رمزارزها با زنجیره‌ای که در اقتصاد دارد نیازمند ارزش‌گذاری است
رمزارزها با زنجیره‌ای که در اقتصاد دارد نیازمند ارزش‌گذاری است
«حجت‌اله صیدی»، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در رویداد ملی ارز دیجیتال گفت: جهان قرن بیست و یکم متفاوت با قرن‌های گذشته است و به سرعت در حال پیشرفت است و بشر نباید از فناوری جا بماند. در جهان سیاست و بین‌الملل، جهان از تک قطبی و چند‌قطبی هم عبور کرده و جهان پساقطبی است و تنها یک مرکز قدرتمند نداریم و تعداد بی‌‌شمار مرکز قدرتمند جهان را اداره می‌کنند. جایگاه انسان هم در اجتماع تغییر کرده و از فردگرایی تا جمع‌گرایی، تغییراتی کرده‌است. بنابراین در عرصه اقتصاد و بازارهای مالی با پدیده‌ای مواجهیم تحت عنوان رمز ارز، رمز دیجیتال و رمزپول که بروز پیدا کرد و رشد کرد و منتظر نهادهای نظارتی نماند.

به گزارش روزنامه جمله، وی تصریح کرد: مرزهای ظریفی میان این رمزها وجود دارد. به هرحال این موضوع مثل هر پدیده نو، خود را تحمیل کرده‌است و منتظر است تا خود را با آن منطبق کنیم. در نظام‌های حکمرانی کارآمد زود به فکر قانون، مدیریت و مهار آثار منفی آن می‌افتند. بدترین کار آن است که پدیده نو را نادیده گرفته یا آن را ممنوع کنیم. ممنونیت تنها ماجرا را زیرزمینی و غیررسمی خواهد کرد و صورت مسئله را پاک نمی‌کند.
صیدی درخصوص بهترین کار در این زمینه تشریح کرد: استفاده از فرصت‌ها و به حداقل رساندن تهدیدها در بازارهای مالی که دارای دو بخش بازار پول و بازار سرمایه است، باید جدا در دستور کار باشد. در بازار پول نهاد تنظیم‌گر که بانک مرکزی است، میزان تطابق این پدیده را با پول روشن کند. پول به صورت کلاسیک وسیله مبادله و واحد شمارش و وسیله ارزش است. وسیله مبادله رایج است و تجار در سراسر دنیا در فضای تحریم و غیر تحریم از آن استفاده می‌کنند. یک واحد اندازه‌گیری و شمارش یکسان نیز باید تعریف شود همچون اقدامی که در شورای همکاری بریکس انجام می‌شود. در بازار سرمایه بحث ذخیره ارزش به عنوان دارایی تلقی می‌شود. باید در این زمینه تمهیداتی اندیشیده شود.
وی افزود: در بازار سرمایه و سازمان بورس جنبه دارایی بودنش بسیار مهم است. بانک مرکزی و نهادهای ناظر در خصوص اداره کردن آن پیچیده عمل می‌کنند و این باید سامان‌دهی شود. ما در بازار سرمایه براساس قانون بازار اوراق بهادار وظیفه‌ای داریم و آن هم اوراق بهادارسازی دارایی است. دارایی پایه اگر سیستم و شبکه‌ای باشد که دارایی تولید می‌کند، ارزشگذاری آن مهم است. در کشورهای اسلامی شفاف‌تر توضیح داده می‌شود اما در سال ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ بحث اوراق بنجل که دست دوم بودنشان را می‌رساند، بحث ارزشگذاری و نهادهای سرمایه‌گذاری را دچار مشکل کرد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در پایان گفت: برخی معتقدند این دارایی نیست و وسیله مبادله است اما به‌عنوان دارایی خود را تحمیل کرده و دارایی فقط نباید فیزیکی باشد. همین زنجیره‌ای که در اقتصاد دارد نیازمند ارزش‌گذاری است و باید برای آن صندوق هم تعریف شود. شروع آن با توکن‌سازی روش درست‌تری به نظر می‌رسد. برای سامان‌دهی آن جلسات بیشتری برگزار خواهیم کرد تا نظمی به این بازار بزرگ دهیم که روز‌به‌روز در حال افزایش است.

  • نویسنده : مریم آهون بر