خشکسالی افزون بر ۲۸ هزار میلیارد ریال به محیط زیست خسارت زد
خشکسالی افزون بر ۲۸ هزار میلیارد ریال به محیط زیست خسارت زد

  معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع‌زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست، خسارت خشکسالی به محیط‌زیست را ۲۸ هزار و ۷۸۵ میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: برای تکمیل زیرساخت های مقابله با خشکسالی به ۱۰۰۰ میلیارد تومان نیاز داریم. حسن اکبری با بیان اینکه خشکسالی یک رخداد طبیعی است که با تکرارهای مختلف اتفاق می افتد اما […]

 

معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع‌زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست، خسارت خشکسالی به محیط‌زیست را ۲۸ هزار و ۷۸۵ میلیارد ریال اعلام کرد و گفت: برای تکمیل زیرساخت های مقابله با خشکسالی به ۱۰۰۰ میلیارد تومان نیاز داریم.
حسن اکبری با بیان اینکه خشکسالی یک رخداد طبیعی است که با تکرارهای مختلف اتفاق می افتد اما وقتی شدت آن زیاد و یا برای سال های متمادی استمرار پیدا کند می تواند اثرات جبران ناپذیری داشته باشد، اظهار داشت: وقتی عوامل انسانی مانند برداشت بی رویه آب از سفره های زیرزمینی همراه با خشکسالی بروز پیدا می کند، اثر این پدیده بر طبیعت بیشتر شده و باعث می شود ما بخش هایی از طبیعت را از دست بدهیم به نحوی که در ترسالی ها هم امکان احیای آن فراهم نیست.
وی افزود: در سال جاری بر اساس آمارهای سازمان هواشناسی، کمتر از ۱۰ درصد کشور بارندگی در حد نرمال داشته است و بقیه مناطق به نوعی با خشکسالی درگیر هستند. بیش از ۷۰ درصد مساحت کشور با خشکسالی شدید یا بسیار شدید دست و پنجه نرم می کند، شدت خشکسالی در مناطقی مانند زاگرس که هم منبع تامین آب کشور است و هم رویشگاه های جنگلی زیادی دارد، بسیار مخرب است.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به عواقب خشکسالی بر منابع طبیعی و محیط زیست، گفت: شاید اولین و مهم ترین آسیب های خشکسالی، ضعیف شدن پوشش گیاهی است که اختلال جدی در زنجیره غذایی حیات وحش به وجود می آورد، این در حالی است که امسال در بخش های فلات مرکزی ایران، رویش فصلی نداشتیم و در مناطق البرز و زاگرس هم رویش فصلی اندک بوده که این موضوع، زادآوری حیات وحش را با مشکل جدی مواجه کرده است. معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، خشک شدن چشمه ها و کاهش منابع آبی را از دیگر پیامدهای خشکسالی عنوان کرد و گفت: این مساله بیش از همه دوزیستان به ویژه سمندرها را تحت تاثیر قرار می دهد. از طرفی با کاهش آب رودخانه ها و تالاب ها، مرگ ماهی ها و آبزیان افزایش پیدا می کند. وی افزود: در خشکسالی، بسیاری از پرندگان شاخص مثل کبک و تیهو اصلا زادآوری نمی کنند و اصطلاحا جفت نمی شوند و این با توجه به تلفات قبلی و توقف سیکل تولید مثل، روی جمعیت آنها تاثیر منفی دارد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست، افزایش خسارت حیات وحش به مزارع و دام های اصلی را از دیگر عواقب خشکسالی برشمرد و گفت: وقتی حیات وحش با خشکسالی مواجه و دچار کم غذایی می شود، ناگزیر به مزارع کشاورزی گرایش بیشتری پیدا می کند، برآورد می شود که این تعارض در سال جاری به شدت افزایش پیدا کند، ما حتی نگران گونه های همه چیزخوار مثل خرس هستیم که در اثر کم غذایی به اطراف شهرها و روستاها گرایش پیدا کرده و چالش های اجتماعی را به وجود آورده اند.
اکبری با بیان اینکه خشکسالی، کانون های فرسایش را افزایش می دهد، تصریح کرد: وقتی تالاب ها حقابه خود را دریافت نمی کنند، بخش هایی از آنها خشک می شوند و دشت های سیلابی هم رطوبت کافی به دست نمی آورند. بنابراین پدیده گرد و غبار گسترش می یابد که نتیجه آن افزایش تعداد روزهای ناسالم است. وی درباره زیان اقتصادی خشکسالی به محیط زیست، اظهار داشت: برآورد رقم واقعی خسارت خشکسالی به محیط زیست بسیار دشوار است چون خدمات اکولوژیکی گسترده ای را از طبیعت و تنوع زیستی می گیریم که بسیاری از آنها قابل بیان با رقم و ریال نیستند اما برای اینکه حدود خسارت های خشکسالی بر پیکره محیط زیست کشور تبیین شود، ۱۱ شاخص و آیتم را تعریف و ۵ مورد آن را به رقم و ریال تبدیل کرده ایم که با در نظر گرفتن حداقل ها برای این ۵ آیتم، خسارت وارده بر محیط زیست بالغ بر ۲۸۷۸۵ هزار میلیارد ریال برآورد می شود. معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه تاکید کرد: هرچند پیشگیری از بروز این خسارت ها به طور کامل عملی نیست و خشکسالی تاثیرات نامطلوب خود را بر جای خواهد گذاشت اما اگر ما اعتبارات را به موقع دریافت کنیم، می توانیم جلوی بخش هایی از این خسارت ها را بگیریم. به عنوان مثال، نیازهای آبی حیات وحش قابل تامین است و همین طور می توان آتش سوزی های ناشی از خشکسالی را با کمک جوامع محلی در همان ساعات اولیه مهار کرد. مساله آفات ، خسارت‌ها و تعارضات حیات وحش نیز در صورت تخصیص به موقع اعتبار تا حدودی قابل پیشگیری یا کنترل است. به گفته اکبری، چنانچه اعتبارات مورد نیاز در فصول گرم سال در اختیار قرار نگیرد، تخصیص اعتبار بعد از این مدت هم کمک چندانی نمی کند.