آغوش عمان هم روی اسرائیل باز شد!
آغوش عمان هم روی اسرائیل باز شد!

  کاوه ایرانی – روزنامه نگار / بیش از دو دهه از زمانی که مصر روابط خود را با اسرائیل عادی سازی کرد گذشته است. اما طی ماه های اخیر این روند عادی سازی سرعت بیشتری به خود گرفته است به طوری که تنها پس از ۲۸ روز از عادی سازی روابط میان امارات متحده […]

  کاوه ایرانی –
روزنامه نگار /
بیش از دو دهه از زمانی که مصر روابط خود را با اسرائیل عادی سازی کرد گذشته است. اما طی ماه های اخیر این روند عادی سازی سرعت بیشتری به خود گرفته است به طوری که تنها پس از ۲۸ روز از عادی سازی روابط میان امارات متحده عربی و اسرائیل، بحرین نیز مرزهای خود را به روی این رژیم باز کرد و همزمان عربستان سعودی نیز به اسرائیل اجازه داد تا هواپیماهای مسافربری این رژیم از آسمان عربستان عبور کنند و اکنون نوبت به سلطان نشین عمان رسیده تا سخن از عادی سازی روابط میان مسقط_تل آویو به میان آورد.
به گزارش «جمله» در حالی که ملت های مسلمان همچنان در شوک رابطه آشکار امارات متحده و بحرین با رژیم اسرائیل بودند برخی منابع خبری گزارش دادند که سومین کشور حاشیه خلیج فارس و دریای عمان نیز از عادی سازی روابط با اسرائیل به طور رسمی استقبال کرده است.
البته پیش از این در زمان حیات سلطان قابوس پادشاه این کشور، نتانیاهو سفری به عمان داشت. بر این اساس پیشتر گمان می رفت این کشور سلطان نشین عمان باشد که باب عادی سازی با اسرائیل را در منطقه می گشاید. عربستان نیز به احتمال قوی کشور چهارمی باشد که رابطه خود را با اسرائیل علنی می کند.
الی کوهن وزیر اطلاعات اسرائیل، حدود یک ماه پیش گفته بود انتظار می‌رود که بحرین و عمان با پیوستن به امارات متحده عربی، به عادی‌سازی روابط با اسرائیل اقدام کنند.
کوهن عنوان کرده بود که در پی توافق اخیر اسرائیل با امارات، کشورهای بیشتری در منطقه و همچنین کشورهای اسلامی در آفریقا، روابط با اسرائیل را عادی خواهند کرد.
او به رادیوی ارتش اسرائیل گفته بود بحرین و عمان «قطعاً» در این دستور کار هستند و در میان کشورهای آفریقایی، اول از همه سودان قرار دارد.
  استقبال رسمی عمان از رابطه با اسرائیل
رسانه دولتی عمان روز یک‌شنبه ۲۳ شهریور اعلام کرد که مقام‌های این کشور از تصمیم عادی‌سازی روابط میان بحرین و اسرائیل استقبال می‌کنند و امیدوارند که این اقدام، زمینه‌ساز صلح پایدار میان اسرائیل و فلسطینی‌ها باشد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، شامگاه جمعه ۲۱ شهریور عادی‌سازی رابطه بحرین و اسرائیل را اعلام کرد و آن را توافقی« تاریخی» برای صلح در منطقه دانست. ماه گذشته نیز امارات متحده عربی با اسرائیل برای صلح به توافق رسید.
به گزارش خبرگزاری رویترز، در بخشی از بیانیه دولت عمان آمده است که این کشور «امیدوار است مسیر راهبری جدیدی که برخی کشورهای عرب در پیش گرفته‌اند زمینه‌ساز مقدمات صلح بر مبنای پایان دادن به اشغال سرزمین‌های فلسطینی توسط اسرائیل و استقرار دولت مستقل فلسطین به حاکمیت بیت‌المقدس/اورشلیم شرقی به عنوان پایتخت باشد.»
به رغم استقبال مقام‌های عمان از اقدامات اخیر امارات متحده عربی و بحرین، دولت این کشور در مورد چشم‌انداز عادی‌سازی روابط خود با اسرائیل، تا کنون هیچ‌گونه اظهار نظر رسمی ارائه نکرده است.
عادی‌سازی مناسبات اسرائیل و امارات متحده عربی، اولین مورد از برقراری مناسبات دیپلماتیک بین یک کشور عربی و اسرائیل در طول بیش از دو دهه گذشته است و این تحول با حمایت دونالد ترامپ محقق شده است.
بحرین، در حال حاضر، دومین کشور عربی است که طی ۳۰ روز گذشته با اسرائیل وارد گفت‌وگوی صلح شده است.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در سفر خود به عمان در سال ۲۰۱۸، ابتکارات صلح خاورمیانه را با سلطان قابوس، پادشاه فقید عمان، به بحث و گفت‌وگو گذاشت.
  هشدار سپاه پاسداران به بحرین
سپاه پاسداران روز شنبه، ۲۲ شهریور، در بیانیه‌ای عادی‌سازی روابط بحرین و اسرائیل را محکوم کرده و به بحرین هشدار داد که به خاطر این اقدام «پاسخ‌های درخور را دریافت خواهد کرد.»
سپاه با انتشار بیانیه‌ای تهدید کرده است که بحرین منتظر «انتقام سخت» کسانی که «مجاهدان قدس» نامیده، باشد.
سپاه پاسداران در بیانیه خود از «باز کردن دروازه‌های نفوذ و ورود» اسرائیل «به منطقه راهبردی خلیج فارس و دریای عمان» ابراز نگرانی کرده است.
سپاه پاسداران می‌گوید، اقدام بحرین در برقراری روابط با اسرائیل «حماقتی بزرگ و فاقد هرگونه مشروعیت بوده و پاسخ‌های درخور را دریافت خواهد کرد» و «مسببان» آن « آماج خشم مقدس و انتقام سخت» خواهند شد.
تنها یک روز پس از انتشار بیانیه سپاه، حالا عمان نیز آغوش خود را به روی صهیونیست ها گشوده است. در میانه آشوب و تنش‌های منطقه‌ای، عمان همچنان موضع بی‌طرفانه و دوستانه خود را در رابطه با بازیگران اصلی منطقه از جمله ایران و آمریکا حفظ کرده است.
نیروهای مسلح ایران به ویژه سپاه پاسداران همواره ارتباط خوبی با حکومت عمان داشته است، به طوری که هرساله یک همایش نظامی مشترک میان ارتش عمان و ستاد کل نیروهای مسلح برگزار می شود. همچنین این کشور نقش تاثیرگذار در کنترل تنش میان ایران و آمریکا داشته است.
  رابطه اعراب و اسرائیل برگ برنده ترامپ
ویکتور شلهوب در العربی الجدید نوشت: اعلام عادی سازی روابط بین بحرین و اسرائیل، برای واشنگتن غافلگیر کننده نبود. چرا که از یک سو آمریکا شدیدا درگیر انتخابات است و از سوی دیگر، این عادی سازی را پیش بینی می‌کرد و می‌دانست که پس از امارات، نوبت به بحرین می‌رسد.
 در ادامه این مطلب آمده است: این مساله عادی سازی در شرایط فعلی که ترامپ در نزدیکی انتخابات قرار دارد، می‌تواند برگ برنده‌ای برای وی باشد تا بتواند در رقابت با جو بایدن از آن استفاده کند.
می‌دانیم که راست گرایان آمریکایی، بویژه پیروان کلیسای انجیلی در جنوب آمریکا، ستون اصلی حامی ترامپ هستند، با قدرت پشت اسرائیل ایستاده و از هر آنچه باعث تقویت جایگاه آن در منطقه عربی شود، حمایت می‌کنند. بنابراین، سیاست می‌تواند وابسته به شرایط، به نامزد کمک کرده یا به زیان او باشد. بر این اساس، می‌توانیم دلیل تلاش ترامپ برای سوق دادن هر چه بیشتر دولت‌های عربی برای ایجاد پل‌های ارتباطی با اسرائیل و کنار گذاشتن دشمنی با آن را درک کنیم.
همچنانکه رئیس جمهور ایالات متحده در حال حاضر روی عادی سازی روابط عربستان با اسرائیل، تا قبل از رسیدن موعد انتخابات، متمرکز شده است، به این اعتبار که چنین اقدامی می‌تواند یک روزنه بزرگ ایجاد کند، چرا که عربستان نماد مهمی در بین ملت‌های عربی و اسلامی است و می‌تواند با عادی سازی روابط خود با اسرائیل، کمک بزرگی به ترامپ کند.
منابع دیپلماتیک مصر تصریح می‌کنند که وزیر خارجه آمریکا و داماد او دیدار‌هایی را با سران پنج کشور عربی قطر، امارات، عربستان، بحرین و مصر، انجام دادند، تا بتوانند بحران سه ساله در مورد تحریم قطر را حل کنند. این منابع تاکید می‌کنند که دولت ترامپ به دنبال دستاورد تازه و تحریم بیشتر ایران از طریق صلح خلیج فارس است و پس از گذشت سه سال از شروع بحران، موضع مصر در قبال قطر نرم‌تر شده، اما در نهایت، مساله مربوط به کمترین حد از تفاهم‌ها بین قاهره و دیگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس است.
منابع مصری بر این عقیده اند که شاید در شرایط فعلی رسیدن به راه حل نهایی و قاطعی برای بحران خلیج فارس، محال باشد، اما امکان دست یابی به یک توافق اساسی که ضامن آتش بس بین طرف‌های مختلف باشد، را ممکن می‌دانند.
بر همین اساس، آمریکا پیشنهاد داده است تا دولت‌های تحریم کننده قطر، در مورد برخی اقدامات قاطع خود علیه این کشور، تجدید نظر کنند، تا زمینه برای شروع مذاکرات گسترده میان این دولت‌های عربی فراهم شود.