نمایش همزمان «مشق شب» و «مشق امشب» در ایدفا
نمایش همزمان «مشق شب» و «مشق امشب» در ایدفا

مستند بلند «مشق امشب» ساخته اشکان نجاتی و مهران نعمت اللهی که اولین نمایش جهانی خود را در معتبرترین جشنواره جهانی مستند جهان «ایدفا» تجربه خواهد کرد، در کنار فیلم «مشق شب» زنده‌یاد کیارستمی روی پرده می‌رود. با انتخاب فیلم مستند مشق امشب اثر اشکان نجاتی و مهران نعمت اللهی در بخش «Luminous» سی و […]

مستند بلند «مشق امشب» ساخته اشکان نجاتی و مهران نعمت اللهی که اولین نمایش جهانی خود را در معتبرترین جشنواره جهانی مستند جهان «ایدفا» تجربه خواهد کرد، در کنار فیلم «مشق شب» زنده‌یاد کیارستمی روی پرده می‌رود.
با انتخاب فیلم مستند مشق امشب اثر اشکان نجاتی و مهران نعمت اللهی در بخش «Luminous» سی و چهارمین جشنواره بین المللی فیلم مستند آمستردام (ایدفا) که با نگاهی به فیلم مشق شب ساخته شده است، اثر عباس کیارستمی کارگردان صاحب نام سینمای ایران بعد از حدود سی سال در این جشنواره دوباره به روی پرده سینما خواهد رفت. جشنواره جهانی فیلم مستند آمستردام با نام اختصاری «ایدفا» بزرگترین و معتبرترین جشنواره فیلم مستند در سراسر جهان شناخته می شود که از سال ۱۹۸۸ به صورت سالانه در شهر آمستردام هلند برگزار می شود.
این جشنواره معتبرترین رویداد سالانه سینمای مستند جهان و مورد تایید آکادمی اسکار است. سی و چهارمین جشنواره بین المللی فیلم مستند آمستردام «ایدفا» از ۲۶ آبان تا ۷ آذرماه ۱۴۰۰ برگزار خواهد شد، محل نمایش آثار مستند قابل فهم، خلاقه و بدیع و آثاری است که بینش جدیدی به جامعه ارائه می‌دهند.
«مشق شب» ساخته عباس کیارستمی محصول سال ۱۳۶۷ است که تحقیقی است تصویری و مصور درباره تکالیف شب بچه‌ها که به مشق شب مشهور است. کیارستمی در برهه‌ای که خودش درگیر کمک کردن به پسرش برای انجام تکالیف بود به فکر ساخت این فیلم افتاد. این فیلم مورد انتقاد بسیاری از مسئولان ایرانی قرار گرفت.
در این فیلم دانش‌آموزان یک به یک در برابر دوربین ظاهر می‌شوند و پاسخ پرسش‌های کیارستمی را که خودش نقش مصاحبه‌گر را ایفا کرده‌است، می‌دهند. کیارستمی برای آن که فیلمش جنبه آموزشی بیشتری داشته باشد آماری ارائه می‌دهد که دانستن آن جالب است؛ ۳۷ درصد از والدین به دلیل بی‌سوادی نمی‌توانستند به تکالیف فرزندانشان رسیدگی کنند. عده‌ای از والدین باسواد به دلیل خستگی، بی‌حوصلگی و گرفتاری‌های روزمره می‌خواستند بار انجام تکالیف مدرسه فرزندانشان از دوششان برداشته شود. در جایی از فیلم نیز برای آن که نگاه بی‌طرفانه به مشکلات دانش آموزان نشان داده شود، از زبان پدر یکی از دانش آموزان به مقایسه ساختار آموزش و پرورش ایران با سایر کشورها پرداخته می‌شود و لزوم بازنگری را فریاد زده و می‌کوشد اشتباهات ساختار آموزش و پرورش در مدارس ایران را به مسئولان مربوطه یادآوری کند. «مشق امشب» به کارگردانی اشکان نجاتی و مهران نعمت اللهی با نگاهی به فیلم مشق شب یکی از فیلم‌های ماندگار عباس کیارستمی، لایه‌های پنهان مسائل آموزشی و پرورشی دانش‌آموزان ایران را به تصویر می‌کشد که از نگاه جامعه به دور مانده است. در خلاصه این فیلم آمده است: «مدرسه به درد نمی خوره.. »

 

چالش
تراژدی در جشنواره موسیقی هوستون
هجوم جمعیت از دروازه‌ها به سمت محل برگزاری کنسرت در یک جشنواره موسیقی در آمریکا ۸ کشته و صدها زخمی برجای گذاشت. ازدحام و هجوم جمعیت در جشنواره موسیقی استروولد (Astroworld) در هیوستون تگزاس حادثه آفرید و جان ۸ نفر را گرفت. به گفته ماموران اورژانس، ماجرا از آن جا شروع شد که جمعیت به سمت جلوی صحنه کنسرت تراویس اسکات، رپر معروف آمریکایی، هجوم بردند و چند نفر زیر دست و پا ماندند. ۱۱ نفر در حالت ایست قلبی به بیمارستان منتقل شدند و از این تعداد ۸ نفر جان خود را از دست دادند. جوان‌ترین قربانی این تراژدی تنها ۱۴ سال داشت. به گفته متولیان برگزاری جشنواره استروولد، حدود ۵۰ هزار نفر در این رویداد که لغو شد، شرکت کرده بودند. علاوه بر ۸ کشته، حدود ۳۰۰ نفر هم در جریان این حادثه زخمی شدند. «استروولد» یک جشنواره سالانه است که از سال ۲۰۱۸ کلید خورد اما سال گذشته به دلیل شیوع کرونا برگزار نشد. تراویس اسکات یک رپر ۲۹ ساله آمریکایی است که در سال ۲۰۱۳ به شهرت رسید و از آن زمان تاکنون ۸ بار نامزد جایزه گرمی شده است.

درس تاریخ

شهرِ کوروش ِ آمریکا (سایرِس سیتی) ۱۳۸ساله شد
امروز شهرِ کوروش (Cyrus City) در استیتِ مینه سوتا ـ یکی از استیت های ۵۰ گانه عضو فدراسیون آمریکا ۱۳۸ساله شد. این شهر نهم نوامبر ۱۸۸۲ در کنار رود چیپووا Chippowa در منطقه پُپ ساخته شد. ساکنین اولیه این شهرِ یادگار بنیادگذار ایران و صاحب فرضیه جامعه مشترک المنافع جهانی که نخستین اعلامیه حقوق بشر از اوست عمدتا مهاجران اروپای شمالی و بومیان آمریکا (اصطلاحا؛ سرخپوستان) بودند. بومیان این شهر رو به کاهش هستند. شماری کم، سیاهپوست نیز در این شهر زندگی می کنند. بزرگراه شماره ۲۸ آمریکا از این شهر شمالی می گذرد.
کوروش از یک شهرت جهانی بسیار برخوردار است و به نام او در کشورهای مختلف، شهر و خیابان و ساختمان فرهنگی اسم گذاری شده و همه کسانی که دوران دبیرستان را گذرانیده اند با نام کوروش، افکار و کارهای او آشنا هستند. نام کوروش در بسیاری از کتب مقدس هم آمده است. همین شهرت سبب شده بود در سپتامبر ۲۰۰۵ (شهریورماه) که گزارش هایی در باره ساختن سدّ سیوند و احتمال آسیب رسی به گورگاه او انتشار یافته بود نگرانی جهانی را به دنبال داشت و شبکه های تلویزیونی با استفاده از اين فرصت، در باره او و اندیشه های همیشه پایدارش برنامه پخش کردند. در کتاب مقدس مسیحیان، کوروش ـ کورِش نوشته شده است.
بيست و نهم اكتبر هر سال نیز روز جهاني كوروش (سايرس دي) است كه از ديرباز پارسيان، يهوديان، دوستداران حقوق بشر و هواداران اداره جهان به صورت ملل مشترك المنافع، آن را گرامي داشته و رعايت مي كنند. دو هزار و ۵۵۴ سال پيش در ماه اکتبر (آبان ماه) اعلاميه تاريخي كوروش بزرگ در تعريف حقوق افراد و ملل و چگونگي تأمين آن انتشار يافت كه پایه و نخستين سنگ بناي يك دولت مشترك المنافع جهاني و هر سازمان بين المللي بشمار مي آيد.