در این راستا گنبدکاووس به عنوان شهر ملی صنایع دستی در رشته فرش ترکمن تصویب شده و پرونده آن برای ثبت جهانی به عنوان شهر جهانی فرش ترکمن به یونسکو ارسال شده است. با این وجود اگر فرش ترکمن ثبت جهانی شود گنبد کاووس دارای دو اثر جهانی نزدیک به هم خواهد داشت گنبد قابوس […]

در این راستا گنبدکاووس به عنوان شهر ملی صنایع دستی در رشته فرش ترکمن تصویب شده و پرونده آن برای ثبت جهانی به عنوان شهر جهانی فرش ترکمن به یونسکو ارسال شده است. با این وجود اگر فرش ترکمن ثبت جهانی شود گنبد کاووس دارای دو اثر جهانی نزدیک به هم خواهد داشت گنبد قابوس و فرش ترکمن.
در این باره امیرعلی گلچشمه سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گنبدکاووس گفته است که «نصب تابلوهایی منقش به فرش ترکمن در نقاط مختلف شهری و نامگذاری خیایان یا میدانی به نام فرش از دیگر مقدمات ثبت جهانی فرش ترکمن است.»
موضوعی که گلچشمه ذکر کرد هنوز در سطح شهر دیده نمی شود. در این باره عبدالقدیر کریمی فرماندار گنبد کاووس گفت: پروسه ثبت فرش ترکمن از مدت ها پیش از سوی رئیس اداره کل میراث فرهنگی گلستان و مدیر میراث و گردشگری گنبد مطرح شده است. ما چند جلسه مدیریتی را باید برگزار می کردیم تا زمینه ها مانند کارگاه های فعال تحقق یابد و دوستان قانع شوند که فرش ترکمن در حوزه شهرستان گنبد ظرفیت ثبت جهانی را دارد. فرماندار گنبد کاووس از تمرکز مدیران روی برگزاری جلسات و هماهنگی های بین بخشی خبر داد و گفت: حساسیت سازی در حوزه دستگاه ها و مدیرانی که با فرش ترکمن مرتبط هستند انجام شده و دقیقا مدیران توجیه هستند که موضوع ثبت جهانی فرش ترکمن تا چه اندازه برای ما مهم است.
وی گفت: پس از برگزاری جشنواره اقوام در گنبد و سپری شدن هفته وحدت همه تمرکز خود را روی همین موضوع می گذاریم تا آنچه را که دوستان تصمیم گیرنده برای ما شرط گذاشتند ؛ انجام دهیم. درباره نبود تابلوی راهنما در شهر برای رسیدن به مقاصد گردشگری هم با مسئولان اداره کل میراث فرهنگی جلسه داشتیم و قرار شد هر دستگاهی اقداماتی را انجام دهد تا گردشگرانی که وارد شهر می شوند به راحتی با جاذبه های این شهر آشنا شوند. این جزو مشکلات ماست که مسیرهای دسترسی به مراکز گردشگری گنبد به سختی پیدامی شود قرار شد تابلوهای راهنمای گردشگری به بهترین شکل تهیه شود و مدیران میراث فرهنگی گنبد نیز ماموریت دارند تا آن را پیگیری کنند. این مشکلات تا سه یا چهارماه آینده حل می شود. همچنین ساختمان مناسبی را که در اختیار استان قرار گرفته اما مالکیتش قطعی نیست تلاش میکنیم این ساختمان بزرگ را که مناسب ا تملک کنیم تا پایانه تخصصی صادرات صنایع دستی را در گنبد راه اندازی کنیم. کریمی همچنین تصریح کرد: چیزی به معنای بازارچه و یا راسته فرش فروش ها نداریم اما به صورت پراکنده در گنبد فروشگاه های بسیار بزرگ و قابل توجه در حوزه فرش ترکمن داریم. بازارچه های سنتی موردی در گنبد داریم که به صورت فصلی برپا می شود و تولیدکنندگان فرش ترکمن تولیدات خود را عرضه می کنند اما بازار مشخصی نداریم. اگر مرکزپایانه تخصصی صادرات صنایع دستی راه اندازی شود چه در زمینه فرش و چه در زمینه صنایع دستی و حتی تولیدات خانگی ترکمن می تواند بخش عمده ای از انتظارات ما را برطرف کند. یکی از فروشگاههایی که کریمی از آنها نام برد و تاکید کرد که به صورت پراکنده در شهرستان وجود دارد رو به روی برج قابوس قرار دارد که به عرضه و فروش فرش ترکمن می پردازد در نزدیکی این سایت میراث جهانی یک ساختمان یا فروشگاه نیز مخصوص صنایع دستی وجود دارد که اگرچه عنوان بازارچه دائمی صنایع دستی را بر سردر دارد اما خالی است و هیچ کاربری ندارد.