طرح اقدام ملی، فصل‌الخطاب مشارکت  در همه طرح‌های مسکن‎سازی است
طرح اقدام ملی، فصل‌الخطاب مشارکت  در همه طرح‌های مسکن‎سازی است

    ماهور مهراد/ دولت ماه هاست که تورم بالای ۴۰ درصدی را اعلام نمی کند. تورم افسارگسیخته ای که متاثر از تحریم ها و دامن زدن به آن به واسطه شیوع کرونا، دو سالی است که مردم را درگیر خود ساخته است. آثار این فشار اقتصادی بیش از هر حوزه ای در بخش مسکن […]

 

 

ماهور مهراد/

دولت ماه هاست که تورم بالای ۴۰ درصدی را اعلام نمی کند. تورم افسارگسیخته ای که متاثر از تحریم ها و دامن زدن به آن به واسطه شیوع کرونا، دو سالی است که مردم را درگیر خود ساخته است. آثار این فشار اقتصادی بیش از هر حوزه ای در بخش مسکن مشهود بوده است. این در حالی است که وزارت راه و شهرسازی با طرح هایی نظیر طرح ملی مسکن سعی در حل این مشکل دارد اما افزایش قیمت ها مساله ای است که غیرقابل کنترل شده و باعث رشد بی سابقه قیمت ملک در کلانشهرها نیز شده است.بنابراین اگرچه کووید۱۹ تا حدی موفق شد قیمت مسکن را پایین بیاورد اما این امر دیری نپایید و در ماه گذشته با افزایش قیمت در این بخش روبرو شده‏ایم.
این در حالی است که همانطور که می دانیم تامین زمین موردنیاز برای ساخت مسکن دولتی، نه از پس دولت برمی آید و نه از پس مردم. بنابراین طرح های مسکن با توجه ویژه به انتقال تمرکز جمعیتی از تهران و سایر کلان شهرها با نقاط حاشیه ای و شهرک های با کیفیت اقماری، رونق گرفته است. اما تامین زمین برای این پروژه ها برعهده سازمان ملی زمین و مسکن است.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن کشور پیش از این از استان ها و ارگان های درگیر در امر مسکن خواسته بود تا برای تامین زمین مورد نیاز پروژه هایی نظیر طرح اقدام ملی همکاری لازم را با این دسنگاه داشته باشند. درواقع بر این اساس تمامی معاونان شهرسازی و معماری استان‌ها باید متعهد شوند تا سیاست‌های ابلاغی طرح اقدام ملی مسکن را دقیقا اجرایی کنند. همچنین لازم است که تدابیری در استان‌ها اتخاذ شود تا زمین طرح اقدام ملی با سهولت و روان سازی تامین شود.
وزیر راه و شهرسازی کشورمان نیز پیش از این و در این ارتباط با تاکید بر اینکه تا پایان دولت تدبیر و امید باید طرح اقدام ملی مسکن به اتمام برسد، گفته است: معاونان مسکن و ساختمان در ادارات کل راه و شهرسازی و مدیران کل تلاش مضاعف کنند تا موتور واگذاری مسکن روشن بماند.
وی بر تکمیل واحدهای مسکونی نیمه تمام در استان‌ها تاکید کرد و افزود: زمین‌های دولتی که در استان‌ها بلااستفاده مانده است باید به سرعت شناسایی شود و مطابق با قانون جزو اموال دولتی شده و برای اجرای طرح اقدام ملی مسکن و تولید مسکن بار دیگر به جریان بیفتد. اسلامی همچنین تاکید کرده بود که با سازمان اوقاف تفاهم‌نامه‌هایی وجود دارد و زمین های اوقافی نیز می‌توانند در طرح اقدام ملی مسکن مورد استفاده قرار بگیرند و باید از این ظرفیت استفاده شود.
این در حالی است که مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن نیز در روزهای گذشته از تشکیل کارگروه تامین زمین در ادارات کل راه و شهرسازی خبر داد و این کارگروه را از مصادیق همکاری های فرابخشی دولت معرفی کرد.
علی نبیان با اشاره به اینکه حل بسیاری از مشکلات مردم نیازمند همکاری و مساعدت ارگان‌های مختلف نظام است، گفت: در همین راستا در هر استان معاونان املاک و حقوقی، بازآفرینی شهری و شهرسازی زیر نظر مدیرکل استان موظف شده‌اند با همکاری فرمانداری و استانداری‌ها اراضی مستعد ساخت واحدهای مسکونی برای طرح اقدام ملی را شناسایی کنند.
نبیان افزود: استان خراسان‌رضوی اولین استانی بود که نشست کارگروه تامین زمین را با حضور مدیران استانی تمامی بخش‌های ذیربط از جمله فرمانداران شهرستان‌های سبزوار و نیشابور برگزار کرد تا بتوانند با این همکاری فرابخشی همه زمین‌های مستعد داخل محدوده در این شهرستان‌ها را برای ساخت واحدهای مسکونی اختصاص دهند.
وی ادامه داد: با تعامل مناسبی که میان مدیران استانی بخش‌های گوناگون برقرار می‌شود، می‌توان زمین‌های در اختیار کلیه دستگاه‌های دولتی را شناسایی و در صورت وجود مسائلی برای ساخت واحدهای مسکونی این مسائل را هر چه سریعتر برطرف کرد. گفتنی است که همکاری های مشترک سازمان ملی زمین و مسکن با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و شرکت بازآفرینی شهری در شناسایی و واگذاری زمین برای ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در قالب طرح اقدام ملی یکی از اقدامات مشترک سازمان ها برای تامین زمین موردنیاز طرح های مسکن قلمداد می شود. این در حالی است که اتمام مساکن مهر باقیمانده، تعیین تکلیف مساکن مهر فاقد متقاضی، اجرای طرح اقدام ملی، اخذ اسناد تک‌برگی قطعات اراضی سازمان، پیگیری اخذ اسناد اراضی مازاد سایر دستگاه‌ها، پیگیری اتمام طرح بازشماری منابع، حراست از اراضی و ساماندهی و به روز رسانی بیش از پیش سامانه های تحت اقدام سازمان را از وظایفی است که سازمان ملی زمین و مسکن در تدوین برنامه اجرایی امسال به آنها توجه نموده است.
در مورد سهم مشارکت سازمان ملی زمین و مسکن در پروژه طرح ملی مسکن نیز باید گفت که از مجموع ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در این طرح، ساخت ۲۰۰ هزار واحد آن برعهده بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و سازمان بازآفرینی شهری است که تامین زمین مربوط به آن مستقیما در حیطه کاری سازمان ملی زمین و مسکن قرار دارد. شاید در نگاه اول فروش زمین ساده ترین راه برای تامین مالی طرح های مختلف به نظر برسد اما این سازمان در سال گذشته برنامه ریزی بلندمدتی در استانها انجام داد تا تامین مالی طرح ها و انجام آنها با مشکلی مواجه نشود.
همچنین امضای تفاهم‌نامه مشترک با ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) در خصوص نحوه تخصیص و واگذاری زمین برای ساخت ۵۰ هزار واحد مسکونی برای گروه های کم درآمد، بین سازمان ملی زمین و مسکن به عنوان نماینده وزارت راه و شهرسازی و ستاد اجرایی فرمان امام خمینی(ره) یکی از دستاوردهای مهم این سازمان در سال گذشته بوده است.
این در حالی است که در طرح اقدام ملی مسکن، براساس تکلیفی که وزارت راه و شهرسازی برعهده سازمان ملی زمین و مسکن قرار داده، این سازمان موظف است در شهرهایی که زمین مورد نیاز این دستگاه ها موجود باشد، این اراضی را تامین نماید.