پرداخت بدهی به ایران برای تسهیل آزادی زاغری
پرداخت بدهی به ایران برای تسهیل آزادی زاغری

  بن والس، وزیر دفاع بریتانیا، در نامه‌ای به وکلای خانواده نازنین زاغری راتکلیف نوشته که او در تلاش است بدهی به ایران بازپرداخت شود تا به روند آزادی زاغری کمکی شده باشد. روزنامه گاردین در گزارشی از نامه‌ای خبر داد که بن والس، وزیر دفاع بریتانیا  به وکلای نازنین ژاغری- راکلیف نوشته و در […]

 

بن والس، وزیر دفاع بریتانیا، در نامه‌ای به وکلای خانواده نازنین زاغری راتکلیف نوشته که او در تلاش است بدهی به ایران بازپرداخت شود تا به روند آزادی زاغری کمکی شده باشد.

روزنامه گاردین در گزارشی از نامه‌ای خبر داد که بن والس، وزیر دفاع بریتانیا  به وکلای نازنین ژاغری- راکلیف نوشته و در آن برای اولین بار بدهی بریتانیا بدهی ایران بر سر یک معامله تسلیحاتی مربوط  به قبل از انقلاب ۱۳۵۷ را به رسمیت می‌شناسد و از تلاش تسویه این بدهی از طرق قانونی سخن می‌گوید.

والس در نامه خود با اشاره به قرارداد مربوط به اداره صنایع تسلیحاتی بریتانیا و ایران و اختلاف حقوقی در این زمینه به بدهکاربودن دولت بریتانیا اذعان کرده و نوشته است که “تمامی راه‌های قانونی و حقوقی برای بازپرداخت این بدهی‌ها باید بررسی شود.»گفته می‌شود که بریتانیا بابت عدم تحویل تانک‌های چیفتن سفارش شده از سوی ایران حدود ۴۰۰میلیون پوند به این کشور بدهکار است. تانک‌ها درزمان حکومت شاه سفارش داده شده بودند و با وقوع انقلاب ایران بریتانیا تحویل آنها را منتفی دانست. گرچه اظهارات نازنین زاغری مبنی بر مشروط‌شدن آزادی‌اش به بازپرداخت بدهی بریتانیا ابتدا از سوی ایران تکذیب شد، ولی نهایتا مهرماه سال گذشته، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک  به بحث مبادله این زندانی در ازای تسویه بدهی لندن به تهران اذعان کرد. او گفت که قرار بوده برای آزادی نازنین زاغری، شهروند ایرانی بریتانیایی را به ازای تسویه بدهی ۴۰ ساله لندن به تهران پادرمیانی کند.ظریف گفت این پیشنهاد اولین مرتبه از سوی فیلیپ هموند، وزیر خارجه وقت مطرح شد، اما او چندی بعد در ژوئیه ۲۰۱۶ وزارت خارجه را ترک کرد. پیشنهاد این بوده که بریتانیا ۴۰۰ میلیون پوند بدهکاری به ایران را بپردازد و ظریف متقابلا برای آزادی نازنین زاغری – رتکلیف از زندان تلاش کند.

نشریه گاردین سال پیش در دوران تصدی وزارت دفاع بریتانیا توسط سلف والس، یعنی گاوین ویلیامسون، نوشته بود که او با پیشنهاد بازپرداخت بدهی‌های ایران به شدت مخالفت کرده و گفته که پرداخت این بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی به ایران آن هم در شرایطی که آمریکا در تلاش محدود کردن منابع مالی ایران است، از نظر سیاسی شدنی نیست.بن والس در نامه خود ضمن تاکید بر نظرات قبلی‌اش که باز بودن این بدهی را برای دولت بریتانیا شرم‌آور خوانده، نوشت که با این وجود هرگونه پرداختی به ایران نباید در تناقض با تحریم‌های اتحادیه اروپا و آمریکا باشد. همسر بریتانیایی نازنین زاغری با استقبال از نامه والس گفته است که در صدد دیدار با اوست تا دریابد چه اقدامات عملی در دست انجام است و چرا به رغم موافقت اکثر اعضای کابینه با حل و فصل این ماجرا کار پیش نمی‌رود. قرار است دادگاهی در بریتانیا مسئله بازپرداخت بدهی بریتانیا به ایران را روز ۴ نوامبر به بررسی بگیرد. در محافل سیاسی بریتانیا تعیین این تاریخ که یک روز بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست تصادفی تلقی نمی‌شود.

نازنین زاغری، کارمند بنیاد تامسون رویترز، در  فروردین ۱۳۹۵ در زمان بازگشت از سفری خانوادگی به ایران در فرودگاه تهران بازداشت و سپس به اتهام تلاش برای “براندازی” و “جاسوسی” به پنج سال زندان محکوم شد. وی پس از دستگیری به کرمان منتقل شده و به گفته همسرش در زندان انفرادی به سر می‌برد و حق دسترسی به وکیل را نداشت. در اواخر خرداد ماه ۱۳۹۵ سپاه پاسداران کرمان اطلاعیه‌ای را منتشر و ضمن آن با تأیید خبر بازداشت زاغری، وی را به همکاری با موسسات معاند و مشارکت در فعالیت‌های براندازی نرم متهم کرد و اعلام کرد که وی در سوئیتی در زندان کرمان نگهداری می‌شود. ریچارد رتکلیف، همسر زاغری و بنیاد خیریه رویترز که زاغری برای آن کار می‌کند اتهامات وارد به او را رد کردند. رتکلیف گفت همسرش در هفته‌های اول در انفرادی بوده و تحت فشار مجبور به امضای اعتراف شده‌است. جعفری دولت‌آبادی، دادستان وقت تهران جمعه ۴ تیر ۱۳۹۵ گفت: «این فرد در کرمان دستگیرشده بود و اکنون به تهران منتقل شده‌است.» او دلیل انتقال نازنین زاغری به تهران را «عدم صلاحیت رسیدگی» در کرمان عنوان کرد. زاغری از ۲۷ اسفند سال گذشته به دلیل بیماری کرونا در مرخصی نزد خانواده‌اش به سر می‌برد، ولی به دلیل پابند الکتریکی اجازه فاصله‌گیری بیشتر از سیصد متر از خانه‌اش را ندارد.