واکاوی یک روز جنجالی!
واکاوی یک روز جنجالی!

  روز یکشنبه ۱۵ تیر ماه صحن علنی مجلس صحنه تاخت و تاز نمایندگان مجلس به وزیر امور خارجه کشور بود. در این جلسه صدای فریاد نمایندگان بلند بود و وزیر امور خارجه دروغگو خوانده شد و به دلیل عملکرد اقتصادی وزارت امور خارجه مورد شماتت قرار گرفت. رویه مجلس در مقابله با دولت به […]

 

روز یکشنبه ۱۵ تیر ماه صحن علنی مجلس صحنه تاخت و تاز نمایندگان مجلس به وزیر امور خارجه کشور بود. در این جلسه صدای فریاد نمایندگان بلند بود و وزیر امور خارجه دروغگو خوانده شد و به دلیل عملکرد اقتصادی وزارت امور خارجه مورد شماتت قرار گرفت.
رویه مجلس در مقابله با دولت به ویژه جلسه با وزیر امور خارجه نشان می‌دهد مجلس در پی مقصرسازی از دولت است و قرار است دولت نوک حمله مجلس قرار گیرد. اما این سناریو تا چه زمانی ادامه دارد؟

 

به گزارش «جمله» طیبه سیاوشی نماینده سابق مجلس و فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز در این باره گفت: «جلسه مجلس با آقای دکتر ظریف، تفاوتی با مجلس دهم داشت. امروز تعداد کسانی که به اسم دفاع از مردم فریاد می‌زدند بیشتر شده بود. تعدادی از آن‌ها همان‌هایی بودند که در مجلس دهم هم فریاد می‌زدند. البته فضای مجلس اینگونه است که وقتی وزرا می‌آیند نمایندگان اظهار نظر می‌کنند؛ اما یک عده آیین‌نامه را می‌دانند و در صورت نیاز می‌دانند چه زمانی اخطار بدهند و نیازی به فریاد و قطع کردن سخنان وزیر ندارند. آن هم وزیری که داشت گزارش مهمی را می‌داد؛ گزارشی که زندگی سخت مردم کاملا به آن وابسته بود. در مجلس دهم هم داد و فریاد بود، اما روز گذشته تعداد کسانی که فریاد می‌زدند زیاد بود؛ چون کسانی که جدیدالورود بودند پرتعداد بودند و چون آیین نامه را نمی‌دانستند به جای آن فریاد می‌زدند».
وی افزود: «ما هنوز متاسفانه به تعریف واحدی از منافع ملی و مصالح عمومی مردم نرسیدیم، در حالی که در کشور‌های دیگر روی آن اجماع وجود دارد؛ بنابراین تلاش ما بر این نیست که در این شرایط سخت اقتصادی که جنگ اقتصادی در جریان است شرایط را به نفع مردم بهبود بدهیم بلکه دنبال منافع جناحی خود هستیم و تلاشمان این است با انگشت اتهام به سمت یک جناح، آن جناح را متهم کنیم و ذهن مردم را به سمتی هدایت کنیم که از اصل قضیه منحرف شوند. این شیوه همان شیوه‌ای است که با نگاه به آینده عمل می‌کند این‌که انتخابات ریاست جمهوری یا مجلس آینده است و برای داشتن ابزار قدرت با متهم کردن طرف مقابل پیش می‌روند».
سیاوشی اظهار کرد: «آدم‌های منصف در هر دو جریان اصولگرا و اصلاح‌طلب که منافع ملی و مصالح عمومی را می‌شناسند صرفا همدیگر را به نام مخالف خطاب می‌کنند و لی برخوردی که امروز با آقای دکتر ظریف در مجلس‌کردند انگار که او معاند نظام است. البته امثال آقایانی که در کمیسیون امنیت ملی بودند این برخورد را با آقای دکتر ظریف و نمایندگان و دولت داشتند. در حالی‌که رهبری در ۲ تیر ماه ۱۳۹۴ در دیدار با مسئولان و کارگزاران نظام درباره تیم مذاکره کننده گفتند “بنده هیئت مذاکره‌کننده را – همین دوستانی که این مدّت این زحمات را بر دوش گرفته‌اند – هم امین می‌دانم، هم غیور می‌دانم، هم شجاع می‌دانم، هم متدیّن می‌دانم؛ این را همه بدانند. اکثر حضّاری که اینجا تشریف دارید، از محتوای مذاکرات خبر ندارید؛ اگر شما هم از محتوای مذاکرات و جزئیّات مذاکرات و آنچه در مجالس می‌گذرد مطلع بودید، به بخشی از آنچه بنده گفتم، حتماً اذعان می‌کردید”.»
وی افزود: «به این فریادزنندگان باید گفت آیا برجام که امضا شد تصمیم نظام بود یا دولت. آیا نظام به این اجماع رسید یا نه؟ اگر دولت مقصر است چرا سال ۹۲ کلی از افراد سرشناس اصولگرا به خاطر توافق هسته‌ای تبریک گفتند؟ چرا آن زمان اینگونه برخورد شد امروز اینگونه؛ به نظر می‌رسد برخورد‌هایی که امروز با آقای دکتر ظریف شد از موضع مخالفت با دولت بود، برخورد مجلسی که تصمیم گرفته سوال کند استیضاح کند. کسی منکر ضعف‌های دولت نیست، اما اینکه در این شرایط دولت را زمین گیر کنند؛ درست نیست».
نماینده مجلس دهم ادامه داد اظهار کرد: «آقای قالیباف درباره انتظار مجلس از اجرای سیاست کاهش تعهدات برجامی توسط دولت گفت. همین سیاست را چه کسی تدوین کرده است. مگر غیر از این است که دولت و وزارت امور خارجه این سیاست را تدوین کردند؛ بنابراین مجلس فراتر از این نمی‌تواند انجام بدهد، ولی با این داد و فریاد‌ها نتیجه را به سمت خود و افرادی که به آن‌ها رای دادند هدایت می‌کنند».
سیاوشی بیان کرد: «مقصرسازی شگرد انتخاباتی است آن‌ها چشم به انتخابات ریاست جمهوری دارند. آقای ظریف بار‌ها گفتند و در جلسه مجلس باز هم تکرار کردند همه ما در یک کشتی نشستیم، ولی گویا این را متوجه نمی‌شوند. این‌که عده‌ای در داخل و خارج هدف‌شان این است که توافق هسته‌ای را که محصول اجماع نظام است از بین ببرند. آن‌ها متوجه این تهدیدات نمی‌شوند، اما زمان حل و فصل مشکلات اقتصادی که برسد می‌خواهند تمام مشکلات را با ابزار برجام حل کنند، اما این توافق صرفا برای این نوشته نشده است. در هر حال مسئله این است که همه مشکلات موجود را وابسته به توافق برجام می‌دانند که اصلا چنین نیست. اما می‌خواهند دولت را به این امر متهم کنند».

رویه مجلس بر وخامت اوضاع می‌افزاید
داریوش قنبری فعال سیاسی اصلاح‌طلب و نماینده اسبق مجلس نیز در گفتگو با فرارو در این باره اظهار کرد: «سناریوی مقصرسازی از دولت همچنان تا انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ادامه دارد. گروهی که بهارستان را فتح کردند دنبال فتح پاستور هستند، اما برای این کار چیزی در چنته ندارند جز تاختن به دولت. اگر مجلس برنامه‌ای برای اصلاح و بهبود امور دارد قانون تصویب کند تصمیم بگیرد و تصمیمش را به دولت ابلاغ کند، دولت هم عمل می‌کند. اما واقعیت این است که از مجلس هیچ طرح و برنامه‌ای برای برون رفت از این وضع جز تاختن به دولت نمی‌بینیم. این هم اثری در راستای حل مشکلات کشور ندارد و بر وخامت اوضاع خواهد افزود».
وی اضافه کرد: «در شرایطی که روز به روز اوضاع اقتصادی به خاطر تحریم و همه‌گیری ویروس کرونا رو به وخامت بیشتری می‌رود ایجاد یاس و نومیدی و پمپاژ یاس با سیاه‌نمایی از عملکرد دولت مشکلات موجود را دو چندان می‌کند. با این رویه مشکلات کم نمی‌شود که بیشتر هم خواهد شد».
قنبری گفت: «از زمانی که انتخابات مجلس یازدهم برگزار شده تا حالا دلار از ۱۵ هزار تومان به ۲۲ هزار تومان رسیده است. عملا ما با رویه‌های این چنینی و رویه‌های تخریبی علیه دولت شاهد بهبود اوضاع نیستیم بلکه اوضاع بدتر هم خواهد شد. در حالی‌که حل مشکلات فعلی نیاز به درک دقیق شرایط کشور و شناخت دقیق از ریشه مشکلات کشور دارد و زمانی این حل شدنی است که قوای مختلف در مسیر حل مشکلات مردم با هم همکاری داشته باشند».
وی ادامه داد: «کسانی که برجام را زیر سوال می‌برند بدیل خود را برای برجام ارائه کنند. حالا برجام که شکست خورده به اهداف خود رسیدند بیایند برای ایران بدون برجام برنامه‌ریزی کنند و مشکلات را بدون برجام حل کنند. این که به وزیر و رئیس جمهور بتازند مشکلی از مشکلات کشور را حل نخواهد کرد و بر عمق مشکلات کشور خواهد افزود».
او تأکید کرد: «اینکه فقط دولت را تخریب کنند مشکلی حل نمی‌شود. شاید برای عده‌ای رای بیاورد، اما این روش‌ها دیگر رای هم نمی‌آورد. همین روش‌ها موجب شد تا مشارکت به زیر ۵۰ درصد سقوط کند. اگر همین وضع ادامه پیدا کند مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ بدتر هم خواهد شد. کسانی که این شیوه سلبی و تخریبی را به کار گرفتند کشور را به سمت بحران‌های بدتری می‌برند».
قنبری افزود: «مجلس باید از ژست تخریبی و تبلیغی خارج شود و با تصویب قوانین درست به سمت ریل‌گذاری برود و دولت را به سمت درستی که فکر می‌کند حرکت بدهد. اگر دولت خوب کار نکرده است برنامه خوب به دولت بدهند تا دولت اجرا کند. دولت نقش اجرایی دارد و آن‌ها هستند که تصمیم می‌گیرند. برنامه و بودجه و قوانین را در مجلس تصویب می‌کنند اگر راه و روشی را قبول ندارند راه و روش خود را اعلام کنند و دولت هم آن را قطعا اجرا می‌کند».