ماهور مهراد / وزارت راه و شهرسازی در راستای کمک به تامین مسکن، طرح «اقدام ملی تامین مسکن» را در قالب احداث ۴۰۰ هزار واحد مسکونی برنامهریزی کرده که از نیمه دوم آبان ماه پارسال، ثبتنام از متقاضیان در ده استان آغاز شد اما پس از اتفاقات سیاسیِ همان ماه، قطعی سراسری اینترنت منجر […]
ماهور مهراد /
وزارت راه و شهرسازی در راستای کمک به تامین مسکن، طرح «اقدام ملی تامین مسکن» را در قالب احداث ۴۰۰ هزار واحد مسکونی برنامهریزی کرده که از نیمه دوم آبان ماه پارسال، ثبتنام از متقاضیان در ده استان آغاز شد اما پس از اتفاقات سیاسیِ همان ماه، قطعی سراسری اینترنت منجر شد تا ثبت نام در این طرح به تعویق بیفتد. اما سرانجام تا اسفند پارسال ثبت نام ها انجام شد و سری جدید آن نیز از فروردین امسال آغاز یافت.
شرایط این طرح نشان میدهد که بیشتر مختص اقشار متوسط رو به بالای جامعه است، چراکه متقاضیان باید بیش از ۵۰ میلیون تومان آورده نقدی داشته باشند و بتوانند ماهانه اقساط یک تا دو میلیون تومان وام این مسکن را پرداخت کنند. این در حالی است که در مسکن مهر، مردم با آوردههای دهمیلیون تومانی و اقساط ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومانی خانهدار شدند. ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در قالب طرح اقدام ملی هرچند با تاخیر ششساله شروعشده اما میتواند آرامش و ثبات را به بازار آشفته مسکن برگرداند، در ماههای اخیر نیز شاهد درستی این مدعا بودیم، چراکه پس از اعلام رسمی آغاز این طرح از سوی وزارت راه و شهرسازی و در ادامه آغاز رسمی عملیات اجرایی این طرح شاهد ثبات نسبی و در برخی موارد کاهش قیمت مسکن در کشور بودیم.
اما ثبتنام طرح اقدام ملی مسکن این سوال را در جامعه ایجاد کرده است که طرحملی مسکن تا چه حد میتواند اقشار کمدرآمد جامعه را به خانهدار شدن نزدیک کند. همگان به خوبی میدانند که بعد از جهش قیمت، تعداد مستاجرها و اجارهنشینها در کشور افزایش یافته پس میتواند با آسان کردن مسیر، هم صاحبخانه کردن مردم را آسان کند و هم اینکه تولید مسکن را که خود فرصت شغلی بالایی را در پی دارد در پس اجرای این طرح رونق دهد. گفتنی است که در قالب طرح مذکور وام ۷۵ تا صد میلیون تومانی با سود ۱۸درصد به متقاضیان پرداخت می شود. همچنین متقاضی همان ابتدا باید ۳۰ درصد قیمت تمامشده واحد مسکونی را پرداخت کند.
این در حالی است که در مقایسه با مسکن مهر، کیفیت ساخت، توجه به زیست پذیری و ایجاد اماکن عمومی برای اجتماع شادیزایِ مردم بیشتر در طرح ملی مسکن مورد توجه قرار گرفته است.
زمین موردنیاز برای اجرای طرح را تامین می کنیم
اما مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن از تامين زمين موردنیاز برای ساخت واحدهای مسکونی در طرح اقدام ملی تولید و عرضه مسکن توسط سازمان ملي زمين و مسكن خبر داده و خواستار همکاری سایر دستگاه ها برای مکان یابیِ زمین مناسب در طرح اقدام ملی شده است. علی نبیان در اینباره گفت: براساس تکلیفی که وزارت راه و شهرسازی برعهده سازمان ملی زمین و مسکن قرار داده است موظفیم در شهرهایی که زمین مورد نیاز این دستگاه ها موجود باشد، این اراضی را تامین نماییم.
نبیان با اشاره به تفاهمنامه هایی که قبلا با با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) و ستاد نیروهای مسلح امضا شده، افزود: قرارداد فیمابین سازمان ملی زمین و مسکن و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تهیه و به استان ها ابلاغ شده است. روش واگذاری واحدها در این قراردادها با دو روش اجاره ۹۹ ساله و فروش اقساطی ۵ ساله با تنفس دو ساله طراحی شده و به زودی در استان ها توسط مدیرکل راه و شهرسازی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی امضا خواهد شد.
وی ادامه داد: برای اجرای این قراردادها هیچ مانعی در سازمان ملی زمین و مسکن وجود ندارد و تمامی دستورالعمل های لازم در این سازمان طراحی شده تا هرچه سریعتر بتوانیم طرح اقدام ملی را به سرانجام برسانیم.
طرح اقدام ملی
ثبت نام برای طرح اقدام ملی مسکن شرایطی دارد که پیش از این نیز به آن پرداخته ایم اما با آغاز ثبت نام دور دوم این طرح از فروردین ماه امسال، لازم است دوباره مطرح کنیم. شرایط ثبت نام در این طرح به این شرح است: ۱ـ متقاضی و افراد تحت تکفل، فاقد زمین مسکونی یا واحد مسکونی (از ابتدای سال ۱۳۸۴ به بعد) بوده و از ابتدای انقلاب اسلامی از هیچیک از امکانات نهادهای عمومی غیردولتی مربوط به تامین مسکن شامل زمین، واحد مسکونی و یا تسهیلات یارانهای خرید و یا ساخت واحد مسکونی استفاده نکرده باشد. به عبارتی سبز بودن فرم ‹‹ج›› در استعلام از سامانه مربوطه (موضوع ماده یک آییننامه اجرایی قانون ساماندهی عرضه و تامین مسکن).
۲ـ متقاضی متاهل و یا سرپرست خانوار باشد
۳ـ زنان خودسرپرست مشروط به داشتن حداقل ۳۵ سال سن
۴ـ دارای حداقل پنج سال سابقه سکونت در پنجسال اخیر در شهر مورد تقاضا
در شهرهای جدید، سابقه سکونت حداقل ۵ سال در شهر جدید مورد تقاضا یا در شهر مادر ملاک است.
۵ ـ نداشتن منع قانونی برای دریافت تسهیلات بانکی (نظیر چک برگشتی، تسهیلات معوقه و …)
۶ ـ توانایی تامین هزینه ساخت مسکن (مازاد بر تسهیلات بانکی)
۷ـ امکان سپردهگذاری حداقل ۳۰ درصد هزینه ساخت مازاد بر تسهیلات بانکی، درخصوص متقاضیان واجد شرایط بر اساس اعلام دستگاه یا نهاد مربوطه.
۸ ـ توانایی پرداخت اقساط ماهانه بانکی تسهیلات دریافتی
امکانات طرح
۱ـ تسهیلات وام بانکی به مبلغ ۷۵ تا صد میلیون تومان با نرخ ۱۸ درصد با دوره مشارکت مدنی (ساخت) حداکثر دو ساله و بازپرداخت تسهیلات در قالب فروش اقساطی به مدت حداکثر ۱۲سال پرداخت میگردد.
۲ـ تامین زمین در شهرهایی که امکان آن فراهم شده باشد، مطابق با مقررات و ضوابط توسط سازمان ملی زمین و مسکن و شرکت عمران شهرهای جدید و براساس قوانین جاری عرضه میگردد.
وزارت راه و شهرسازی متوسط قیمت ساخت آپارتمان در طرح اقدام ملی مسکن را از دو تا ۵/۲ میلیون تومان در هر مترمربع اعلام کرده است یعنی یک واحد آپارتمان ۷۵ متری ۲۰۰ میلیون تومان تمام میشود. قیمت هر مترمربع خانه در این طرح بسته به شرایط واحد مسکونی و ساختمان متفاوت است. قیمتها براساس تعداد طبقات هر ساختمان، زیربنا و متراژ متفاوت خواهد بود و حتی از آنجا که متقاضیان خود نوع مصالح را انتخاب میکنند قیمتها متفاوت خواهد بود. با این حال قیمت متوسط ساخت هر مترمربع خانه در طرح اقدام ملی بین یک و نیم میلیون (در خانههای یک طبقه و ویلایی) و دو تا ۵/۲ میلیون تومان در آپارتمان در نظر گرفته میشود و بسته به نوع سازه و تعداد طبقات این قیمتها افزایش خواهد داشت.
درواقع در این طرح، متقاضیان اگر تسهیلات ۷۵ میلیون تومانی دریافت کرده باشند، ماهانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قسط پرداخت میکنند، اما اگر وام صد میلیون تومانی دریافت کرده باشند، ماهانه یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان اقساط پرداخت میکنند. اگر وام را در بافت فرسوده تحویل گرفته باشند، ماهانه ۷۰۰ هزار تومان پرداخت میشود و در صورتی که صندوق یکمی باشند و زوج، برای دریافت ۱۶۰ میلیون تومان وام، اقساط یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومانی پرداخت میکنند.
تسهیلات اعطایی
در طرح اقدام ملی سه نوع تسهیلات وجود دارد، برخی از متقاضیان در صندوق پسانداز یکم سپردهگذاری کردهاند که قبلا میتوانستند بین ۸۰، ۱۲۰ و ۱۶۰ میلیون تومان برای خرید مسکن وام بگیرند و الآن با تفاهمی که صورت گرفته است میتوانند برای ساخت مسکن در طرح اقدام ملی، از این وام استفاده کنند. گروهی دیگر میتوانند از وام بافت فرسوده استفاده کنند که در بخشی از این وام از منابع صندوق توسعه و بخشی از منابع داخلی بانک به مبلغ صد میلیون تومان استفاده میشود.
وام نهایی ۷۵ تا صد میلیون تومانی است که از منابع داخلی بانکهای عامل از جمله بانک مسکن با نرخ ۱۸ درصد کارمزد طی ۱۲ سال پرداخت میشود.