سارا ایرانی / سازمان برنامه و بودجه کشور عملیات ساخت ۱۶ هزار و ۲۵۰ واحد مسکونی خسارت دیده ناشی از سیلاب در شهرستان چابهار انجام داد تا رویای رسیدگی به مناطق فرسوده چابهار و بطور کلی سیستان و بلوچستان، همزمان با توسعه سواحل مکران عملیاتی شود. این در حالی است که ۳۰۰ میلیون […]
سارا ایرانی /
سازمان برنامه و بودجه کشور عملیات ساخت ۱۶ هزار و ۲۵۰ واحد مسکونی خسارت دیده ناشی از سیلاب در شهرستان چابهار انجام داد تا رویای رسیدگی به مناطق فرسوده چابهار و بطور کلی سیستان و بلوچستان، همزمان با توسعه سواحل مکران عملیاتی شود. این در حالی است که ۳۰۰ میلیون یورو از محل صندوق توسعه ملی برای تکمیل خط آهن چابهار نیز اختصاص یافت که امیدواریم زودتر عملیاتی شود.
در زمان آتش سوزی کپرهای چابهار نیز حدود ۳۰ کپر در منطقه جنگلوک چابهار اردیبهشت ماه امسال طعمه حریق شد که با اقدامات وزارت راه، کار بازسازی این مناطق نیز در حال انجام است. جنگلوک از مناطق کپرنشین واقع در پسکرانه اسکله هفت تیر شهر چابهار است که پنج هکتار مساحت و بالغ بر ۱۳۰۰ نفر ساکن دارد. رسیدگی به این افراد، بلافاصله توسط نهادهای امدادی انجام و شرایط اسکان موقت برای آنان فراهم شد. شرکت بازآفرینی شهری ایران طرحی تهیه کرده است که بر مبنای آن، ساخت مسکن برای این افراد و بخش بزرگی از کپرنشینان چابهار در پهنهای ۲۰ هکتاری در منطقه مرادآباد چابهار طی ۶ ماه انجام خواهد شد.
این در حالی است که قرار است شرکت بازآفرینی شهری ایران با استفاده از ظرفیت بسیج سازندگی کشور به سرعت احداث واحدهای مسکونی متناسب با فرهنگ و اقلیم منطقه را در چابهار عملیاتی کند.
حالا اما در کنار همه این اقدامات، معاون وزیر راه و شهرسازی از تخصیص ۱۲۷۰ هکتار زمین از سوی سازمان ملی زمین و مسکن به بنیاد مسکن و شرکت بازآفرینی شهری برای رفع حاشیه نشینی در منطقه چابهار خبر داد.علی نبیان در خصوص ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی و رفع حاشیهنشینی به ویژه در منطقه چابهار، و تامین زمین از سوی سازمان ملی زمین و مسکن توضیحاتی را ارایه کرد و گفت: در خصوص کمک به مجموعههای مختلف برای ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی و حاشیهنشینی، تامین بخشی از اراضی توسط سازمان ملی زمین و مسکن در حال انجام است.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن با اشاره به اینکه ساماندهی و احداث واحدهای مسکونی توسط بنیاد مسکن برای ساماندهی حاشیه نشینی در چابهار و دیگر مناطق در حال انجام است، ساماندهی بخشی دیگر را تحت مسئولیت شرکت بازآفرینی شهری ایران برشمرد.
معاون وزیر راه و شهرسازی توضیح داد: سازمان ملی زمین و مسکن در چابهار ۱۰۷۰ هکتار زمین را در اختیار بنیاد مسکن انقلاب اسلامی قرار داده است. همچنین، جدای از تامین زمین برای بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، مجددا زمینی بالغ بر ۲۰۰ هکتار به شرکت بازآفرینی شهری در چابهار تخصیص یافت تا ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی و رفع حاشیه نشینی را در آن منطقه برعهده بگیرد.
نبیان تصریح کرد: تلاش برای رفع محرومیتها و حاشیهنشینی، و ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی در شهرها تنها مختص به چابهار نیست. در بندرعباس در محله گلکنی نیز زمینی در اختیار شرکت بازآفرینی شهری قرار گرفت تا حاشیه نشینی آن منطقه را برطرف کند. علاوه بر آن در شهر اهواز نیز زمین هایی در اختیار مجموعه شرکت بازآفرینی شهری قرار دادیم تا حاشیه نشینی شهری را کاهش دهد. وی گفت: یکی از وظایف سازمان ملی زمین و مسکن تامین زمین و در اختیار قرار دادن اراضی دولتی به مجموعههایی از جمله شرکت بازآفرینی شهری ایران است که در راستای اهداف وزارت راه و شهرسازی گام برمیدارند تا بتوان با این شیوه و با همکاری و هماهنگی، حاشیه نشینی در شهرها را کاهش داد.
در استان سیستان و بلوچستان، این چابهار است که بهعنوان پایلوت بازآفرینی در کشور انتخاب شده است و این شهر به زودی الگوی بازآفرینی کشور شناخته خواهد شد و در آینده نزدیک ساخت پنج هزار و ۲۲۵ واحد مسکونی با مشارکت سازمان بسیج سازندگی در محله مرادآباد چابهار آغاز خواهد شد. پنج محله در شهر زابل نیز با وسعت ۵۰۰ هکتار و جمعیتی بالغ بر ۴۸ هزار نفر با اعتباری بالغ بر ۲۵ میلیارد تومان در دستور کار بازآفرینی شهری قرار گرفته است کهخوشبختانه تخصیص اعتبار دو محله آن بهطور صدرصد انجام شده و مابقی در مراحل پایانی قرار دارند.
لازم به توضیح است که ساخت مسکن در منطقه مکران، در مناطق جنوبی و به ویژه در روستاها و حاشیه شهرها با توجه به طرحهای عمران و همچنین اقلیم منطقه در حال انجام است. مشاورانی در این رابطه انتخاب شدهاند و مطالعاتی در این رابطه انجام شده است. گروه کثیری از مردم نیز در مناطق جنوبی کشور از تسهیلات مسکن روستایی بنیاد استفاده کردهاند. بنابراین با توجه به محرومیت منطقه طبیعی است که باید کمکهای ویژه ای در این رابطه انجام شود که بخشی از این کمکها به صورت کمکها بلاعوض، و بخشی نیز به صورت تسهیلات بانکی ارزانقیمت است.
آنچه که منطقه چابهار مشهود است و تا حدودی در زاهدان، ساخت و سازهای نابسامانی و بیبرنامهای است که صورت گرفته است. تلاش مسئولان بر این است تا با کمک مسئولان محلی، جلوی اینکار را بگیرند و ساخت و سازها را هدایت کنند و در قالب، چهارچوبها و ضابطه مشخص به نیازهای ساکنان پاسخ دهند. این در حالی سات که با انجام پروژههای بازآفرینی و ارتقا کیفیت زندگی در بین ساکنان بافتهای ناکارآمد، امید به این مناطق باز خواهد گشت و حل مشکلات حاشیهنشینی در سیستان و بلوچستان طبیعتا به امنیت کشور نیز کمک خواهد کرد.