شکل‌گیری جریان مولد برای ورود بخش خصوصی به شهر تاریخی استرآباد
شکل‌گیری جریان مولد برای ورود بخش خصوصی به شهر تاریخی استرآباد

    سارا ایرانی/ استرآباد، نام قدیم شهری است که نام خود را وام داردشت گرگان باتمدنی هزاران ساله است. درواقع استرآباد پس ازرونق مجدد دردوره پهلوی اول به شهرگرگان تغییرنام یافته و دارای بافت تاریخی ارزشمند، بناهای تاریخی متعدد و خانه های تاریخی است. در دو دهه اخیر اما رشد شتابان شهر، تغییر پر […]

 

 

سارا ایرانی/

استرآباد، نام قدیم شهری است که نام خود را وام داردشت گرگان باتمدنی هزاران ساله است. درواقع استرآباد پس ازرونق مجدد دردوره پهلوی اول به شهرگرگان تغییرنام یافته و دارای بافت تاریخی ارزشمند، بناهای تاریخی متعدد و خانه های تاریخی است. در دو دهه اخیر اما رشد شتابان شهر، تغییر پر التهاب آهنگ زندگی و تخریب بخش های مختلف بافت تاریخی ضرورت اقدامات جدی درجهت حفاظت از بناهای ارزشمند این شهر را نمایان می سازد.
چگونگی اجرای بازافرینی شهری در گرگان به نحوی که هم متضمن حفاظت ازآن باشد هم نیازهای موجود درشهر را پاسخگو باشد و هم درتوسعه پایدارشهر و رونق گردشگری موثر باشد، یکی از تخصصی ترین و در عین حال هنرمندانه ترین اقداماتی است که به گفته مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در حوزه بهره برداری از بناهای تاریخی در حال انجام است.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در اینباره در روزهای گذشته گفته است: با ورود راه و شهرسازی، میراث‌‍فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و شهرداری گرگان به حوزه احیا شهر تاریخی استرآباد(گرگان)، جریان مولدی برای ورود بخش خصوصی به حوزه بهره‌برداری از بناهای تاریخی شکل‌گرفته است.
مهدی عبوری چهارشنبه ۲۴ دی‌ماه ۹۹ در بازدید از بناهای در حال احیا و مرمت با کاربری گردشگری در شهر تاریخی استرآباد(گرگان)، گفت: شرکت بازآفرینی شهری تلاش کرد تا با ورود به مرمت و احیا بناهای تاریخی در سطح کشور، الگویی برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در بافت‌های تاریخی شکل‌گیرد.
او خاطرنشان کرد: مرمت و احیا بناهای تاریخی و بهره‌برداری از آن با کاربری گردشگری، جاذبه‌ای برای مسافران و گردشگران ایجاد می‌کند که باید با همکاری راه و شهرسازی، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و مدیریت شهری تداوم یابد.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران بیان کرد: شرکت بازآفرینی شهری آمادگی دارد تا با همکاری شهرداری در مرمت و احیا گذرهای تاریخی شهر تاریخی استرآباد(گرگان) در قالب طرح مشخصی مشارکت کند.

زنجیره جذب گردشگر در شهر تاریخی استرآباد شکل‌گرفته است
احمد تجری مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان در این بازدید گفت: مشوق‌های تسهیلاتی در نظر گرفته‌شده و ایجاد زیرساخت‌های مناسب توسط اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان، راه و شهرسازی و شهرداری در شهر تاریخی استرآباد( گرگان) موجب ترغیب و تشویق مالکین و سرمایه‌گذاران برای ورود به مرمت، احیا و بهره‌برداری از بناهای تاریخی شد.
او خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۱۰ بنای تاریخی با کاربری گردشگری با حجم سرمایه‌گذاری ۳۰۰ میلیارد ریال در حال مرمت و احیاست. تجری تصریح کرد: اقدامات احیا شهر تاریخی استرآباد(گرگان) با انعقاد تفاهم‌نامه بین استانداری گلستان، اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، راه و شهرسازی و شهرداری گرگان، با هم‌افزایی و سیاست مشترکی پیش‌رفته است.
مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان گفت: زنجیره جذب گردشگر در شهر تاریخی استرآباد با تبدیل بناهای تاریخی به مراکز اقامتی و پذیرایی شکل‌گرفته و با ایجاد مراکز صنایع‌دستی و فرهنگی این زنجیره تکمیل خواهد شد.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری در این بازدید به‌منظور مرمت و احیا یکی از بناهای تاریخی برای تبدیل به بازارچه صنایع‌دستی و کمک برای مرمت و احیا بناهای تاریخی در شهر تاریخی استرآباد(گرگان) قول مساعدت و همکاری داد.
مهدی عبوری معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران و فرزانه صادق مالواجرد معاون شهرسازی و معماری وزیر راه و شهرسازی با همراهی میر محمد غراوی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گلستان، احمد تجری مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان گلستان، حسین محبوبی مدیرکل راه و شهرسازی استان، حجت‌الاسلام روح‌الله سلیمانی فرد مدیرکل اوقاف و امور خیریه گلستان و جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی از شهر تاریخی استرآباد(گرگان) بازدید کردند.
گفتنی است که وسعت بخش های نیازمند بازآفرینی در گرگان حدود ۱۵۰ هکتار معادل ۵ درصد از مساحت قانونی شهر محاسبه شده است. شرکت بازآفرینی شهری از سال ۹۴ به طور جدی مرمت و بهسازی بافت تاریخی گرگان را آغاز و مطالعات زیادی روی این پروژه داشته است. رویکرد این شرکت به سمتی رفت که بافت‌های تاریخی را احیا کند و به همین منظور استان گلستان به دلیل دارا بودن بافت تاریخی گرگان در اولویت طرح پایلوت بازآفرینی شهری قرار گرفت.
مرکز محله دوشنبه‌ای نخستین پروژه ای بود که مرمت و بهسازی آن از سال ۹۴ آغاز شد و کار ضلع شمال غربی آن در سال ۹۵ به پایان رسید. سپس از سال ۹۶ کار در ضلع جنوبی تکایای کبیر و ضلع شرقی این مرکز محله آغاز شد.
یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان از اعتبارات ملی برای پروژه بافت تاریخی گرگان در نظر گرفته شده که باید در تمام مرکز محله‌های بافت تاریخی گرگان تقسیم شود.
از سوی دیگر بهسازی محله سرچشمه سرانجام خوش تفاهم نامه چندجانبه‌ای است که در سال‌های گذشته بین چند دستگاه اجرایی به امضا رسیده و هم‌اکنون با اجرای آن به نماد اقدام مشترک بازآفرینی شهری در گرگان تبدیل شده است. سایر محلات نیازمند بازآفرینی در گرگان نیز با همت شرکت بازآفرینی شهری در حال انجام است تا منظر شهری و هویت تاریخی یکی از تاریخی ترین شهرهای ایران تومامن حفظ شود.