باید در اقتصاد نگاه فرهنگی داشت اجرای ۱۰ برنامه عمرانی و یا توسعه درقبل و بعد از انقلاب و اتخاذ سیاست های لازم توفیق چشمگیر و پایداری در رفع مشكلات اشاره شده به ویژه در استحكام بخشی بنیان های اقتصاد كشور حاصل نشده است.همواره تلاطم در عرصه بینالمللی چه به صورت برنامهریزی شده […]
باید در اقتصاد نگاه فرهنگی داشت
اجرای ۱۰ برنامه عمرانی و یا توسعه درقبل و بعد از انقلاب و اتخاذ سیاست های لازم توفیق چشمگیر و پایداری در رفع مشكلات اشاره شده به ویژه در استحكام بخشی بنیان های اقتصاد كشور حاصل نشده است.همواره تلاطم در عرصه بینالمللی چه به صورت برنامهریزی شده علیه كشور و چه به صورت غیر برنامهای و ناشی از بحرانهای اقتصادی رخ داده در سطح جهانی، اقتصاد كشور را با بحران و شوك مواجه كرده است. از این رو به نظر میرسد در حوزه برنامه ریزی و سیاستگزاری در این زمینه باید در نوع نگاه به الزامات پیشرفت اقتصاد كشور تغییری اساسی ایجاد كرد و این تغییر چیزی جزداشتن نگاه فرهنگی نیست.
نامگذاریهای رهبر معظم انقلاب ماهیت اقتصادی،فرهنگی دارند
به تعبیری تا محیط فرهنگی و اندیشه عمیق لازم جهت پیشرفت و حل مشكلات اقتصادی كشور در آحاد جامعه حتی برنامه ریزان و سیاستگزاران وجود نداشته باشد به حتم نتیجه مناسب حاصل نخواهد شد.بامروری بر نامگذاری شعارهای سالهای اخیر توسط رهبر معظم انقلاب، این تغییر هوشمندانه به وضوح قابل مشاهده است.موضوعاتی همچون اصلاح الگوی مصرف، جهاد اقتصادی، حمایت از تولید ملی و كار و سرمایه ایرانی، حماسه اقتصادی و حتی مقوله اقتصاد مقاومتی، هرچند موضوعاتی با زمینه اقتصادی هستند اما در عین حال ماهیت فرهنگی نیز دارند و به تعبیری تحقق آنها بدون فراهم كردن بستر فرهنگی لازم دور از دسترس خواهد بود.
استقلال اقتصادی در جامعه فرهنگی شکل میگیرد
طبق یك تعریف كلی فرهنگ مجموعه ای از دانش ها، باورها، هنر، قوانین، اخلاق و آداب و رسوم در یك جامعه است.بر این اساس رفتارهای افراد جامعه درهر جایگاهی حتی درسطح مسوولان، مدیران، برنامه ریزان و سیاستگزاران متاثر از فرهنگ آن جامعه است.بدیهی است در جامعه ای كه به نظم، وجدان كاری، كار و تلاش، الگوی مصرفی ساده، استقلال اقتصادی، خود باوری، كارگروهی و پیشرفت و توسعه باور عمومی وجود داشته باشد رفتارهای عموم آن جامعه متاثر از آن شكل خواهد گرفت.
عرصه اقتصادی یعنی عزم ملی و یا مدیریت جهادی
وقتی مفاهیمی همچون عزم ملی و یا مدیریت جهادی كه ماهیتی به طور كامل فرهنگی دارند مطرح میشود در عرصه اقتصادی یعنی این كه آحاد مردم جامعه در همه سطوح باید بخواهند و دغدغه رفع مشكلات اقتصادی و رسیدن به اقتصادی پیشرفته با ویژگی هایی كه رهبر فرزانه انقلاب برای اقتصاد مقاومتی برشمردند داشته باشند.
نظام آموزشی در تربیت اقتصادی نقش دارد
عوامل مختلفی بر شكل گیری فرهنگ یك جامعه تاثیرگذار هستند،نظام آموزشی و تعلیم و تربیت را یكی از مهمترین مقوله ها در این زمینه برشمرد.با توجه به اینكه فرهنگ مقوله ای آموختنی است به همین جهت نظام آموزشی به ویژه آموزش و پرورش به عنوان فرآیند تربیت انسان هایی كه ذهن، نگرش و رفتار آنها متناسب با نیازهای پیشرفت و توسعه كشور شكل گرفته اند از نقش اساسی برخوردار است.
باید سربازان اقتصادی تربیت شوند
بدون شك رسیدن به اقتصاد درون زا، دانش بنیان، عدالت محور، خودكفا و مستقل و با ثبات مستلزم پرورش انسان هایی كه ذهنیت و رفتار آنها بسترساز تحقق این ویژگی ها باشد.لازم است با برنامه ریزی مناسب در حوزه فرهنگی مبتنی بر آموزه های غنی دینی جامعه به ویژه در آموزش و پرورش كه خود تاثیر جدی در نهاد خانواده نیز دارد سربازان پیشرفت و توسعه اقتصادی كشور تربیت شوند.
فرهنگ کتابخوانی باید گسترش پیدا کند
فرهنگ کتابخوانی در ایران باید گسترش پیدا کند، این امر یک مأموریت و هدفی است که باید آن را مسوولان به بهترین شکل ممکن به انجام برسانند، سرانه کتابخوانی در برنامهها با توجه به نیازهای جامعه که در حال گسترش است باید افزایش پیدا کند.
آگاهی نیاز جامعه است
یک زمانی، اگر اطلاعات ما در هر حوزهای کم بود هیچ مشکلی به وجود نمیآمد در صورتی که امروز نیازها افزایش پیدا کرده و ما باید در تمام حوزههای روانشناسی، جامعهشناسی، اقتصادی،فرهنگی، سیاسی و… اطلاعاتی که مورد نیاز زندگیمان هست را بدانیم. قطعا تحقق این امر از طریق کتاب صورت میگیرد.متاسفانه امروز کتاب اولویت خرید مردم نیست، قطعا اگر پول داشته باشند، دیگر نیازهای خود را خریداری کرده و کتاب در آخرین اولویت قرار میگیرد و گاهی اصلا خریداری نمیشود. بازار انتشار کتاب نیز در بعد اقتصادی نقش بسزایی دارد. کتابها بهعنوان محصولات فرهنگی و اقتصادی محسوب میشوند.
به نقش و اهمیت اقتصاد کلان از منظرهای مختلف پرداختم
اقتصاد کلان (Macro Economics) یکی از اصطلاحات اقتصادی است و به سرمایهگذاری، رشد اقتصادی، رشد ناخالص ملی، بیکاری، رکود، تورم، شاخص کل بورس، پسانداز اشاره دارد. به عبارت دیگر اقتصاد کلان، بررسی وضع اقتصادی در سطح کل است برخلاف اقتصاد خرد که به بررسی قیمتها، مقدار خرید و فروش، هزینه، درآمد و غیره در سطح بنگاهها و بازارهای فردی میپردازد.در این کتاب سعی کردم به صورت کلی و در فصلهای مختلف به نقش و اهمیت اقتصاد کلان از منظرهای مختلف بپردازم. محیط زیست، اقتصاد و صنعت که یک رویکرد علمی و کاربردی است با هدف برقراری و تسهیل این ارتباطات سه گانه برگزار می شود.بالا رفتن سطح سواد که بخشی از آن مربوط به ارتقاء جایگاه کتابخوانی صورت می پذیرد، میتواند نقش ممتازی در ارتقای توسعه انسانی در سطح بینالمللی داشته باشد.
به دنبال گره زدن نظریه با عمل بودم
عنوان مهندس در سال های خدمت برای من به معنای پشت میز نشینی و طراحی الگوی کار یا موفقیت برای دیگران نبود بلکه آنچه در این سالها من به دنبال آن بودم پیوند داده نظریه و الگوهای آموختنی کتب درسی در میدان عمل بود به عبارتی در این دوره به دنبال عملی کردن ذهنیاتی بودم که تنها طرح آکادمیک بودند و پیاده کردن آنان نیاز برنامه های بلند مدت داشت. برای رسیدن به این برنامه ابتدا چهار مولفه هدف، استراتژی، دکترین و خط مشی برای خود تعیین و از طریق آنان به دنبال گره زدن نظریه با عمل بودم زیرا باور داشتم يكى از ويژگیهاى برجسته علم كه حتی در روايات نیز تاکید فراوانی بر آن شده عمل است. کتاب اقتصاد کلان تجربهای از پیوند دادن علم و عمل در چند سال خدمترسانی من در حوزههای مختلف به شمار می رود اقدامی که موجب شده تا بتوانم احساس موفقیت نسبی را در بسیاری از عرصههای کاری داشته باشم و نشان آن نیز جوایز و تقدیرهایی است که در این چند سال از من به عنوان یک کارآفرین شده است. البته تجربیات من به معنای رسیدن به قله موفقیت نیست بلکه گام ابتدایی در مسیر علم و عمل به شمار می رود.