داغ کم‌آبی
داغ کم‌آبی

داغ کم‌آبی و کمبود بارش در چهارمحال و بختیاری هنوز بر دل مردم سنگینی می‌کند، در سالیان گذشته در فصل پاییز و زمستان شاهد بارش‌های وسیع باران و برف در این استان بودیم، گاهی ارتفاع برف در برخی نقاط استان مانند کوهرنگ در این ایام به بیش از یک متر می‌رسید، شاید در خاطرات مادران […]

داغ کم‌آبی و کمبود بارش در چهارمحال و بختیاری هنوز بر دل مردم سنگینی می‌کند، در سالیان گذشته در فصل پاییز و زمستان شاهد بارش‌های وسیع باران و برف در این استان بودیم، گاهی ارتفاع برف در برخی نقاط استان مانند کوهرنگ در این ایام به بیش از یک متر می‌رسید، شاید در خاطرات مادران و پدرانمان حرکت در تونل‌های برفی خاطره‌انگیز باشد، اما امروز بر روی زمینی قدم می‌زنیم که خشک خشک است.

بارش‌های اخیر در چهارمحال و بختیاری بارقه‌های از امید را در دل مردم به‌ویژه کشاورزان ایجاد کرد، اما این بارش‌های اندک که عمدتا به‌صورت باران بود، کمبود شدید بارش در سال‌های اخیر را جبران نکرد، قطعا برای تغدیه منابع آبی در استان نیازمند بارش برف و ذخیره آن به‌صورت یخچال‌های طبیعی هستیم.
چهارمحال و بختیاری سرچشمه سه رود بزرگ کارون، دز و زاینده‌رود است، اما مردمان این سرزمین که روزی به سرزمین آب و آئینه و آفتاب معروف بود، امروز برای تامین نیاز اولیه خود که همان آب شرب است با مشکل مواجه هستند، بالغ بر ۲۰۰ روستا در این استان با تانکر آبرسانی می‌شود و قطعا با این روند کاهش بارش‌ این تنش آبی در تابستان شدیدتر خواهد شد. سایه شوم خشکسالی دست از سر مردمان بام ایران بر نمی‌دارد، قطعا شیوه نادرست رفتار با طبیعت و محیط‌زیست موجب تشدید تبعات خشکسالی شده است، اگر نتوانیم رفتارمان را با طبیعت اصلاح کنیم، قطعا شرایط از این بحرانی‌تر خواهد شد و شاید فرصتی برای جبران نیز باقی نماند، در حال حاضر رعایت الگوی مصرف در تمامی بخش‌ها تنها راه درمان و مقابله با خشکسالی و تنش آبی است.
پیش‌بینی تنش آبی در ۲۲۹ روستا و ۲۳ شهر در چهارمحال و بختیاری در تابستان
احمدرضا محمدی- مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به بارش‌های اخیر در استان، اظهار کرد: خوشبختانه شاهد بارش‌هایی در سطح استان در هفته گذشته بودیم، اما این بارش‌ها به‌هیچ عنوان کمبود بارش در فصل پاییز را جبران نکرده است و در برخی شهرستان‌ها مانند کوهرنگ نسبت به میانگین بلندمدت با کاهش ۲۰ درصدی بارش مواجه هستیم.
وی ادامه داد: در شهرستان‌های لردگان و خانمیرزا نیز عمدتا بارش‌ها به شکل باران و نزدیک به میانگین بود، اما در سایر نقاط چهارمحال و بختیاری باتوجه به گزارش سازمان هواشناسی هم‌چنان با کمبود بارش مواجه هستیم، متاسفانه برخلاف انتظارات بارش‌ها در اکثر نقاط به شکل باران بود، در حالیکه انتظار بارش برف را در نقاط مختلف داشتیم.
محمدی با بیان اینکه ارتفاع برف در شهرستان کوهرنگ در حال حاضر حدود چهار سانتی‌متر است، گفت: این در حالی است که در سال‌های قبل ارتفاع برف به‌طور میانگین در این شهرستان حدود ۴۰ سانتی‌متر بود، یعنی ۹۰  درصد عقب‌افتادگی در ذخیره برف را شاهد هستیم. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه باتوجه به کمبود بارش‌ها وضعیت منابع آبی استان مناسب نیست، عنوان کرد: کماکان باید در مصرف آب صرفه‌جویی صورت بگیرد، قطعا در روزهایی که در تابستان آینده پیش‌رو داریم، توام با تنش آبی خواهد بود. وی با اشاره به اینکه پروژه‌هایی توسط شرکت آب و فاضلاب چهارمحال و بختیاری برای جلوگیری از آزار تنش آبی در استان تعریف شده است، بیان کرد: در سطح استان ۳۰۵ پروژه آبرسانی کوچک و بزرگ تعریف شده است، همچنین برای تمامی روستاها و شهرها یک سناریو تعریف کرده‌ایم.
محمدی افزود: پیش‌بینی می‌شود در تابستان ۲۲۹ روستا و ۲۳ شهر در چهارمحال و بختیاری درگیر تنش آبی شوند، بنابراین برنامه‌ریزی برای انجام پروژه‌های آبرسانی انجام شده است و منتظر تخصیص اعتبارات موردنیاز برای اجرای این پروژه‌ها هستیم. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه برای مدیریت تنش آبی نیازمند همکاری مردم فهیم استان هستیم، توضیح داد: با مدیریت مصرف آب و اجرای پروژه‌های آبی این تنش در تابستان مدیریت شود و دوره خشکسالی را پشت سر بگذاریم.
وی در خصوص پروژه‌های حوزه آب و فاضلاب جهت ارائه در سفر ریاست جمهوری به چهارمحال و بختیاری، یادآور شد: چند پروژه برای این سفر پیشنهاد شده است که امیدواریم با تخصیص اعتبار روند اجرایی این پروژه‌ها تسریع شود، اعتبار ریالی، مشخصات فنی و احجام کار نیز مشخص شده است.

چهارمحال و بختیاری کمتر از چهار درصد از آب شیرین کشور را اختیار دارد
نورالله حیدری- نماینده سابق مردم شهرستان‌های اردل، فارسان، کوهرنگ و کیار در هشتمین مجلس شورای اسلامی و فعال حوزه آب در چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص وضعیت منابع آبی استان، اظهار کرد: این موضوع که چهارمحال و بختیاری ۱۰ درصد منابع آبی کشور را به خود اختصاص داده، یک مطلب نادرست بوده که در ذهن مسئولان جای گرفته است، این مسئله مربوط به سالیان گذشته  بوده و این استان در حال حاضر کمتر از چهار درصد از آب شیرین کشور را اختیار دارد.
وی بیان کرد: بارش‌ها به‌شدت در چهارمحال و بختیاری کاهش پیدا کرده است، هم‌اکنون نیز شاهد تغییر بارش‌ها از برف به باران هستیم، آمارهای ارائه شده از سوی سازمان هواشناسی گویای این مسئله است.
حیدری در ادامه با اشاره به اجرای طرح‌های مخرب انتقال آب از چهارمحال و بختیاری به سایر نقاط، توضیح داد: اجرای این طرح‌ها موجب کاهش ذخایر آبی سطحی و زیرزمینی در استان شده و اکنون این استان را با مشکلات و چالش‌های مختلف روبرو کرده است.
این فعال حوزه آب با تاکید بر اینکه چهارمحال و بختیاری برای تامین آب شرب، صنعت، کشاورزی و محیط‌زیست با مشکل مواجه است، گفت: این سوأل پیش می‌آید که اگر این استان ۱۰ درصد آب شیرین کشور را در اختیار دارد، چرا مردم آن برای دسترسی به آب شرب سالم با مشکل مواجه شده و تشنه هستند.
وی تصریح کرد: انتقال آب زمانی معنا پیدا می‌کند که آب مازاد وجود داشته باشد، البته این آب مازاد باید بر اساس قوانین زیست‌محیطی منتقل شود، شرایط فعلی چهارمحال و بختیاری از نظر منابع آبی بسیار بحرانی است، در صورت آبگیری تونل گلاب نزدیک به ۷۰ کیلومتر از مسیر زاینده‌رود از استان حذف می‌شود و وضعیت روستاها و شهرهای حاشیه این رودخانه مشخص نخواهد بود.

حل مشکل آب شرب لردگان از رئیس‌جمهور با ادبیات متفاوت مطالبه شود
حسین بامیری- نماینده مردم لردگان و خانمیرزا در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشکل تامین آب شرب، صنعت و کشاورزی در شهرستان‌های خانمیرزا و لردگان، اظهار کرد: بعد از بیش گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامی زیبنده نیست که مردم این شهرستان برای دسترسی به آب آشامیدنی سالم با مشکل مواجه باشند، آب شرب نیاز اولیه و ابتدایی مردم است.
وی بیان کرد: می‌طلبد در سفر رئیس‌جمهور بحث مشکل کم‌آبی و تامین آب شرب پایدار با ادبیات متفاوت‌تری نسبت به گذشته مورد مطالبه قرار بگیرد، عملکرد وزارت نیرو در سال‌های گذشته مردم این استان را در بحث تامین آب با مشکل مواجه کرده است.