روز جهانی شهرها با وبینار مسئولان حوزه شهرسازی کشور در حالی دنبال شد که طی آن با وعده همکاری شهردار تبریز، این شهر برای میزبانی برنامههای کمیته ملی اسکان بشر ایران اعلام آمادگی کرد. به مناسبت ۳۱ اکتبر، روز جهانی شهرها، روز شنبه، دهم آبانماه وبیناری با حضور آقایان محمد مهدی مظاهری، […]
روز جهانی شهرها با وبینار مسئولان حوزه شهرسازی کشور در حالی دنبال شد که طی آن با وعده همکاری شهردار تبریز، این شهر برای میزبانی برنامههای کمیته ملی اسکان بشر ایران اعلام آمادگی کرد.
به مناسبت ۳۱ اکتبر، روز جهانی شهرها، روز شنبه، دهم آبانماه وبیناری با حضور آقایان محمد مهدی مظاهری، محمد شکرچیزاده، سابرامونیا انانتا کریشنال، شهرام دبیری اسکویی و ایرج شهینباهر و هومن بیگنژاد با موضوع تبریز دروازه اورسیا، توسعه شهری و نقش کمیته ملی اسکان و هبیتات برگزار شد.
در این جلسه شهردار تبریز، ایرج شهینبار برای همکاری تبریز در برنامههای کمیته ملی اسکان بشر (هبیتات) اعلام آمادگی کرد.
چالشهای معاصر شهرنشینی
در این وبینار (جلسه ویدئوکنفرانس) محمدمهدی مظاهری، دبیر کل کمیته ملی اسکان بشر جمهوری اسلامی با بیان آنکه از دیدگاه پدیدارشناسانه، درک ارزشهای شهری نیازمند یک نگاه دقیق و عمیق به همه پتانسیلهای فضایی، کالبدی و محتوایی شهر است، گفت: زیستگاههای انسانی در طول دورانهای مختلف رویکردهای متفاوتی برای توسعه داشته است.
تا پیش از شروع انقلاب صنعتی، شهرها با رشد ارگانیک و مبتنی بر یک گونهشناسی سکونت برآمده از تاریخ و بر اساس هویت و متأسی از اقلیم و فرهنگ رشد میکردند، البته در این ساختار کنشهای سیاسی و اجتماعی هم تأثیرگذار بود.
وی سپس به جریان صنعتیشدن پرداخت و با اشاره اینکه در جریان انقلاب صنعتی و پس از آن شهر مدرن پدید آمد که خود محصول نیاز به سکونتگاههای جدید در نتیجه رشد صنعتی بود، افزود: در این مسیر به دلیل سرعت و درنتیجه برخورد کمی با موضوعی که دارای ماهیتی کیفی است (موضوع سکونت) شهرها برای توسعه به مدلهایی جدید روی آوردند.
شهرهای جدید عمدتاً به جای اینکه شهر باشند بیشتر انباشتی از سکونتگاه های انبوه سازی شده بر اساس شرایط تکنووژی هستند که به دلیل عدم توجه کافی به نیازهای فضایی شهری به هیچ وجه از کیفیت مناسبی برخوردار نیستند.
دبیرکل کمیته ملی اسکان بشر، افزود: رشد شهرهای مدرن در جریان مدلهایی از یک شهرسازی نوین معاصر توسعه پیدا کرده که بیش از هر چیز در آن خیابان و سواره نقش اصلی را داشته است و تصویر جدیدی از دنیای مدرن را ساخته است.
وی سپس به توصیف زندگی شهری امروز پرداخت و گفت: ظرفیتهای تکنولوژیکی جدید را باید به این شهرها افزود و محصول را از پشت پنجرههای یک اتومبیل با سرعتی بالا نگاه کرد. این تصوری از شهرهای امروز است که در میان انبوهی از آهن، بتن، خیابانها و بزرگراهها و برجها شکل گرفته که عمدتاً فارغ از سنجش واقعی توان اکولوژیکی سرزمین و درک درست و مناسبی از معنای زندگی جمعی را صورتبندی میکند.
این تصور بهقدری جهان معاصر را تحت تأثیر قرار داده است که مسائل و مشکلات آن در یک دوره کوتاه دو تا سه دهه بهصورت آسیبهای جدی بر محیط زیست خود را آشکار کرده است.
مظاهری با تصریح این نکته امروزه در پایان دهه دوم از قرن بیست و یکم با درک اهمیت کیفیت فضا آهسته، آهسته به ضرورت شناخت ارزشها و درک اولویت پرداختن به آن نزدیک میشویم، گفت: این عمدتاً به دلیل کاستیهایی است که ما در شهر معاصر احساس میکنیم و چالشهایی که مرتب در این فرایند پیش رو داریم. باور این است که هنوز بسیاری از ظرفیتهای توسعه شهری استفاده نشده باقی مانده است.
ارزشهای زیستگاهی، ظرفیتهای تمدنی و ساختارهای فرهنگ اجتماعی شهرها بهشکلی عجیب بیتوجه رها شده است و این بیتوجهی نسبت به منابع توسعه شهری تأثیر مستقیم در مفهوم پایداری خواهد
داشت.
بر این اساس ضرورت دارد که قلمروهای کشفنشده از ارزشهای شهری شناسایی شود و در جهت حضور جامعه برای شکوفایی شهری، مورد ظرفیتسازی قرار گیرد. این یک عزم جهانی میطلبد و البته عمدتاً ضرورت خواهد داشت تا الگوی زیست و رفتار شهری انسانها تغییر کند و این یک راهبری ویژه میطلبد.
وی در پایان متذکر شد: باور من این است که ضرورت دارد که ما تلاش کنیم که این گفتمان و درک از ظرفیتها و منابع را در میان جامعه مدیریت شهری ترویج داده و بتوانیم بر این اساس یک دگرگونی واقعگرایانه را درجهت تحقق یک آینده شهری بهتر فراهم سازیم.
دولت و نیاز به پرداخت سهم خود
در بهینهسازی بافت فرسوده
دبیری، رئیس شورای شهر تبریز نیز به عنوان سخنران دیگر این جلسه با اشاره به ظرفیتهای شهر تبریز گفت: تبریز شهر باقدمتی است که به شهر اولینها در ایران مشهور است. تنها شهری است که بدون متکدی و معتاد متجاهر نیست که این با همکاری شهرداری، مؤسسات خیریه و سازمانها انجام شده است. تبریز شهر زلزلهخیز است که چند بار با خاک یکسان شده و بازسازی شده است.
وی در ادامه به مشکلات شهرنشینی در تبریز اشاره کرد و با بیان آنکه اکنون تبریز با ۱میلیون و ۷۰۰ هزار نفر جمعیت، ۴۰۰ هزار نفر ساکن در سکونتگاههای غیررسمی و به همین اندازه در بافت فرسوده دارد، افزود: اگرچه شهرداری وظیفه دخالت ندارد؛ اما اقدامات عملی براساس سیاستگذاریها انجام داده است. تلاش شده است از درآمدها در مناطق کمبرخوردار از جمله در روستاهای الحاقی در طرح تفضیلی استفاده کنیم.