تخفیف به شرط خدمت
تخفیف به شرط خدمت
تنها منبع درآمد واقعی و اصلی دانشگاه آزاد اسلامی، شهریه دانشجویان است.

پذیرفته‌شدگان دانشگاه آزاد به خوبی می‌دانند که باید برای تحصیل، شهریه بپردازد و این شهریه برای مقاطع دکترای تخصصی و رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی رقم بسیار قابل توجهی است. درکل می‌توان گفت دانشجویان این مقاطع و این رشته‌ها هستند که بار اصلی هزینه‌های دانشگاه آزاد را تحمل می‌کنند. شهریه دانشگاه نیز هر سال بین ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش پیدا می‌کند یا بهتر است بگوییم باید این مقدار افزایش پیدا کند. حتی تا حدود ۳۰ درصد افزایش نیز ممکن است باعث شود که دانشجویان شرایط را بپذیرند اما بیشتراز این مقدار، قطعا بی‌قانونی است و از عهده توان محصلان خارج خواهد بود. اتفاقی که اخیرا افتاد و با شروع سال تحصیلی جدید، دانشجویان رشته‌های علوم پزشکی دانشگاه آزاد، ناگهان با افزایش بیش از دو برابری شهریه خود مواجه شدند. براین اساس، شهریه این دانشجویان از ۳۰ میلیون تومان به ۹۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده بود. معترضان به این افزایش غیر قانونی، تحصنات و تجمعات اعتراضی را در مقابل ساختمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی برگزار کردند اما در روزهای ابتدایی اعتراض، پاسخ مناسبی دریافت نکردند. به گزارش خبرگزاری دانشجو، «محمد قربانی»، سخنگوی دانشگاه آزاد اسلامی در این خصوص گفت: «افزایش شهریه قانونی است و مصوبه هیات امنای این دانشگاه است. برای کیفیت خوب آموزش لازم بود شهریه در رشته‌های علوم پزشکی افزایش پیدا کند. افزایش به‌ هیچ‌ وجه بیش از سه برابر نبوده و حتی کمی کمتر از دو برابر است.»
قربانی در پاسخ به این که افزایش شهریه چگونه با تورم جامعه تطابق دارد و آیا افزایش شهریه بیشتر از حد انتظار بوده است، افزود: «افزایش شهریه در دانشگاه آزاد اسلامی معمولاً بین ۱۰ تا ۲۵ درصد است، اما این بار افزایش شهریه در رشته‌های علوم پزشکی کمتر از دو برابر شده است. دلیل این افزایش به تورم سالیانه و هزینه‌های بالای زیرساخت‌های آموزشی و تجهیزات پزشکی برمی‌گردد. این افزایش به‌ هیچ‌ وجه بیش از سه برابر نبوده و حتی کمی کمتر از دو برابر است. حوزه آموزش پزشکی یک حوزه پرهزینه است و نه تنها برای دانشگاه آزاد، بلکه برای وزارت بهداشت نیز همین مسئله صادق است.»
مبرهن است که اعتراضات ادامه پیدا کردند تا اینکه به گزارش مهر، «حسین سیمایی صراف»، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری درباره رایزنی با دانشگاه آزاد و وزارت بهداشت گفت: «اعتراضاتی که مربوط به دانشگاه آزاد بود را به دانشگاه آزاد از باب وظیفه عمومی که نسبت به جوانان این کشور احساس می‌کنیم، منتقل کردیم.» وزیر علوم افزود: «با دکتر طهرانچی (رئیس دانشگاه آزاد اسلامی) صحبت کردم، وی توضیحاتی داشتند؛ لطفا ازخودشان بپرسید.»
پس از این، در نهایت اعتراض دانشجویان نتیجه داد. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، «محسن نفر»، معاون علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی در بخشنامه‌ای به همه روسای دانشگاه‌های علوم پزشکی از کاهش شهریه دانشجویان رشته‌های پزشکی، دندانسازی و داروسازی پذیرفته شده در سال ۱۴۰۳ خبر داد. در بخشی از نامه آمده است: «مطابق این طرح، دانشجویان می‌توانند در صورت سپردن تعهد خدمت به صورت محضری که حداقل از ۳ سال کمتر نخواهد بود، از کاهش ۵۰ درصدی شهریه استفاده نمایند. طبق این بخشنامه انجام این تعهدات برای پذیرفته‌شدگان امسال کاملا اختیاری است.» هنوز اخبار قابل استنادی مبنی بر اینکه دانشجویان نسبت به این پاسخ ابراز نارضایتی نمایند، وجود ندارد و با ساکت شدن موج اعتراضات چنین به نظر می‌رسد که مشکل مرتفع شده است. بر این اساس باید گفت از زمان ابلاغ مبالغ شهریه، شنیده شدن صدای نارضایتی و برپایی تجمعات اعتراضی، در حدود بازه یکماهه به خواسته دانشجویان پاسخ داده شد. گفتنی‌است؛ این مدل اعتراض قبلا هم توسط دانشجویان دانشگاه آزاد انجام شده بود. مثلا همین سال گذشته، کارزاری به مدت ۵ ماه امضا جمع‌آوری می‌کرد و در نهایت پرونده آن با بیش از ۱۰ هزار امضا که دنبال‌کنندگان کارزار می‌دانند تعداد بسیار قابل توجهی است، بسته شد. هدف آن کارزار هم دقیقا همین افزایش افسارگسیخته شهریه‌های دانشگاه آزاد بود. اما این بار به نتیجه غایی رسید و حال باید منتظر بمانیم و ببینیم آیا واقعا خواسته دانشجویان محقق شده یا باز هم اعتراضی به گوش می‌رسد.