مدیرکل اداره سلامت شهرداری تهران با اشاره به شرایط دشوار رعایت پروتکلهای بهداشتی در مراسم ایام محرم، گفت: لازم است همانگونه که کرونا همه ابعاد زندگی ما را تغییر داد در مورد عزاداریها نیز شاهد تغییر رویکرد باشیم. زینب نصیری با اشاره به لزوم رعایت پروتکلهای بهداشتی در عزاداریهای محرم اظهار کرد: شیوع […]
مدیرکل اداره سلامت شهرداری تهران با اشاره به شرایط دشوار رعایت پروتکلهای بهداشتی در مراسم ایام محرم، گفت: لازم است همانگونه که کرونا همه ابعاد زندگی ما را تغییر داد در مورد عزاداریها نیز شاهد تغییر رویکرد باشیم. زینب نصیری با اشاره به لزوم رعایت پروتکلهای بهداشتی در عزاداریهای محرم اظهار کرد: شیوع ویروس کرونا سبک زندگی افراد را در تمام ابعاد تغییر داده است به گونهای که ما در گذشته شادیهای دستهجمعی و با هم بودنهای مشترک را تجربه میکردیم، اما حالا به واسطه ویروس کرونا زندگیمان به افراد خاص و خانوادهمان محدود شده است و اجتماع و گروههایی که یک روزی حیات اجتماعیمان به آن متصل بود تغییر کرده است.
محرم برای ایرانیها بسیار مهم است به گونهای که بیشترین حضور مذهبی ایرانیها در عزاداریهای محرم است و به همین دلیل میبینید که افراد مختلف با رویکرد، طرز تفکر و سطوح مختلف فکری معمولا در محرم حضور فعالی دارند، چرا که محرم از نظر احساسی و عاطفی برای ایرانیها بسیار مهم است. مدیرکل اداره سلامت شهرداری تهران با بیان اینکه لازم است رویکردمان در عزاداریهای محرم با توجه به شیوع ویروس کرونا تغییر کند، گفت: میدانیم که ابعاد حضور مردم در عزاداریهای محرم زیاد است و تعداد زیادی از افراد اگر عزاداری به سبک و سیاق گذشته برگزار شود حتما در آن شرکت میکنند. هرچند که ممکن است برخی افراد نیز با تصمیم شخصی خود در این مراسمها حاضر نشوند؛ اما مطمئن هستیم که بخش زیادی از مردم به دلیل احساسات و تمایلات عاطفی که نسبت به محرم دارند حتما در اجتماعات حاضر میشوند.
نصیری با بیان اینکه یکی از ویژگیهای ایرانیان این است که برای عزاداریهای محرم به زادگاهشان برمیگردند تا سوگواریشان به سبک و سیاق گذشته انجام شود، تصریح کرد: این مسافرتها احتمال شیوع و انتقال را افزایش میدهد به همین دلیل به نظر میرسد که برگزاری هرگونه مراسم در فضاهای مسقف که تراکم جمعیت در آن زیاد است میتواند زمینهساز شیوع کرونا باشد و رعایت پروتکلهای بهداشتی در اینگونه جمعها نیز امری غیرواقعبینانه و نشدنی است، چرا که تعداد زیادی عزادار در یک فضای محدود هستند و شرایط حاکم بر مراسم عزاداری، شرایط افراد و شور حسینی، عملا امکان رعایت پروتکلهای بهداشتی در فضاهای بسته را نمیدهد.
مدیرکل اداره سلامت شهرداری تهران با بیان اینکه فاصلهگذاری اجتماعی مبنای پروتکلهای بهداشتی است و در فضاهای درونی هیاتها، امکان رعایت آن نیست، اظهار کرد: اینکه فکر کنیم افراد در مراسم عزاداری ماسک میزنند امری محال است چرا که در شرایط عادی نیز میبینیم که افراد به ماسک زدن عادت نکردهاند و از هر فرصتی برای اینکه ماسک خود را بردارند استفاده میکنند و حالا زدن ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی در یک مراسم عزاداری با آن شور و شرایط خاص غیرواقعبینانه است؛ لذا به نظر میرسد اگر تصمیم قاطع و درستی در خصوص نحوهی برگزاری مراسمات عزاداری گرفته نشود، بعدا پشیمان خواهیم شد. نصیری سخنان اخیر مقام معظم رهبری را راهگشا دانست و گفت: اگر مراسمهای عزاداری در فضای سربسته و مسقف انجام شود حتما در هفتههای بعد از محرم شاهد افزایش آمار ابتلا به کرونا خواهیم بود و باز هم باید غصه بخوریم که چرا هموطنانمان را از دست دادیم در حالی که اگر امروز تصمیم درستی گرفته شود قطعا شاهد پیامدهای ناگوار نخواهیم بود.
وی اضافه کرد: مردم ما دیندار هستند و ماه محرم برای آنها بسیار مهم است اما دقت داشته باشید که توجه به سلامتی انسانها در دین اسلام برخی مواقع حتی واجبات را نیز کنار میزند.
مدیرکل اداره سلامت شهرداری تهران با بیان اینکه تحقیقات نشان میدهد که در تجمعات، انتشار کرونا سرعت بیشتری پیدا میکند، خاطر نشان کرد: یکی از ابعاد عاشورا و محرم بحث مقابله با ظلم است و دقت داشته باشید که ایجاد شرایط شیوع بیشتر کرونا در این روزها میتواند ظلم به کادر درمانی خسته باشد، لذا باید حتما همانطور که کرونا سایر ابعاد زندگی ما را تغییر داد در عزاداریهایمان نیز تغییراتی ایجاد کنیم.
وی پیشنهاد داد: برخی هیتها که مداح یا واعظ برجسته دارند میتوانند نقش الگوسازی داشته باشند و طلائیهداران این تغییر نگرش باشند و بیشتر با استفاده از فضاهای مجازی و آنلاین هیاتهایشان را برگزار کنند. نصیری با اشاره به نقش صدا و سیما اظهار کرد: لازم است صداوسیما برنامههای متنوعی برای اقشار مختلف جامعه در ماه محرم داشته باشد که همه سلایق را پاسخ دهد. مدیرکل اداره سلامت شهرداری تهران با بیان اینکه هیتها میتوانند با توجه به ظرفیت سازماندهی و انسجامدهی که دارند در جذب نذر سلامتی و کمک مؤمنانه نیز نقش زیادی ایفا کنند، گفت: کرونا بسیاری از کسب و کارها را بهم ریخته و این در حالی است که افراد کم برخوردار زیادی در جامعه ما زندگی میکنند که میتوان به جای نذری پختن، این مواد غذایی خشک را در قالب سبد کالا بین نیازمندان توزیع کرد و حتی میتوان برای آنکه فرهنگ عاشورایی و محرم را نیز تعریف کرد این سبد کالا همراه با پیامهای عاشورایی باشد. وی با بیان اینکه همه ما عادت داریم که در این روزها نذری بدهیم، تصریح کرد: میتوان برای آنکه نذر خود را ادا کنیم نذر ماسک و اقلام خوراکی داشته باشیم که هم حالمان خوب شود و هم مطمئن باشیم که نذری ما به کسی ضرر نمیرساند.
محرم امسال ماسک و مواد شوینده برای نیازمندان نذر کنید
مدیرعامل بنیاد بیماریهای نادر با تاکید بر لزوم برقراری موارد کنترلی ویژه در عزاداریهای محرم امسال، بر سوق دادن نذورات از غذا و نوشیدنی به سوی ماسک و دستکش تاکید کرد. دکتر حمیدرضا ادراکی گفت: با توجه به فاز دوم اوج گیری بیماری کرونا که نسبت به فاز اول بیماری میزان ابتلای بیشتری را باعث میشود، باید موارد بهداشتی بیش از گذشته رعایت شود و این تشخیص به درستی داده شد که عزاداریهای امسال ماه محرم با کنترل ویژهای انجام شود.
وی با اشاره به اینکه یکی از روشهای مناسب عزاداری در این ماه، عزاداری در منزل است، تصریح کرد: هر کجا که تجمعی صورت گیرد، میتواند ریسک انتقال بیماری را افزایش دهد. از سوی دیگر پخش نذری نیز میتواند ضریبی از ریسک انتقال بیماری را به همراه داشته باشد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: در فاز دوم بیماری افراد زیادی وجود دارند که ناقل بیماری هستند، اما به ظاهر شاید علائم نداشته باشند، ولی بیماری را انتقال میدهند و مشخص هم نیست فرد بعدی که مبتلا میشود هم بیعلامت باشد یا به فرمهای شدید بیماری گفتار شود.
وی با اشاره به اینکه تابلوی بیماری نسبت به گذشته با تغییراتی همراه بوده است، خاطرنشان کرد: شیوع، ابتلا، میزان سرایت و درگیری افزایش یافته است و درگیری بیماران از سنین بالا به سنین پایینتر و جوانان هم رسیده است. در عین حال افرادی هم بودند که در ماههای قبل به بیماری مبتلا شده بودند اما مجددا به بیماری مبتلا شدند که همین موضوع نشان میدهد ممکن است ایمنی قطعی نسبت به ویروس ایجاد نشود.
ادراکی ادامه داد: از این رو منطقی این است که از تجمعات دوری کرد. نمیتوان تنها با زدن ماسک دلخوش بود زیرا درصد کمی از ابتلا به بیماری حتی با زدن ماسک وجود دارد. فاصله گذاری اجتماعی امری فوقالعاده مهم است و باید تا حد امکان از تجمعات خودداری شود و هر خانه یک حسینیه باشد و افراد در منازل خود به عزاداریها بپردازند. این متخصص رادیولوژی، تاکید کرد: برای جا انداختن این فرهنگ، توصیهها و نظرات پزشکان، علما و روحانیون و… میتواند راهگشا باشد. همراهی صدا و سیما با این گروهها و تکرار توصیهها برای حفظ سلامت مردم و هشدار نسبت به تجمعات بسیار موثر خواهد بود.