در آغاز معاملات روز گذشته بازار سهام، شاخص کل با بیش از ۵۳ هزار واحد کاهش در کمتر از ۶۰ دقیقه همچنان به روند نزولی خود ادامه دادند. به گزارش «جمله» در یک ساعت نخست ابتدایی معاملات حدود ۳۸۵ هزار معامله در بورس صورت گرفته که طی آن ۲ میلیارد و ۶۹۴ میلیون […]
در آغاز معاملات روز گذشته بازار سهام، شاخص کل با بیش از ۵۳ هزار واحد کاهش در کمتر از ۶۰ دقیقه همچنان به روند نزولی خود ادامه دادند.
به گزارش «جمله» در یک ساعت نخست ابتدایی معاملات حدود ۳۸۵ هزار معامله در بورس صورت گرفته که طی آن ۲ میلیارد و ۶۹۴ میلیون سهم با ارزشی بالغ بر ۴۱ هزار میلیارد ریال دادوستد شدند. این در حالی است که با توجه به صف فروش بودن بسیاری از نمادها، از میزان معاملات کاسته شده بود.. در این میان نمادهای شستا، فارس و تاپیکو به ترتیب با ۴۹۷۲، ۴۶۷۳ و ۲۱۸۹ واحد بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل بورس داشتهاند. افت ۴۰ هزار واحدی شاخص کل در حالی رخ داده که نمادهای فلزات اساسی که در ابتدای بازار با حمایت همراه بودند هماکنون در محدوده منفی و در صف فروش معامله شوند. به طور کلی در جریان معاملات امروز کمتر از ۱۵ درصد از نمادهای کل بازار سهام در محدوده مثبت معامله میشوند و اکثر گروههای مختلف صنعت فشار عرضه شدیدی را تحمل میکنند. این در حالی است که در روزهای اخیر مقامات بورسی و دولتی از حمایت از بورس سخن میگویند ولی عملا تغییری در رفتار حقوقیهای سهام مشاهده نمیشود.
مردادماه گذشته اعلام شد که مردم در سال جاری بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان در بورس سرمایهگذاری کردهاند. نماینده فلاورجان در مجلس گفته است: «حدود یک و نیم تریلیون تومان» از ارزش بورس تهران که معادل «۲۵ درصد ارزش کل» آن است، «پودر شده و از دست رفته است». ناصر موسوی لارگانی در توئیتی که شامگاه شنبه اول شهریور منتشر کرد، این پول را «سرمایه مردم» خوانده و نوشته که «وعدهها و اقدامات» دولت «ثمر نداده است». این نماینده مجلس توضیح بیشتری درباره از دست رفتن این میزان از سرمایه در بورس نداده ولی اشاره او به سقوط پیاپی شاخص بورس تهران در روزهای اخیر است. شاخص بورس تهران در ابتدای سال جاری حدود ۵۰۰ هزار واحد بود، اما در حالی که کشور با رکود تورمی مواجه است، به صورت شگفتانگیزی چهار برابر رشد کرد و در ۲۰ مرداد از مرز دو میلیون واحد گذشت و بعد از آن به سرعت شروع به سقوط کرد. مردادماه گذشته اعلام شد که مردم ایران در سال جاری بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان در بورس سرمایهگذاری کردهاند و افت شاخص بورس میتواند بسیاری از شهروندان که به تازگی جذب این بازار شدهاند را متضرر کند. همزمان با افزایش نگرانیها درباره تداوم سقوط شاخص بورس، محمود واعظی، رئيس دفتر حسن روحانی گفته است «بازار در حال اصلاح است».
او که شنبهشب در یک برنامه تلویزیونی سخن میگفت افزایش شاخص بورس به دو میلیون واحد را «یکباره» توصیف کرد و تاکید کرد که «دولت بورس را رها نخواهد کرد». آقای واعظی با رد اینکه دولت از طریق بورس دنبال «تأمین کسری بودجه» است، گفت شاخص بین ١.۶ تا ١.٧ میلیون واحد تقریبا اصلاح میشود. کارشناسان قبلا نیز با توجه به اوجگیری بورس هشدار داده و از احتمال ترکیدن حباب بورس گفته بودند. برخی از منتقدان نیز توجه به برنامه دولت برای ۱۰ برابر کردن فروش داراییهای خود که بخش عمده آن در بورس معامله میشود، دولت را به دستکاری احتمالی در شاخص بورس برای درآمدزایی بیشتر از فروش سهام شرکتهای دولتی با نرخ بالا متهم کردهاند.
طی دو هفته گذشته، چند شرکت غول دولتی و شبه دولتی بیشترین تاثیر را در افت شاخص کل بورس داشتند: شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه، صنایع ملی مس ایران، پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت تهران، کشتیرانی جمهوری اسلامی، مخابرات، شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین، شرکت سرمایهگذاری غدیر و گروه مدیریت سرمایهگذاری امید.