دوره تحریم‌ها و محدودیت‌های ناعادلانه دریایی گذرا است
دوره تحریم‌ها و محدودیت‌های ناعادلانه دریایی گذرا است

    زهرا ایران‌شاهی/ هر ساله ۲۵ ژوئن مصادف با ۴ تیر توسط سازمان جهانی دریانوردی (آیمو) به عنوان روز جهانی دریانوردان به دلیل اهمیت و نقش آن‌های بر زندگی مردم جشن گرفته می‌شود. در کشور ما نیز اگرچه این روز در تقویم رسمی هنوز نیامده و ضرورت دارد که برای این مهم اقدام شود، […]

 

 

زهرا ایران‌شاهی/

هر ساله ۲۵ ژوئن مصادف با ۴ تیر توسط سازمان جهانی دریانوردی (آیمو) به عنوان روز جهانی دریانوردان به دلیل اهمیت و نقش آن‌های بر زندگی مردم جشن گرفته می‌شود.
در کشور ما نیز اگرچه این روز در تقویم رسمی هنوز نیامده و ضرورت دارد که برای این مهم اقدام شود، اما هر ساله مراسم گرامیداشت این روز برگزار می شود. امسال مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در مراسم گرامیداشت روز جهانی دریانورد گفت: دوران محدودیت‌ها و تحریم‌های ناعادلانه برای ناوگان دریایی کشور گذرا است و قطعا با ظرفیتی که در بنادر کشور وجود دارد و با حضور مقتدرانه دریانوردان متخصص ایرانی به دوران طلایی باز خواهیم گشت. محمد راستاد با بیان اینکه در شرایط عادی کمتر کسی به فکر دریانوردان است و در شرایط خطر همه به دریانوردان توجه می‌کنند، گفت: در چنین روزی باید بیشتر به دغدغه دریانوردان بپردازیم و مسائل کلان صنعت دریایی را به سایر مناسبت‌ها موکول کنیم و امروز باید مشکلات دریانوردان مورد ارزیابی قرار بگیرد.
او افزود: ۱۲۷ هزار نفر دریانورد در کشور مشغول فعالیت هستند و طیف‌های متفاوت و مختلفی در این قشر حضور دارند. عده‌ای از دریانوردان مشغول به کار در ناوگان سنتی هستند که در بخش صادرات و واردات منطقه‌ای مشغول به کار هستند. معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: همچنین دریانوردانی که در ناوگان صیادی حضور دارند، سهم قابل توجهی در تامین نیاز ما در حوزه آبزیان دارند و عده‌ای از دریانوردان هم در بخش پایانه‌های نفتی کار می‌کنند. راستاد تاکید کرد: هرکدام از این دریانوردان ماموریت متفاوتی را بر دوش دارد و به ملزومات خاصی نیاز دارد بنابراین هر دریانوردی بنا بر حوزه کاری خود نباید دغدغه بهداشتی، معیشتی و آسایشی داشته باشد. او با بیان اینکه امیدواریم بتوانیم شرایطی را فراهم کنیم که دریانوردان در هر ماموریتی بیشترین تمرکز را در ایفای نقش حرفه‌ای داشته باشند، اظهار داشت: باید کانال ارتباطی بین مدیران ارشد و دریانوردان فراهم شود و انجمن صنفی دریانوردان نقش بسیار مهمی را در این بخش ایفا می‌کنند. مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی با تاکید بر مسئله ارتقاء توانمندی و آموزش دریانوردان گفت: نباید فرایند آموزش دریانوردان به تاخیر بیفتد و در حال حاضر بحث کارورزی افرادی که به دنبال گواهینامه سطح نامحدود هستند، بسیار مهم است که البته توانستیم تعدادی از این دانشجویان را برای دوره کارورزی به ناوگان نفتکش ملحق کنیم. راستاد با تاکید بر اینکه هنوز عده‌ای در صف ورود به دوره کارورزی هستند گفت: نباید کسی در صف الحاق به ناوگان برای طی دوره کارورزی باشد که آزمون شایستگی آن به تاخیر بیفتد و دیرتر وارد بازار کار شود. او با اشاره به بحث فرصت شغلی دریانوردان تصریح کرد: در گذشته با موضوع تاخیر دریانورد برای ورود به بازار کار مواجه نبودیم اما امروز تعدادی از دریانوردان صاحب گواهینامه شایستگی هنوز منتظر ایجاد فرصت شغلی هستند.
معاون وزیر راه و شهرسازی درباره موضوع آموزش دریانوردان به ویژه دریانوردان مشغول به کار در ناوگان سنتی گفت: برای پیشگیری از سوانح باید بحث آموزش را جدی بگیریم. امروز بعضا شاهد حریق‌های گسترده ناشی از عدم رعایت الزامات ایمنی در ناوگان سنتی هستیم که این سوانح با آموزش قابل پیشگیری است.
راستاد با بیان اینکه دریانوردی حرفه خاص و ویژه‌ای است، گفت: آمادگی فکری و انگیزه دریانوردان برای ورود به این شغل باید مورد ارزیابی دقیق قرار بگیرد تا از بالا بودن ماندگاری افراد در این حرفه مطمئن شویم.
او با بیان این که نباید سرمایه‌گذاری بر نیروی انسانی در این بخش سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت باشد ،توضیح داد: خروج فراد قبل از رسیدن به سن بازنشستگی از این حرفه زیان بسیار بزرگی محسوب می‌شود. مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی تاکید کرد: دوران محدودیت‌ها و تحریم‌های ناعادلانه برای ناوگان دریایی کشور گذرا است و قطعا با ظرفیتی که در بنادر کشور وجود دارد و با حضور مقتدرانه دریانوردان متخصص ایرانی به دوران طلایی باز خواهیم.

راه‌اندازی اتاق فکر دریانوردی با کمک دریانوردان
معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی نیز در مراسم روز جهانی دریانورد گفت: ‌اتاق فکر دریانوردی با کمک دریانوردان به زودی راه‌اندازی می‌شود تا موضوعات آنها از طریق مدیران ارشد ارگان‌های دریایی قابل پیگیری باشد.
جلیل اسلامی امروز گفت: شعار امسال سازمان جهانی دریانوردی درباره روز دریانورد «دریانوردان عناصر کلیدی صنعت دریانوردی هستند» است. وی ادامه داد: زنجیره تامین تجارت جهانی زنجیره بلندی است که دریانوردان در این حوزه نقش اساسی دارند و با وجود آنها تجارت جهانی راه خود را طی می‌کند. معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی افزود:‌دریانوردان به عنوان بخشی که تجارت جهانی بر آن استوار است فعال هستند و ۹۰ درصد تجارت کشور ما از طریق بخش دریا است و نقطه کانونی این فعالیت بر دوش دریانوردان است. اسلامی ادامه داد: ۳۴ سال است تجربه برگزاری دوره‌های دریانوردی در ایران داریم و طبق برنامه سازمان جهانی دریانوردی یازدهمین بار است که روز دریانورد در ایران برگزار می‌شود. او اضافه کرد: ۲۰ هزار عملیات دریایی در سال گذشته در مجموعه بنادر تجاری کشور برای خدمات به کشتی‌ها توسط دریانوردان انجام شده است. معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی گفت:‌ما ۱۶ میلیون مسافر دریایی در دریای جنوب و شمال داریم که خدمات را از ملوانان دریافت می‌کنند.
اسلامی بیان کرد: ۱۷ هزار امداد و نجات دریایی توسط شناورهایی که ملوانان خدمه آن هستند انجام شده است. او اضافه کرد: در بنادر تجاری- ملکی سازمان بنادر۱۶۰میلیون کالا تخلیه و بارگیری شده و در این حوزه دریانوردان مثمر ثمر بودند. معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی گفت: وظیفه داریم زیرساخت‌های حرفه‌ای برای دریانوردان ایجاد کنیم و آموزش ایجاد زیرساخت‌های آموزشی و توسعه در این بخش در حال انجام است. اسلامی افزود: ۱۳۰ هزار نفر دریانورد ثبت شده در ایران داریم برای ایجاد زیرساخت دستورالعملی، مصوبات و مقررات در این حوزه باید امکاناتی فراهم کنیم. ارتقاء‌ دانش حرفه‌ای دریانوردی از وظایف ما است در سال‌های اخیر اقدامات مناسبی با همکاری وزارت تعاون برای ایجاد تسهیلات دریانوردان که مشکلات صنفی دارند انجام شده است. معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی تاکید کرد: در قالب پیام‌های مختلف به سازمان جهانی دریانوردی فشار آمریکا در تحریم‌ها روی پرسنل شناورهای ایرانی منتقل شد و جمهوری اسلامی ایران به این اقدامات دشمنانه و خارج از عرف معترض شد. اسلامی گفت:‌گواهینامه‌های دریانوردی به دلیل شیوع کرونا ابتدا تا ۱۱ خرداد تمدید شد و سپس ۶ ماه دیگر مجددا تمدید شد. وی افزود: سال گذشته ۷۷ هزار سند دریانوردی در سازمان بنادر و دریانوردی برای دریانوردان صادر شده است. ۶۰۰ دوره آموزشی برگزار شد و ۴۰ هزار نفر در این دوره شرکت کردند. معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی گفت: اتاق فکر دریانوردی با کمک دریانوردان به زودی راه‌اندازی می‌شود تا موضوعات آنها از طرق مدیران ارشد اوزان دریایی قابل پیگیری باشد. اسلامی گفت: ‌امسال گواهینامه الکترونیکی دریانوردی که عالی‌ترین مدل گواهینامه در این حوزه است راه‌اندازی می‌شود و کار آن پیش می‌رود. گفتنی است که در شرایطی که حوادث دریایی در سال های اخیر در کشور ما رخ داده، قطعا ثبت یک روز ملی در تقویم با عنوان روز ملی دریانوردان در جهت ثبت یاد شهدای سانچی و تکریم دریانوردان و نیز ترویج فرهنگ دریایی بسیار موثر است و باعث می‌شود که هر ساله مجدد یادآور شهدای سانچی و اهمیت دریانوردان باشد.