گروه اجتماعی/ طرح صیانت از فضای مجازی، از جمله طرحهای پر سر و صدایی است که با تصویب پرحاشیه کلیات آن در کمیسیون مشترک فرهنگی و اجتماعی مجلس، به بحث داغ این روزها در میان آحاد جامعه تبدیل شده است. طرحی که مفاد آن هنوز برای بسیاری از مردم روشن نشده و همین بلاتکلیفی […]
گروه اجتماعی/
طرح صیانت از فضای مجازی، از جمله طرحهای پر سر و صدایی است که با تصویب پرحاشیه کلیات آن در کمیسیون مشترک فرهنگی و اجتماعی مجلس، به بحث داغ این روزها در میان آحاد جامعه تبدیل شده است.
طرحی که مفاد آن هنوز برای بسیاری از مردم روشن نشده و همین بلاتکلیفی و عدم شفافیت آن، کاربران اینترنت و فضای مجازی را کلافه و نگران کرده است.
کلیاتِ طرحِ صیانت از فضای مجازی در حالی در مورخ ۳ اسفندماه به تصویب ۱۸ تن از نمایندگان مجلس رسیده است که مجلس به شدت و در دو شیفت کاری سنگین، در حال بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ بوده و از قضا آنچه این تصویبنامه را به مذاقِ بخش عمدهای از نمایندگان مجلس، خوش نیاورده است همین، عمل شتابزده برخی نمایندگان تندرو و عدم به شمار آوردن بخش اعظمی از آنان است.
اعتراضی که توسط هیات رییسه مجلس نیز وارد دانسته شد و باعث شد تا معاونت قوانین مجلس، رأی گیری برای طرح صیانت را باطل اعلام کند.
هرچند عنابستانی نماینده موافق طرح مسدودسازی در واکنش به نظر معاونت قوانین مجلس در غیرقانونیبودن مصوبه کمیسیون مشترک، گفته بود: «معاونت مجلس خیلی خیلی حرف بیجایی زده و اصلا مجلس زیر بار این حرفها نخواهد رفت!» اما عزم خود را جزم کرده در مقابل اقلیت تندرو بایستد و از حیثیت بهارستان دفاع کند. تاکنون ۱۶۷ نماینده مجلس درخواست قانونی بازگشت طرح صیانت به صحن را امضا کردهاند که میتواند نقش مهمی در ناامیدکردن تندروهای مجلس از اجرای طرح مسدودسازی اینترنت داشته باشد.
هرچند علیرضا پاکفطرت، نماینده شیراز در مجلس گفته است: تندروهای مجلس نمیگذارند دیگر نمایندگان طرح صیانت را بررسی کنند. او در این رابطه گفت: روز اول که طرح صیانت از کاربران در فضای مجازی در مجلس مطرح شد، فکر کردیم این همان «طرح ساماندهی فضای مجازی» است و استقبال کردیم، چون فضای مجازی در ایران ول هست و همه سنین درگیر آن هستند و خیلی از مطالب در حوزههای مختلف بدون پشتوانه توزیع میشوند.
او افزود: برخی فکر کردند اگر طرح اصل هشتادوپنجی شود به صورت تخصصی مورد بررسی قرار میگیرد، اما بعدا متوجه شدیم که اصلا ماجرا محدودسازی اینترنت است و گفتیم این کاری نیست که در شأن مردم باشد و دنبال شود. این نماینده مجلس هشدار داد: تندروهای مجلس در حال دادوبیدادکردن هستند، ولی باید بدانند که مسائل علمی دادوبیداد ندارد. هیچ نمایندهای از نماینده دیگر، برتر نیست.پیش از این هم مهرداد گودرزوندچگینی، نماینده مردم رودبار در مجلس گفته بود که «بررسی طرح صیانت طبق اصل ۸۵ قانون اساسی یکی از مشکلاتی بوده که موجب شده در اثر آن توهینهای زیادی به مجلس صورت بگیرد. از هیئت رئیسه درخواست دارم که این طرح در صحن علنی مجلس مورد بررسی قرار بگیرد تا شاید از این توهینها به همکاران جلوگیری شود». نمایندگان که از اثرات منفی هشتادوپنجیشدن طرح آگاه شدهاند راهکار قانونی برای بازگردن طرح به صحن را در پیش گرفتهاند البته اگر فریادهای تندروهای تمامیتخواه بگذرد.
در حالی که افکار عمومی رفتار خلاف قانون در تصویب ۱۰دقیقهای کلیات طرح صیانت را به شدت مذموم شمرده، احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران هم در دفاع از محدودسازی اینترنت گفته است: طرح صیانت نه به بار است نه به دار. پس چرا با عصبانیت صحبت میکنند و عدهای میگویند خیانت و خباثت است.
در این بین سید حسن خمینی در واکنش به تصمیم اقلیت تندروی مجلس با انتشار کلیپی از بیانات هشدارآمیز بنیانگذار جمهوری اسلامی به مسئولان، به «طرح صیانت از فضای مجازی» در مجلس واکنش نشان داده و گفته است: «آنان که باید صیانت کنند، مردماند؛ مردم باید از مسئولین صیانت کنند.» همچنین مازنی، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس دهم، با اشاره به صدای بلند تندروهای مجلس گفته است: هرکس صدای بلندتری دارد خود را مدعی اصلاحات میداند و جامعه را در فضایی سردرگم قرار میدهد. نهاد مجلس به دلیل تنگنظریها در زمان تشکیل و سوءتدبیرهای جریان اصلاحات، در ۱۰ دقیقه، دیوار صیانت را دور مردم میکشد.
رشیدیکوچی، نماینده مخالف محدودسازی اینترنت که این روزها به تنهایی به اندازه کل بهارستان برای احقاق حقوق ملت مبارزه کرده است هم گفته: امیدواریم این طرح که با شئونات زندگی ۸۰ میلیون نفر سروکار دارد در مسیری شفاف و نگاهی کارشناسی در صحن مجلس بررسی شود. او افزوده: نه من و نه فرد دیگری در کشور مخالف ساماندادن به فضای رهاشده و ولنگار مجازی نیستیم. رشیدی با استقبال از ابطال مصوبه کمیسیون گفت: نظر هیئت رئیسه مجلس نشان میدهد که کمیسیون مشترک توانایی و صلاحیت بررسی طرح صیانت را ندارد. از برخی دوستان خواهش میکنم که دست از این برچسبزدن بردارند. بنده نه با ساماندهی فضای مجازی مخالف هستم، نه مخالف فرمایش حضرت آقا هستم و نه ضدانقلابی هستم.
واکنشهای منفی به محدودسازی اینترنت که به خواست اقلیتی تندرو در حال پیگیری است، همچنان ادامه دارد و اصلاح روند فعلی یعنی بازگشت طرح به صحن حداقل کاری است که نمایندگان مردم باید انجام بدهند. امضای درخواست برای خارجکردن طرح از ذیل اصل ۸۵ رو به افزایش است و با انتشار نام نمایندگانی که طرف ملت ایستادهاند شاهد روند شفافی برای مقابله با محدودسازی اینترنت هستیم و تاکنون نام ۱۶۷ نماینده که امضاکننده درخواست بازگشت طرح به صحن هستند منتشر شده است.
اما در همین اثنا و چند روز قبل از خبرساز شدن تصویب کلیات طرح صیانت از فضای مجازی، سرعت اینترنت در ایران نیز با ۷ پله سقوط، با افغانستان همرده شد!
اما سخنگوی دولت در همین راستا و در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر چرایی این اتفاق، میگوید: اصلیترین دلیل کندی سرعت اینترنت به ویژه در اینترنت ثابت، مربوط به پیک کروناست! چون شاهد افزایش مصرف اینترنت در این مدت و به تبع آن شاهد اختلال بودهایم. (هنوز ارتباطِ پیکِ کرونا با کاهش سرعت اینترنت بر ما و بسیاری از کارشناسان معلوم نشده است!) وی افزود: اختلال ایجاد شده ناشی از آن است که زیرساختهای موجود در پهنای باند و به ویژه اینترنت ثابت متناسب با نیاز امروز کشور نیست و توانایی پاسخگویی در این پیک کرونا را ندارد. بهادری جهرمی با اشاره به گزارش وزیر ارتباطات مبنی بر افزایش ۱۲ درصدی سرعت اینترنت ثابت و ۱۰ درصدی اینترنت همراه در شش ماه اخیر اظهار داشت: با این همه این افزایش سرعت متناسب با نیازهای کشور نیست؛ این اختلالات باعث شد استفاده از اینترنت به سمت استفاده از اینترنت همراه برسد و ۷۰ درصد مصرف اینترنت را در اینترنت همراه شاهد هستیم.