بارندگی خوب چند روز گذشته در بخش مرزی داشلیبرون که از مناطق کمباران و خشک استان گلستان محسوب میشود، به آبگیری تالابهای بینالمللی آلا گل، آجی گل و آلما گل که در تابستان امسال خشک شده بودند، منجر شد و این تالابها حیات دوباره یافتند. بخشدار بخش داشلیبرون، از آغاز آبگیری سد دانشمند و نیز […]
بارندگی خوب چند روز گذشته در بخش مرزی داشلیبرون که از مناطق کمباران و خشک استان گلستان محسوب میشود، به آبگیری تالابهای بینالمللی آلا گل، آجی گل و آلما گل که در تابستان امسال خشک شده بودند، منجر شد و این تالابها حیات دوباره یافتند.
بخشدار بخش داشلیبرون، از آغاز آبگیری سد دانشمند و نیز سه تالاب بینالمللی آلما گل، آلا گل و آجی گل در این بخش مرزی خبر داد و گفت: تالابهای بینالمللی منطقه به دلیل کاهش بارندگیها و خشکسالی در سالهای اخیر، خشک شده بودند که بارش خوب اخیر، جانی دوباره به آنها داد.
حاجی نظر شیرمحمدلی، گفت: بر اثر بارشهای خوب ۱۳ و ۱۴ مهرماه جاری در بخش مرزی داشلیبرون و نیز در مناطق بالادست رودخانه اترک، این رودخانه مرزی، آورد آب خوبی داشت.
وی افزود: آورد خوب آب رودخانه اترک سبب شد تا بخش قابل توجهی از آب این رودخانه از طریق کانالهای هدایت آب موجود به سمت سه تالاب بینالمللی و نیز سد دانشمند واقع در حوزه داشلیبرون هدایت شوند که هم اکنون عملیات آبگیری در حال انجام است.
شیرمحمدلی اضافه کرد: آورد آبی رودخانه اترک همچنین بدون هیچگونه خسارتی اراضی حاشیه آن را سیراب کرد و فرصت خوبی در اختیار کشاورزان این منطقه برای کشت محصولات پاییزه از جمله گندم، جو و کلزا قرار داده است.
بخشدار داشلیبرون با بیان اینکه حجم آب ذخیره شده در سد دانشمند و تالابهای بینالمللی پس از پایان آبگیری اعلام میشود، گفت: آنچه مسلم است، بارشهای اخیر برای کشاورزان و دامداران منطقه و نیز تالابهای بینالمللی بسیار به موقع و مفید بود.
سد خاکی دانشمند بخش داشلیبرون گنبدکاووس با ظرفیت ذخیره آب ۳۳ میلیون متر مکعب و با هزینه ۹۵ میلیارد ریال در ۱۹ شهریور ۱۳۹۱ با حضور رییس جمهوری وقت به بهرهبرداری رسید.
این سد با هدف توسعه بهرهبرداری از رودخانه مرزی اترک، ذخیرهسازی سیل و کنترل سیلاب شهر اینچهبرون و منطقه پیرامونی، کاهش رسوب ورودی به سه تالاب بینالمللی و بهبود آب گیری و طول عمر آنها، توسعه کشاورزی، اقتصادی و اجتماعی منطقه، بهبود آبیاری چهار هزار هکتار اراضی، پرورش ماهی و تامین آب صنعتی احداث شده است.
همچنین سه تالاب آلاگل، آلماگل و آجی گل گنبدکاووس که در دوم فوریه ۱۹۷۱ میلادی برابر با ۱۳ بهمن ۱۳۴۹ با حضور نمایندگانی از ۱۸ کشور در شهر رامسر در استان مازندران و انعقاد معاهدهای جهانی که سالها بعد به کنوانسیون رامسر مشهور شد، جزو تالابهای نیمه خشک دستهبندی شده و اهمیتی بینالمللی یافتند.
موقعیت جغرافیایی این سه تالاب که مجموعا افزون بر سه هزار هکتار مساحت و از ۲ تا چهارمتر در سالهای که میزان بارش مناسب بوده، عمق دارند، پناهگاه خوبی برای رشد و نمو گونههای مختلف جانوری و گیاهی منطقه و نیز میزبانی از صدها هزار پرنده مهاجر از منطقه سیبری کشور روسیه هستند. بخش مرزی داشلیبرون از توابع گنبدکاووس است که با ۳۰ روستا و یک نقطه شهری در طول نوار مرزی ایران و ترکمنستان در شمال این شهرستان گسترده شده و اکثریت قریب به اتفاق ۲۶ هزار نفر ساکنین آن را برادران ترکمن اهل سنت تشکیل میدهند.