سازگار نباشد یا فلان ماده غذایی که برای کاهش وزن صورت گرفته است در بدن فرد دیگری موجب تشدید یک بیماری شود. توصیه ما این است که حتما برای گرفتن رژیم لاغری و رسیدن به تناسب اندام یا آگاهی از ارزش‌های غذایی به مشاور و متخصص تغذیه مراجعه شود.

امروزه خطر اضافه وزن و چاقی بیش از حد تهدیدی برای سلامت خانواده‌ها است. توصیه شما به عنوان یک مشاور تغذیه چیست؟
چاقی مفرط از دیدگاه ما بیماری محسوب می‌شود و در عین حال بروز بیماری‌هایی با عنوان سندروم متابولیک ناشی از چاقی مفرط است. سندروم متابولیک به بیماری‌های مزمنی گفته می‌شود که ریسک بیماری‌های فشارخون، دیابت، کبدچرب، بیماری‌های قلبی و عروقی، مشکلات مفاصل استخوانی را در این افراد بسیار افزایش می‌دهد. متاسفانه در کشور ما شاهد اضافه وزن و چاقی مفرط در افراد هستیم که برخی از این عزیزان به این مسئله چندان توجهی ندارند در حالی که چاقی مفرط همانطور که گفته شد خود باعث بروز بسیاری از بیماری‌ها است. باید این دسته از افراد ابتدا بیماری خود را جدی بگیرند و ثانیا با مراجعه به پزشک یا مشاور متخصص، بیماری خود را درمان کنند.

در پایان چه صحبتی با خانواده‌ها دارید؟
صحبت من با خانواده‌های عزیز این است که برای هر کاری که انجام می‌دهند به مرجع و متخصص آن کار رجوع کنند. هر کسی صلاحیت رسیدگی به اوضاع جسمانی و روحانی شما را ندارد. اگر در پی رفع چاقی یا لاغری خود هستید با جستجو و گرفتن آمار درست به نزد متخصص و مشاور تغذیه و رژیم درمانی بروید تا از طریق اصولی به وضعیت شما رسیدگی شود. شاد و پایدار باشید.