حراج ارزشمندترین دست‌نوشته اینشتین
حراج ارزشمندترین دست‌نوشته اینشتین

کریستیز در بیانیه‌ای اعلام کرد: این بدون شک ارزشمندترین دست نوشته اینشتین است که تا به حال به حراج گذاشته شده است. مجموعه‌ای از دست نوشته‌های آلبرت اینشتین، فیزیکدان مشهور آلمانی قرار است روز سه‌شنبه در پاریس به حراج گذاشته شود و انتظار می‌رود این دست نوشته‌های کمیاب به بهای میلیون‌ها یورو فروخته شوند. پاریس […]

کریستیز در بیانیه‌ای اعلام کرد: این بدون شک ارزشمندترین دست نوشته اینشتین است که تا به حال به حراج گذاشته شده است.
مجموعه‌ای از دست نوشته‌های آلبرت اینشتین، فیزیکدان مشهور آلمانی قرار است روز سه‌شنبه در پاریس به حراج گذاشته شود و انتظار می‌رود این دست نوشته‌های کمیاب به بهای میلیون‌ها یورو فروخته شوند.
پاریس (AFP) – یک دست نوشته نادر از فیزیکدان نظری آلبرت اینشتین روز سه شنبه در پاریس زیر چکش حراج خواهد رفت. طبق گفته کریستیز که میزبان فروش از طرف خانه حراج آگوتس است، این دست نوشته که شامل کارهای مقدماتی برای دستاورد کلیدی اینشتین در نظریه نسبیت است، بین دو تا سه میلیون یورو (۲.۳ تا ۳.۴ میلیون) تخمین زده می شود.
کریستیز در بیانیه‌ای اعلام کرد: این بدون شک ارزشمندترین دست نوشته اینشتین است که تا به حال به حراج گذاشته شده است. این سند ۵۴ صفحه‌ای در سال‌های ۱۹۱۳ و ۱۹۱۴ میلادی در شهر زوریخ سوئیس توسط اینشتین و میکله بسو، مهندس سوئیسی و همکار معتمدش نوشته شده است.
در بیانیه «کریستیز» آمده که این دست نوشته‌ها «به‌لطف میکله بسو برای آیندگان حفظ شده است. حفظ این دست نوشته‌ها «تقریباً شبیه یک معجزه» است زیرا بعید است که خود آلبرت اینشتین برای نگهداری آنها که به نظرش تنها یکسری متن ساده بوده، کاری انجام داده باشد اما امروز این اسناد، وسیله‌ای شگفت‌انگیز برای «غوطه رفتن در ذهن بزرگترین دانشمند قرن بیستم» محسوب می‌شوند.

یادبود

«رابرت بلای» درگذشت
«رابرت بلای» شاعر آمریکایی برنده جایزه‌های متعدد ادبی درگذشت.
«رابرت بلای» شاعر آمریکایی برنده جایزه‌های متعدد ادبی از جمله جایزه کتاب ملی و مدال فراست شعر آمریکا در سن ۹۴ سالگی از دنیا رفت. «بلای»‌ پیش از این‌که به یک شاعر و مترجم برجسته تبدیل شود، دو سال در دهه ۴۰ میلادی در نیروی دریایی آمریکا مشغول فعالیت بود.
این شاعر گفته بود: «یک روز وقتی داشتم یکی از شعرهای ییتس را مطالعه می‌کردم به این نتیجه رسیدم باقی عمرم را شعر بنویسم. به این نتیجه رسیدم یک شعر می‌تواند فضای کافی برای دربرگرفتن تاریخ،‌ موسیقی، روانشناسی، عقاید مذهبی،‌ حس و حال، تفکرات پنهانی،‌ شخضیت‌ها و اتفاقات زندگی یک شخص را داشته باشد.»
«بلای» پس ازفارغ‌التحصیلی در سال ۱۹۵۰، سال‌ها در نیویورک غرق فعالیت در حوزه شعر شد. «بلای» در اواسط دهه ۶۰ میلادی به یکی از بنیانگذاران سازمان «نویسندگان آمریکایی مخالف جنگ ویتنام‌»‌ تبدیل شد و برخی معتقدند فعالیت‌های او سبب شد هیچ‌گاه به عنوان ملک‌الشعرای آمریکا انتخاب نشود. این شاعر در دهه ۷۰ میلادی ۱۱ کتاب شعر، مقاله و کتاب ترجمه‌شده منتشر کرد. او همچنین در دهه ۸۰ و ۹۰ میلادی ۲۷ کتاب را به نگارش درآورد که از جمله آن‌ها به «دوست داشتن یک زن در دو کلمه»‌ و «شعرهای منتخب»‌ می‌توان اشاره کرد.

سینما

دو جایزه از جشنواره بین‌المللی دهوک برای «زالاوا»
فیلم سینمایی «زالاوا» به کارگردانی ارسلان امیری در هشتمین دوره‌ فستیوال بین‌المللی فیلم دهوک جایزه بهترین بازیگر مرد برای نوید پورفرج و بهترین کارگردان برای ارسلان امیری را به دست آورد.
فیلم سینمایی زالاوا در هشتمین دوره‌ فستیوال بین‌المللی فیلم دهوک که از تاریخ ۲۰ تا ۲۷ آبان در کردستان عراق برگزار شد، توانست جایزه بهترین بازیگر مرد برای نوید پورفرج و بهترین کارگردان برای ارسلان امیری را از آن خود بکند. نخستین تجربه سینمایی ارسلان امیری در مقام کارگردان، با حمایت فروم فیلم هنگ‌کنگ (HAF)، شورای فیلم کره جنوبی (kofic)، مشارکت بنیاد سینمایی فارابی و سرمایه‌گذاری طوبی‌فیلم تهیه‌ شده است که جایزه‌ بزرگ سی‌وششمین هفته منتقدان فیلم ونیز، جایزه‌ فیپرشی بهترین فیلم از هشتادوهفتمین فستیوال فیلم ونیز و جایزه‌ بهترین فیلم بخش Next Wave از هیجدهمین فستیوال فانتاستیک فست آمریکا را دریافت کرده است.

 

درس تاریخ

روزي كه شهر بيشاپور ساخته شد
به نوشتهِ كرونيكل هاي جهان (روزشمار رويدادهاي مهم ملل جهان در طول زمان)، شهر بيشاپور در منطقه كازرون ۲۴ نوامبر سال ۲۶۶ ميلادي تكميل شد. كار ساختن اين شهر كه به تصميم شاپور يكم، شاه ساساني وقت ساخته شد نزديك به شش سال طول كشيد. در ساختن اين شهر هم از اسيران رومي استفاده شد. ارتش ايران به فرماندهي شاپور يكم در سال ۲۶۰ در ناحيه «ادسا (امروز: ارفا = اورفا)» در شرق فرات (جنوب تركيه امروز) ارتش روم را شكستي سخت داد و والرين امپراتور اين كشور با ۷۱ هزار نظامي رومي را اسير كرد كه از اين اسيران براي ساختن سد شوشنر (بند قيصر)، ساختن شهر گُندي شاپور در خوزستان و بيشاپور در فارس استفاده شد. در ساختن شهر بيشاپور از معماران يوناني و رومي هم استفاده شده بود. شكل ساختمانها و خيابان بندي شهر بيشاپور (خيابانهاي متقاطع) حكايت از ايراني ـ اروپايي بودن اين شهر دارد. بيشاپور در مسير راه استخر (شيراز) به شوش و تيسفون ساخته شده بود.
شاپور يكم كه به تاسيس شهرهاي تازه در مسير راههاي مهم و يا مناطق مستعد صنعت و كشاورزي علاقه داشت، شهر نيشابور خراسان را هم در دامنه كوه بينالود بساخت. شاپور يكم كار تاسيس شهرهاي بزرگ را با ساختن شهر قَزوين (کَسپين ـ كاسپين) آغاز كرد. وي سوم نوامبر سال ۲۴۵ دستور ساختن قزوين را صادر كرد و اين شهر ظرف سه سال ساخته شد و در سال ۲۴۸ ميلادي تكميل شد. شاپور يكم به احترام طايفه کَسپين ـ كاسپين كه در اين منطقه و گيلان زندگي مي كردند نام خود را بر اين شهر نگذارد و به نام همان طايفه اسم گذاري كرد. اروپاييان درياي مازندران (خزر) را به نام همين طايفه، كاسپين مي گويند و مي نويسند كه بين المللي شده است.