سرمایه‌گذار طرح یک کار‌آفرین ملی است
سرمایه‌گذار طرح یک کار‌آفرین ملی است
نکته برجسته و متمایز درخصوص این نشست این بود که خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای موافق و مخالف طرح دعوت شده بودند تا موافقان و مخالفان از دیدگاه هم آگاه شوند ضمن این‌که مدیران این مجموعه نیز در کمال آرامش و مستند به مدارک، پاسخ ابهامات و شبهات را ارائه کنند.

آیت‌الله سید ابراهیم رییسی رییس‌جمهوری و اعضای دولت سیزدهم در روز جمعه ۲۰ اسفند سال ۱۴۰۰ و در جریان هفدهمین سفر استانی خود، به مازندران آمدند و در همین روز، «احمد وحیدی» وزیر کشور در روستای حسین‌آباد بهشهر حاضر شد و به اتفاق مدیران و مردم محلی، کلنگ احداث شرکت پتروشیمی مازندران را که دریافت مجوزها و تحویل زمین با مشارکت پیمانکار بخش خصوصی کلید خورده بود، بر زمین زد.

چند روز از این اتفاق شیرین که امید را میان جوانان و مردم منطقه محروم شرق مازندران، به جریان انداخت نگذشته بود که جریاناتی مشکوک در شبکه‌های مجازی با محوریت برخی «سلبریتی‌ها» آغاز شد و بعد از آن «علی سلاجقه» رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور نیز بنای مخالفت با آن را گذاشت و مدعی شد هیچ مجوزی به این مجموعه داده نشد ضمن این‌که هم سلاجقه و هم جریان رسانه‌ای که از وی حمایت می‌کردند، از این مجموعه با عنوان «پتروشیمی میانکاله» نام می‌بردند و تلاش داشتند به مخاطبان این‌گونه القا کنند که این مرکز بزرگ صنعتی قرار است در مجاورت پناهگاه حیات وحش میانکاله احداث شود و بدیهی است چنین ادعایی، افکار عمومی را بیشتر حساس و نگران می‌کرد و برخی رسانه‌ها نیز به همین دلیل بنای مخالفت با آن را گذاشتند.

در همه این مدت که جدال رسانه‌ای در این خصوص جریان داشت، مدیران این مجتمع تولیدی، سکوت و تلاش کردند از تنش‌های بیهوده پرهیز و مسیرهای قانونی را طی کنند. روز گذشته و برای نخستین بار نشست خبری «مدیران شرکت صنایع پتروشیمی گهر مازندران» در محل اجرای پروژه در اراضی غیرمزروع روستای حسین‌آباد بهشهر

برگزار شد.

در این نشست که حدود یکصد تن از خبرنگاران محلی، استانی، کشوری و همچنین مدیران رسانه‌های مجازی حضور داشتند، «قاسم خلیل خلیلی» نماینده سهام‌دار، «محمد رمضانی» مدیرعامل و «محمد محمدی» مشاور محیط‌زیست این مجموعه به سوالات و ابهامات خبرنگاران پاسخ دادند.

نکته برجسته و متمایز درخصوص این نشست این بود که خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای موافق و مخالف طرح دعوت شده بودند تا موافقان و مخالفان از دیدگاه هم آگاه شوند ضمن این‌که مدیران این مجموعه نیز در کمال آرامش و مستند به مدارک، پاسخ ابهامات و شبهات را ارائه کنند.

دومین نکته برجسته  این نشست این بود که مدیران مجموعه پتروشیمی گهر مازندران، خبرنگاران را با اتوبوسی به پناهگاه حیات وحش میانکاله بردند و این فرصت را فراهم کردند تا فعالان رسانه و خبرنگاران با چشم خود ببینند که فاصله زمینی این مجموعه با زیستگاه حیات وحش به اندازه‌ای زیاد است که نمی‌توان این مجموعه را پتروشیمی میانکاله نامید برعکس آن چیزی که «علی سلاجقه» به آن اصرار دارد.

نماینده سهامدار در ابتدای نشست، ضمن خیرمقدم به خبرنگاران، فعالان رسانه‌های مکتوب و مجازی منطقه شرق مازندران، استان و کشور، سلام و احترام «عبدالله عبدی» سرمایه‌گذار را به همه حاضران ابلاغ کرد.

«قاسم خلیل خلیلی» در ادامه از همه کسانی که در داخل و خارج از کشور دغدغه محیط‌زیست دارند نیز قدردانی کرد و گفت: دو آیتمی که امروز در این جلسه باید مورد بررسی دقیق قرار بگیرد «مجوز این مجموعه» و «دغدغه‌های زیست‌محیطی» است.

نماینده سهام‌دار در ادامه گفت: نکته مهمی که من در ابتدا بر آن تأکید دارم این است که برخی تلاش کردند تا نام میانکاله را به این مجموعه بچسبانند و از آن با عنوان «پتروشیمی میانکاله» یاد می‌کنند در شرایطی که نام این مجموعه در ابتدا «پتروشیمی امیرآباد مازندران» بود و بعدها تغییراتی ثبتی ایجاد شد و درحال حاضر نام این مجموعه «پتروشیمی گهر مازندران» است.

وی در همین زمینه ضمن انتقاد از برخی کم‌لطفی‌ها که تصویر ساختگی حضور پرندگان را در این منطقه نشان می‌دهند،  ادامه داد: محل اجرای طرح با پناهگاه حیات وحش میانکاله بیش از چهار و نیم کیلومتر فاصله دارد  و تدارکاتی دیده شد و پس از پایان نشست خبری، به اتفاق خبرنگاران مسیر اجرای طرح تا میانکاله را طی می‌کنیم تا فعالان رسانه به چشم خود ببینند که این نقطه، ارتباطی با میانکاله ندارد.

نماینده سهام‌دار مجموعه پتروشیمی گهر مازندران گفت: برای ما هم مجموعه‌های حفاظت‌شده و محیط‌زیست بسیار مهم است و صیانت از این سرمایه‌ها تکلیف و مسئولیت اجتماعی ماست و اولویت ما حمایت از این عرصه‌ها است.

وی ادامه داد: دومین موضوعی که امروز و در این نشست درخصوص آن روشنگری و شفاف‌سازی خواهیم کرد این است که گفته‌اند این مجموعه فاقد مجوز است و من می‌خواهم همه شما به کلیپی که الان پخش خواهد شد توجه کنید و ببینید که از بدو تأسیس تا امروز این مجموعه گام به گام، همه مجوزها را دریافت کرد و مستندات آن نیز در این کلیپ قابل مشاهده است.

قاسم خلیل خلیلی همچنین گفت: ما دغدغه محیط‌زیستی داشتیم که از آغاز کار، فردی چون «محمد محمدی» را صدا زدیم از وی خواستیم به‌عنوان مشاور محیط‌زیست در کنار ما باشد و از فعالان شبکه‌های مجازی نیز می‌خواهم در این موضوع همراه ما باشند.

وی همچنین به برخی اطلاعات نادرست درخصوص جذب نیرو در این مجموعه اشاره کرد و گفت: به ما اتهام زدند که مجموعه تنها از نیروی کار افغان استفاده می‌کند و من ضمن احترام به همه برادران و خواهران افغان، لازم است تأکید کنم همه افرادی که در این مجموعه به کار گرفته شدند، جوانان بومی منطقه از بهشهر تا نکا هستند و در این گرما، کار می‌کنند و قطعاً پس از آغاز عملیات احداث و همچنین فعال شدن خط تولید هم نیروهای بومی در این مجموعه به کار گرفته خواهند شد.

قاسم خلیل خلیلی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درخصوص اتهام «ابربدهکار بانکی بودن سرمایه‌گذار این پروژه» گفت: ما بدهکار نیستیم، وام مورد نظر تسویه‌شده است و اساساً منطقی نیست که ما در سال ۹۴ وام گرفته باشیم و تا امروز که سال ۱۴۰۲ است، وام تسویه نشده باشد اما مشکلی که وجود دارد این است که چوان وام به‌صورت ارزی بود و شما هم در جریان نوسانات نرخ ارز طی سال‌های اخیر هستید، وام هنوز تسویه ارزی نشده است.وی ادامه داد: بانک مورد نظر هم بانک صادرات نیست بلکه بانک توسعه صادرات است و این بانک هم یک بانک اختصاصی است و مثلاً در شهرستان‌ها شعبه ندارد و تنها در مراکز استان‌ها فعالیت دارد. این وام ارزی بود و چون نرخ ارز، مصوب نشد، تسویه آن نهایی نشد و ما دعوای حقوقی داریم بایت همین پرونده، اما رقم ریالی آن به حساب بانک پرداخت شده است.

وی اتهامات وارده در فضای مجازی درخصوص این وام را نیز به نامی که مخالفان بر آن اصرار دارند، تشبیه کرد و گفت: پتروشیمی در زمین‌های حسین‌آباد بهشهر قرار دارد اما با پررنگ کردن کلمه میانکاله، تلاش کردند مجموعه را بدنام و بی‌اعتنا به محیط‌زیست نشان دهند و حساسیت‌ها و مخالفت‌ها را افزایش دهند.

نماینده سهامدار مجموعه پتروشیمی گهر مازندران ادامه داد: سرمایه‌گذاری که تنها یک بنگاه اقتصادی در همین منطقه به نام «فولاد البرز ایرانیان» دارد که امروز بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان ارزش دارد، به‌نظر من نمی‌تواند بدهکار بانکی باشد، من تأکید می‌کنم رقم وام تسویه شده و به‌زودی با تصمیم قضایی، این گام نهایی یعنی مقایسه رقم ارزی و ریالی آن هم برداشته خواهد شد و مشکل حل می‌شود.     قاسم خلیل خلیلی در پاسخ به سوالی درخصوص ضمانت اجرایی مجموعه پتروشیمی و این‌که چه تضمینی وجود دارد که مانند پتروشیمی گلستان نشود و سرمایه‌گذار به تعهدات خود عمل کند، نیز توضیح داد: درخصوص شرکت پتروشیمی استان گلستان که با این مجموعه مقایسه کردید باید بگویم این مجموعه، شرکت سهامی عام است و از همان ابتدا به روش جمع‌آوری سرمایه از منابع مردمی انجام شد و برخی سهم خود را پرداخت نکردند و همین موجب وقفه در تأمین سرمایه و پیش‌برد کار شد در حالی‌که مجموعه پتروشیمی گهر مازندران، سهامی خاص است و در دقایق اولیه کلیپی در حضور شما عزیران به نمایش درآمد گفته شد از سرمایه‌گذار دعوت شد و این دعوت به دلیل سبقه و اعتبار سرمایه‌گذار در منطقه است.

نماینده سهامدار توضیح داد: توجه داشته باشید که سرمایه‌گذار این مجموعه صاحب کارخانه فولاد بیست هزار میلیارد تومانی در مازندران، کارخانه سیمان نایین اصفهان، کارخانه ورق سیمانی، روغن‌نباتی شکوفه و همچنین سهامدار شرکت‌های ساختمانی مختلف است.

وی در همین زمینه گفت: وقتی روز اول که تقاضای خودمان را به صنایع پتروشیمی فرستادیم که کارهای اولیه انجام شود، این دستگاه از وضعیت سرمایه‌گذار اعتبارسنجی کرد، وقتی شرکت خصوصی است و یکی از فعالان بخش خصوصی برای چنین کار بزرگی، گام بر می‌دارد کلیه صورت حساب‌های مالی فرد طی سه تا چهار سال گذشته شرکت‌هایی که این فرد در آنجا سهام دارد، بررسی می‌شود و توانایی آقای عبدی در این مسیر برای متولی مجریان امر که صنایع پتروشیمی بود، به اثبات رسیده است و همه می‌دانند این سرمایه‌گذار یک کارآفرین ملی است و همین پیشرفت فیزیکی که در این زمان محدود در مکان پروژه پتروشیمی گهر مازندران می‌بینید، نتیجه و حاصل شیوه مدیریت و توانایی سرمایه‌گذار است.

خلیل خلیلی به سرعت ایجاد کارخانه فولاد اشاره کرد و گفت: این مجموعه در کمتر از دو سال در استان ما احداث شد و به بهره‌برداری رسید و به باور من حضور آقای عبدی در پروژه‌های بزرگ، بهترین ضمانت اجرای طرح پتروشیمی خواهد بود.

نماینده سرمایه‌گذار در این نشست همچنین گفت: در صنعت پتروشیمی از ابتدای استارت کار و پس ازین‌که تولید محصول آغاز شد شاهد رونق کسب و کارهای مرتبط بسیاری خواهیم بود از حمل و نقل، عاملیت فروش، پیمانکاران تأمین‌کننده مواد اولیه و سراسر زنجیره فروش همه شاهد رونق اشتغال خواهند بود به‌عنوان نمونه نگهداری از همین هفت هزار اصله درختی که در این مجموعه کاشته شد، ۳۹ پرسنل دارد.

وی ادامه داد: پس از فعالیت این مجموعه فقط برای نگهبانی به یک‌صد نیرو نیاز است و سود و عایدات  این چرخه اشتغال به مردم منطقه خواهد رسید.

قاسم خلیل خلیلی درخصوص مجوز محیط‌زیست هم تأکید کرد بر صورت‌جلسه‌ای با حضور نیکزاد نایب‌رییس وقت مجلس شورای اسلامی برای این موضوع تشکیل شد امضای سه تن از معاونان سازمان محیط‌زیست کشور دیده می‌شود ضمن این‌که نامه‌ای با سربرگ سازمان محیط‌زیست کشور خطاب به اداره‌کل حفاظت محیط‎زیست مازندران ارسال شد خود گویای مجوز اولیه است که همه اطلاعات بر روی فلش ثبت شد و در اختیار شما قرار گرفت و می‌توانید این مدارک را برای محیط‌زیست بفرستید و از آنان توضیح بخواهید.وی همچنین تأکید کرد: ۹۲ هکتار زمین از سازمان منابع طبیعی به پیمانکار واگذار شد، پول برای خرید حق اشتراک پرداخت شد و نماینده منابع طبیعی در دفترخانه‌ای در خیابان شهید هاشمی‌نژاد بهشهر حاضر شد و واگذاری زمین را امضا کرد و وزیر کشور در افتتاحیه این مجموعه حاضر شد و همه این موارد نشان می‌دهد کار قانونی پیش رفته است.نماینده سهامدار شرکت پتروشیمی گهر مازندران در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران که گفت: دادستانی گفته است پتروشیمی میانکاله مجور ندارد نیز پرسید: به من پاسخ بدهید آیا اینجا میانکاله است ؟ ضمن این‌که دادستان محترم گفته محیط‌زیست گفته است.

 

محمد رمضانی مدیرعامل مجموعه پتروشیمی گهر مازندران نیز ضمن سلام و خوش‌آمد به خبرنگاران و فعالان رسانه حاضر در جلسه در پاسخ به سوالی درخصوص وضعیت اشتغال در این مجموعه توضیح داد: جذب نیرو در این مجموعه در دو فاز خواهد بود فاز ساخت که مدت ۵ سال طول خواهد کشید و فاز بهره‌بردار و در فاز ساخت تعداد نیروی انسانی مورد نیاز هزار و دویست نفر تا ۵ هزار نفر برآورد شده که در کار ساخت مشارکت خواهند داشت اما در زمان بهره‌برداری و با سه شیفت کار اشتغال مستقیم و غیرمستقیم بالغ بر هفت هزار نفر به کار گرفته خواهند شد. مدیرعامل مجموعه همچنین گفت: در فاز بهره‌برداری نیز حدود دوهزار و پانصد کارگر و کارمند در این مجموعه به‌طور مستقیم مشغول به کار خواهند شد.

 

محمد محمدی مشاور محیط‌زیستی این مجتمع نیز در پاسخ به سوالات خبرنگاران درخصوص نگرانی‌های زیست‌محیطی، آلایندگی‌ها و پساب این مجموعه نیز گفت: قبل از پاسخ به این سوال می‌خواهم از دوستان حاضر در جلسه خواهش کنم همه سوالات و نگرانی‌هایی که مربوط به محیط‌زیست را با تمام جزییات و جنبه‌هادر این جلسه طرح کنند چون بسیار مهم است.محمدی که خود را کارشناسی با سابقه فعالیت در حوزه محیط‌زیست معرفی کرد گفت: مسئولیت مطالعات مربوط به ارزیابی اثرات زیست‌محیطی طرح پتروشیمی مازندران از آغاز با من بوده است و چهار ماه زمان برد تا مطالعات اولیه انجام شود و این مطالعات در اختیار سازمان محیط‌زیست کشور قرار داده شد و سازمان نیز طی ۱۴ ماه از طریق اداره‌کل محیط‌زیست استان مازندران و دفاتر و معاونت‌های حوزه ستادی، کار را بررسی کردند و بین ما تعاملات سازنده‌ای برقرار بود تا کار به اتمام رسید. وی همچنین گفت: تأمین آب این مجتمع از طریق آب دریای خزر پیش‌بینی شد و متولی تأمین و تخصیص هم وزارت نیرو تعیین شد که از طریق مدیریت منابع آب ایران مجوز تخصیص را صادر کرده است و مشاور بر مبنای این روش تأمین آب، مدل‌سازی نقطه آبگیری و تخلیه آن و بازگشت آب را محاسبه می‌کند و ما این کار را در تعامل با اداره‌کل محیط‌زیست استان انجام دادیم.  محمدی ادامه داد: براساس این مدل‌سازی که به تصویب محیط‌زیست رسید قرار است از نقطه‌ای به فاصله ۱۱ کیلومتر از ساحل که دارای عمق ۲۰ متر است آب از دریا گرفته شود و در نقطه‌ای به فاصله حدود ۱۵ کیلومتر از ساحل که عمق ۲۵ متری دارد، آب تخلیه شود.مشاور محیط‌زیست  شرکت پتروشیمی گهر مازندران ادامه داد:  حدود هفت هزار متر مکعب در ساعت آب از دریا، به مسیر هدایت و در فرایند نمک‌زدایی و شیرین‌سازی حدود ۵ هزار متر مکعب در ساعت به دریا بر می‌گردد و باقی‌مانده در فرایندهای مختلف صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد و آب در یک مسیر بسته گردشی، صرف تأمین آبیاری فضای سبز و سایر واحدها می‌شود.وی ادامه داد: این مدل‌سازی درمورد تخلیه شورابه نیز استانداردها و دستورالعمل خاصی دارد به این بیان که آنچه که پس از شیرین‌سازی به دریا برمی‌گردد که به آن شورابه می‌گوییم نباید در شعاع ۲۰۰ متری نقطه تخلیه نباید شوری به میزان بیش از ده درصد افزایش پیدا کند و ما هم از دو تا سه شیوه‌ای که برای نمک‌زدایی وجود دارد،  براساس خواسته سازمان محیطزیست از روش «اُسمُز معکوس» استفاده می‌کنیم که در این روش دمای شورابه برگشتی تغییر نمی‌کند و نمک افزایش می‌یابد.محمدی در همین زمینه گفت: برابر مدل اولیه همچنین می‌شد آب را از ۴۰۰ متری از دریا گرفت و در فاصله ۹۰۰ متری در دریا تخلیه کرد اما محیط‌زیست به دلیل نگرانی که داشت و گفت امکان دارد در ادامه و در آینده و با استفاده واحدهای دیگری از آب دریای خزر، برای ما شرایط سخت‌گیرانه‌ای را اعمال کرد و نقطه‌ای که انتخاب شد کمتر از ده درصد باعث شوری خواهد شد و در محدوده استاندارد قرار دارد.     وی ادامه داد: من به‌عنوان مشاور هیچ مأموریتی جز این‌که پروژه را ارزیابی دقیق و کارشناسانه کنم و نزد دوستان در سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور از آن دفاع کنم ندارم و اصرار دارم همه موارد و پاسخ نگرانی‌ها را شفاف برای شما توضیح بدهم.

 

گفتنی است در پایان این نشست همچنین از سوی فعالان رسانه عنوان شد که حجم سوالات تند و تیزی که درخصوص این مجموعه وجود دارد، به این دلیل است که تاکنون چنین نشستی برگزار نشد و همکاران رسانه، بیشتر در معرض افکار منفی فضای مجازی درخصوص این طرح قرار داشتند و بهتر است ارتباط بین فعالان رسانه و مدیران مجموعه پتروشیمی مستمر و متصل باشد.همچنین فعالان رسانه از مدیران پتروشیمی گهر مازندران خواستند پس از آغاز فعالیت از جوانان و نیروهای بومی منطقه استفاده کنند تا بخشی از مشکلات مردم منطقه را رفع و حل کند. در پایان این نشست همچنین فعالان رسانه به اتفاق مدیران مجموعه پتروشیمی گهر مازندران، به محل پناهگاه حیات وحش میانکاله رفتند و با چشم خود دیدند که چه اندازه فاصله بین این محل و میانکاله وجود دارد و اصرار «علی سلاجقه» به نامگذاری «پتروشیمی میانکاله» هیچ مبنا و منطقی ندارد.

 

روزنامه جمله