گروه اقتصادی جمله – براساس دادههای اداره آمار ترکیه در یازده ماهه ۲۰۲۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل، تجارت این کشور با جمهوری اسلامی ایران ۱۳ درصد افت کرده است.
به گزارش جمله ترکیه طی سال های گذشته همواره در میان شرکای مهم تجاری ایران قرار داشته و با نگاهی به روند تجارت دو کشور میتوان گفت این کشور همواره جزو ۵ کشور نخست در عمده مبادی وارداتی ایران بوده است و از سال ۹۵ توانسته جایگاه خود را حفظ کند.
اما ایران در یک دهه اخیر به مرور به انزوای هرچه بیشتر فرو رفته است و علیرغم سروصدای زیاد پیوستن به پیمان شانگهای و وعدههای فراوان ارتباط با همسایگان، آمارها از کاهش معنادار تراز تجاری ایران خبر میدهد و آنچه افزایشی شده واردات ایران از کشورهای همسایه است نه صادرات ما به آنها.
سیاستهای یک بام و دو هوای دولت در تمامی عرصههای اقتصادی، گنگ بودن آینده تجارت در نگاه فعالان این عرصه، ضربات شدید تحریمها به اقتصاد و تجارت خارجی کشور و از همه بدتر عدم تخصص گرایی در حوزه اقتصاد و مدیریت شعاری موجب شده که شرایط اقتصادی ایران بغرنج باشد.
به گزارش جمله و بر اساس گزارش مرکز آمار ترکیه، صادرات این کشور به ایران در ماههای ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۳ با افزایش ۷ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده و به ۳ میلیارد دلار رسیده است. ترکیه در ژانویه تا نوامبر ۲۰۲۲ بالغ بر ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار کالا به ایران صادر کرده بود.
ترکیه در ۱۱ماهه سال ۲۰۲۳ میلادی ۲ میلیارد دلار کالا از ایران وارد کرده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل افت ۳۳ درصدی داشته است. تسنیم به نقل از اداره آمار ترکیه نوشت، ترکیه در ماههای ژانویه تا نوامبر سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۳ میلیارد دلار کالا از ایران وارد کرده بود.
درکنار عوامل داخلی ناکامی ایران در حفظ تعادل میان واردات و صادرات، برخی عوامل خارجی نظیر، انعقاد موافقتنامه تجارت ترجیهی ایران و ترکیه، فراگیری کرونا، جنگ اوکراین و روسیه بر این روند موثر بوده است.
ارزیابیها نشان میدهد پس از آنکه کل تجارت ایران با ترکیه در سال ۲۰۱۲ به حدود ۲۲ میلیارددلار رسید، دو کشور تصمیم گرفتند تا هدف گذاری سالانه تجارت را تا حدود ۳۰ میلیارد دلار افزایش دهند. این درحالی است که روند تجارت دو کشور از آن زمان تاکنون نه تنها افزایش نیافته؛ بلکه به طور کلی روند کاهشی را در پیش گرفته و در سال ۲۰۲۳ به پایینترین میزان خود طی دهه اخیر رسیده است.
- نویسنده : ارسالی از سرویس اقتصادی