سمیه عسگری همیشه هنگام خرید ازنیازمندان، قدرت مند عمل می کنیم، اما نسبت به کسانی که نیازی به سخاوت ما ندارند، دست و دلباز هستیم؛ یک روز که برای پیاده روی طول خیابان را گرفته بودم و می رفتم، یکی از بچه های کار با یک جعبه پر از جوراب آمد و گفت: خانم جوراب […]
سمیه عسگری
همیشه هنگام خرید ازنیازمندان، قدرت مند عمل می کنیم، اما نسبت به کسانی که نیازی به سخاوت ما ندارند، دست و دلباز هستیم؛ یک روز که برای پیاده روی طول خیابان را گرفته بودم و می رفتم، یکی از بچه های کار با یک جعبه پر از جوراب آمد و گفت: خانم جوراب می خری، گفتم: قیمت؟ گفت ۶تاجوراب ١٢ هزارتومان، من هم گفتم: نه ۶تا١٠ هزارتومان، پسرک گفت: باشه آخه این اولین دشتمه. خرسند از خرید به حساب خودم عادلانه، که تلفنم زنگ خورد، دوستم بود، گفت: کجایی؟ می خوام بیام دنبالت تا با هم بریم کافی شاپ گفتم: اتفاقا برنامه ای ندارم، فلان خیابان منتظرم. بعد از آمدن دوستم به کافی شاپ فوق العاده شیکی رفتیم، بعد از صرف غذا چند صد هزار تومانی، تازه با رضا و رغبت چه قدر هم انعام دادیم به افرادی که نیازی به این بخششِ ما نداشتند، یک دفعه یاد رفتار چند ساعت قبل خودم افتادم؛ فردی که نیاز به بخشش من داشت چنان قدرت مند جلوی او ایستادم که حد و مرزی نداشت؛ ای کاش آن قدر از درون و از نظر انسانیت تکامل یافته بودم که می توانستم جنس و کالای مورد نظر خود را از افراد نیازمند کمی بیش از قیمت اصلی اش خرید کنم تا این گونه خیریه های مد نظرم را در کادو پیچی از عزت به افراد واقعا نیازمند تقدیم کنم. ای کاش چرتکه های حساب و کتاب مان مثل دنیای مان وارونه عمل نمی کرد.
نشر
پرفروش شدن خاطرات ابراهیم گلستان از ملی شدن نفت
در میان کتابهای پرفروش مهر ماه کتابی از ابراهیم گلستان با عنوان «برخوردها در زمانه برخورد» به چشم میخورد که خاطرات این نویسنده از دوران ملی شدن صنعت نفت است. از آنجا که ابراهیم گلستان در دوران ملی شدن صنعت نفت حاضر و ناظر رویدادها بوده است، میتوان کتاب او را روایتی دست اول از این پیچ مهم تاریخی دید.
«برخوردها در زمانه برخورد» کتابی از ابراهیم گلستان منتشرشده در نشر کلاغ است که در معرفی آن چنین میخوانیم: «این کتاب خاطرات ابراهیم گلستان از دوران ملیشدن یا به قول خودش ملیکردن صنعت نفت است. او در این دوران کارمند شرکت نفت در آبادان بوده و مطالب این کتاب هم در همین شهر میگذرد.»
گلستان در مقدمه تازهای که به تاریخ مرداد ۱۴۰۰ بر این کتاب نوشته توضیح داده است که «این کتاب از باهمآوردن دو گزارش درمیآید که من سالها پیش نوشته بودم درباره آغاز پیشامد برجستهای که زمانی کوتاه پیشتر از آن نوشتنها روی داده بود». سالها قبل، گلستان بخشی از این کتاب را منتشر کرده بود که گزارش برخورد او با دیلن تامس، شاعر اهل ولز در آبادان بود اما باقی کتاب تاکنون منتشر نشده بود. با کتابهای پرفروش مهر ماه در گزارش «ادامه پیشتازی حمیدرضا صدر و ورود ابراهیم گلستان به گود» آشنا شوید.
دانش
سیارکی پنهان در پشت خورشید از بیخ گوش زمین گذشت
سیارکی کوچک یکشنبه شب گذشته با سرعتی زیاد از مجاورت قطب جنوب عبور کرده است. این جرم فضایی به اندازه یک یخچال موسوم به ۲۰۲۱ UA1 سومین سیارکی است که بدون حادثه اما بسیار به کره زمین نزدیک شد. خبرنامه علمیCNET اندازه این سیارک را حدود دو متر تخمین زده و برآورد کرده است که اگر این سیارک به زمین برخورد هم میکرد، قسمت اعظم آن در همان ابتدا در برخورد با جو میسوخت.
سیارکی که در سال ۲۰۱۳ موجب شکسته شدن شیشه چندین هزار پنجره در شهر چلیابینسک روسیه شد دستکم ۲۰ برابر این سیارک بوده است. طبق اطلاعات منتشر شده توسط CNET سیارک ۲۰۲۱ UA1 یکشنبه شب بوقت محلی از ارتفاع حدودا ۳۰۰۰ کیلومتر جنوبگان رد شده است. مدار ایستگاه بین المللی فضایی در ارتفاع بیشتری است ولی بسیاری از ماهوارههای مخابراتی پایین تر از این سطح قرار دارند.
درس تاریخ
پايان سلطنت قاجارها
در پي يك رشته تظاهرات در تهران و شهرهاي ديگر كه چهار روز طول کشيده بود و تظاهركنندگان خلع قاجاريه از سلطنت را درخواست كرده بودند، نهم آبان ۱۳۰۴ (در آن سال مصادف با ۳۱ اكتبر ۱۹۲۵ ميلادي)، مجلس شوراي ملي طرح نمايندگان را مبني بر خلع قاجاريه تصويب كرد كه متن طرح با جمله «به منظور تامين سعادت ملت ايران …» آغاز شده بود. طبق تحقيق برخي از مورخان برپايه خاطرات رجال وقت، تظاهرات چهار روزه با نقشه قبلي و طبق برنامه! صورت گرفته بود.
نمايندگان در همين جلسهِ مجلس، سردارِ سپه ـ ژنرال رضاخان پهلوي، را با لقب «والاحضرت اقدس» به عنوان رئيس موقت كشور تعيين كردند و كار اصلاح قانون اساسي و تعيين تكليف قطعي رياست كشور را بر عهده مجلس مؤسسان قرار دادند. در جلسه نهم آبانماه مجلس شوراي ملي، دكتر مصدق نماينده تهران با دادن سمت رياست موقت كشور به سردار سپه (رضاخان پهلوي) به دليل داشتن سابقه قُلدري کردن و بي اعتنايي به برخي از نظامات مخالفت كرده بود و اصولا سپردن چنين مقامي را در آن وضعيت به يك نظامي، به مصلحت ندانسته بود. با وجود اين مخالفت، آن طرح فوري، فقط پنج راي مخالف داشت. قبلا هم دولت با بازگشت سلطان احمدشاه قاجار كه در اروپا بود به وطن، مخالفت كرده بود. در آن روز ميان مردم شايع كرده بودند كه با خلع قاجاريه، نظام حکومتي ايران جمهوري و رئيس کشور انتخابي خواهد شد. قبلا ژنرال رضاخان هم از جمهوري شدن ايران جانبداري كرده بود.