هرچه به انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم نزدیک می شویم علاوه بر گمانه زنیها صحبتهای تحلیل گران هم بیشتر و صریحتر از قبل عنوان میشود.در همین راستا محمدصادق کوشکی، فعال سیاسی و فرهنگی اصولگرا که از قضا محبوبیت قابل توجهی در صداوسیما دارد، در گفتوگویی که اعتماد آنلاین آن را منتشر کرد، به مقوله حضور یا عدم حضور مردم در انتخابات اشاره و در کمال تعجب، عدم حضور مردم در انتخابات را به معنی نارضایتی آنان ندانست.
به گزارش «جمله» آنچه میتواند جشن انتخاباتی اصولگرایان را تکمیل کند، روی کار آمدن رییسجمهوری است با خصوصیتهای پوپولیستی. فردی که در ظاهر از رای و نظر مردم بگوید ولی در باطن مشارکت حداقلی یا حداکثری مردم در انتخابات را بیتاثیر در تصمیمگیریها توصیف کند. در چنین شرایطی فعالیت نظامیانی نظیر حسین دهقان، محسن رضایی، علی شمخانی و حتی محمدباقر قالیباف برای پیروزی در انتخابات ۱۴۰۰ امری تعجببرانگیز محسوب نمیشود ولی در این میان حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه تلاش کرده ایده رییسجمهوری نظامی برای ایران را تا حد قابل توجهی آرایش کند؛ چنانکه او به ایلنا گفته است: «آنچه مطالبه مقام معظم رهبری است، یک دولت جهادی یعنی دولتی جوان، انقلابی، بانشاط و دارای توان کار جهادی است که بتواند عقبماندگیهای کشور را در ابعاد مختلف جبران کند و یک حضور با نشاط و پرتحرک در عرصه اجرایی کشور داشته باشد، حالا برخیها تصور میکنند که این روحیه در نیروهای نظامی بیشتر و در نیروهای غیرنظامی کمتر است، یعنی نیروهای نظامی توان تشکیل دولت جهادی و انقلابی را دارند. اما آنچه باید به آن توجه شود، این است که اگر شخصیتهایی از نیروهای نظامی هم وارد عرصه انتخابات ریاستجمهوری شوند، بُعد جهادیشان مدنظر است نه بُعد نظامی این افراد.»
ا…کرم تکلیف انتخابات۱۴۰۰ را روشن کرد!
در چنین شرایطی حضور اصلاحطلبان در انتخابات و تلاششان برای آشتی دوباره ملت با صندوقهای رای میتواند رشتههای اصولگرایان را یکشبه پنبه کند شاید به همین دلیل است که حسین ا…کرم، رییس شورای مرکزی حزبا… که این روزها تلاش میکند در نقش یک فعال سیاسی ظاهر شود، در گفتوگویی که خبرگزاری برنا آن را منتشر کرده، صراحتا آرزوی عدم حضور اصلاحطلبان در انتخابات را به زبان آورده و گفته است: «در انتخابات ریاستجمهوری آینده شاهد انتخابات درونگروهی خواهیم بود؛ چنانکه نتیجه انتخابات مجلس یازدهم نشان داد کاندیداهای اصلاحطلبان اقبالی جهت پیروزی ندارند. اصلاحطلبها چه با یک لشکر و چه با یک نفر وارد عرصه انتخابات شوند با شرکت نکردن آنها برابر خواهد بود، در هرصورت امیدوارم جریان اصلاحطلبی هیچ وقت به این نتیجه نرسد و در انتخابات شرکت کند.»
«جواد امام»، فعال سیاسی اصلاحطلب، درباره دو قطبی شدن انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ و اینکه آیا رقابت درون جریانی اصولگرایان به شکست منجر خواهد شد؟، گفت: ا…کرم همه چیز را درباره انتخابات آینده روشن کرد. او گفته است ما چیزی به نام انتخابات نداریم و در واقع انتخابات درون یک جریان است. از این رو عملا ا…کرم انتخابات را منتفی دانسته و یک رقابت درون جریانی دانست.
او افزود: به بیانی دیگر اصولگرایان قرار است از میان خودشان یک فرد را انتخاب کنند و با توجه به مسیری که تاکنون ما، شاهد آن بودیم عملا اصولگرایان نمیخواهند مشارکتی داشته باشند و بهدنبال مشارکت مردم نیستند چراکه اگر مردم بخواهند، حضور و مشارکت داشته باشند و به نوعی انتخابات نیز معنا پیدا کند و همه سلایق در انتخابات حضور پیدا کنند، طبق تجربه گذشته، جریان اصولگرا رأی ندارد چراکه این توانایی را ندارد.
امام یادآور شد: همانگونه که در انتخابات مجلس ۹۸، رقیبشان را به واسطه نظارت استصوابی حذف کردند تا رقیبی نباشد از این رو وقتی که رقیبی نباشد، مردم هم رغبتی برای مشارکت پیدا نمیکنند. متاسفانه هم در سال ۹۸ شاهد پایین ترین نرخ مشارکت در کشور بودیم و هم در انتخابات میان دورهای که براساس اخبار و شنیدهها از حوزههای انتخابیه، عوامل اجرایی و نظارت، تعدادشان بیشتر از رأی دهندگان بوده است.
مشاور رئیس دولت اصلاحات بیان کرد: بنابراین این روند، تهدید جدی برای کشور، حذف جمهوریت و در نتیجه لطمه زدن به اسلامیت است چراکه حق قانونی افراد در تعیین سرنوشت شان، سلب شده است. ابتدا نهادهای حاکمیتی باید تکلیف خود را با این تریبونها مبنی بر اینکه به اصلاحطلبان اجازه ورود به انتخابات ۱۴۰۰ داده نمیشود و رقابت درون گروهی بین اصولگرایان است را مشخص کنند چراکه با این روند انتخابات رقابتی را شاهد نخواهیم بود. از این رو بهتر است ابتدا تکلیف این تریبونها مشخص شود بعدا در مورد انتخابات بحث شود.
غرضی: نامزد انتخابات ریاستجمهوری میشوم
از سوی دیگر ایرنا هم نوشت: محمد غرضی، نامزد انتخابات ریاستجمهوری در سال ۹۲، با طرح این پرسش که دو جریان اصولگرا و اصلاحطلب، راست هستند یا چپ، گفت: «احزاب در ایران هیچ تعریف، تکیهگاه، ایدئولوژی و پایگاه اجتماعی مشخصی ندارند. مطلوب هر دو جریان ماندن تحت هر شرایط در قدرت است، چپ چون راست و راست عین چپ عمل میکند. بههمیندلیل احزاب در ایران پایگاه اجتماعی ثابت پیدا نمیکنند».
او گفت: «در صد سال گذشته حزب واقعی و دارای مرامنامه و اساسنامه مستقل در ایران وجود نداشته است. در معنی متعارف سیاسی، راستها طرفدار سرمایهداری هستند و چپها به عدالت اجتماعی باور دارند. همانگونه که احزاب ما از روند و تعریفی متعارف پیروی نمیکنند، جریانهای سیاسی هم در راست و چپبودن کاملا متضاد با تعاریف کلاسیک آن هستند».
وزیر دولت سازندگی با بیان اینکه در دوره سیزدهم انتخابات ریاستجمهوری نامزد خواهد شد، درباره طرح اصلاح قانون انتخابات ریاستجمهوری و تعیین سقف سنی برای نامزدهای ریاستجمهوری، گفت: «قانون اساسی برای داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی شرط سنی در نظر گرفته اما درباره رئیسجمهوری سقف سنی لحاظ نشده است، بههمیندلیل تعیین سن برای داوطلبان انتخابات ریاستجمهوری مغایر قانون اساسی است. افزودن شرایطی چون مدرک تحصیلی، سن و دیگر موارد باعث محدودشدن حق انتخابکنندگان (مردم) میشود».
در همین رابطه قاسم روانبخش، عضو شورای مرکزی جبهه پایداری چندی پیش درباره انتخابات ۱۴۰۰ و گمانهزنیها درباره اینکه شانس پیروزی کدام جریان را بیشتر میدانید ابراز عقیده کرده بود: خودِ اصلاحطلبان هم اعتراف میکنند به اینکه ما شانس برنده شدن در انتخابات ۱۴۰۰ را نداریم خودشان میگویند ما رای نمیآوریم. بنابراین درصد احتمال برنده شدن یک کاندیدای اصولگرا در میان کاندیداهای دیگر بیشتر است. در این باره که آن فرد چه کسی میتواند باشد باید گفت از آسمان که نمیآید از همین افراد زمینی است.
در انتخابات ۹۶ همه با رئیسی متحد شدیم و نامزد جبهه پایداری نیز رئیسی بود، سایر اصولگرایان نیز همین را گفتند. جبهه پایداری این گونه نبوده که ساز جداگانهای بزند.
او افزود: در انتخابات اخیر مجلس هم اصولگرایان بر سر یک لیست واحد توافق کردند. در سالهای گذشته هم در انتخابات ۹۲، گزینه پایداریها یعنی لنکرانی، انصراف داد اما شخصِ قالیباف، ولایتی و حداد عادل که قرار بود با هم توافق کنند، خودشان هم توافق نکردند. لنکرانی که به عنوان گزینه جبهه پایداری کناره گیری کرد از گزینه های موجود، جلیلی را بهتر دانستیم و از او حمایت کردیم. گزینه ما نبود در واقع از میان گزینههایی بود که در انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام و تایید شده بودند و ما هم یک نفر را که صالحتر دانستیم تائید کردیم. این معنایش این نبود که جبهه پایداری ساز مخالف می زند یا بر خلاف خواست خودش عمل می کند.
روانبخش با بیان اینکه جبهه پایداری جبهه گفتمانی است و براساس مبنا حرکت میکند، گفت: ما افراد را با مبانی میسنجیم هر کس به مبانی اسلام و انقلاب اسلامی نزدیکتر باشد تایئید میشود و بحث دوست و فامیل و غیره نیست و یا اینکه چه کسی پست بیشتری به ما می دهد و دنیای ما را بهتر تامین میکند، مطرح نیست. معیار اصلی ما در انتخاب افراد و حمایت از آنها، این است که چه کسی بیشتر به درد کشور و دینمان بخورد. براین اساس همان فرد را براساس مبانی تعیین میکنیم.
او در پاسخ به این سوال که آیا مناظره را میپذیرید؟ عنوان کرد: مناظره ندارد. انتقاداتشان را بگویند و اگر آن انتقاد وارد باشد خواهیم پذیرفت. ما تابع نظرِ دوستانی هستیم که انتقادات سازندهای داشته باشند انسانهایِ انتقادناپذیری نیستیم و نمیگوییم اشتباه نمیکنیم. اگر جایی اشتباه کنیم قبول میکنیم و اگر اشتباه نکرده باشیم میگوئیم، اشتباه نکردیم. به هر حال برای دیدگاههای سلیمی نمین هم احترام قائلیم.