مازندران یکی از مناطق مسافرپذیر کشور است و هرچند گفته می‌شود از ورود این حجم گردشگر اقتصاد استان شکوفا خواهد شد اما در حال حاضر به دلیل نبود بسترهای مناسب جمعیت این استان روز به روز در حال افزایش بوده در حالی که منابع آبی ثابت و گاها در حال کاهش است، همین امر به […]

مازندران یکی از مناطق مسافرپذیر کشور است و هرچند گفته می‌شود از ورود این حجم گردشگر اقتصاد استان شکوفا خواهد شد اما در حال حاضر به دلیل نبود بسترهای مناسب جمعیت این استان روز به روز در حال افزایش بوده در حالی که منابع آبی ثابت و گاها در حال کاهش است، همین امر به زودی تبدیل به تهدیدی بزرگ برای حیات این منطقه خواهد شد.

عزير عابسي عضو هيئت علمي دانشگاه نوشيرواني بابل درباره تغییرات آب و هوایی مازندران، با بيان اينكه منطقه شمال البرز در نقشه گوگل تنها نقطه سرسبز است، اظهار كرد: از يمن تا قزاقستان، تركيه، يونان تا هند تنها جايي كه اين اندازه سبز مانده شمال ايران و مازندران است و این حکایت از خاص بودن این منطقه دارد.
وي تصريح كرد: اين منطقه كه از نظر مشخصات نزديک به اروپا است و بارشي مشابه اقليم اروپا دارد به جهت زيبايي هاي آن از جمله درياي خزر حدودا ۳۰ تا ۴۰ ميليون سال است كه شكل گرفته و در پايين دست آن جنگل هاي هيركاني جز قديمي ترين جنگل های دنیا قرار دارد.
كارشناس محيط زيست و عضو اتاق فكر توسعه و تعالي استان مازندران افزود: متاسفانه تمام اين سال ها سو مديريت، اين منطقه را رنج داده و توانايي مدیريت مسائل پيش پا افتاده مانند مديريت زباله شهرها وجود نداشته است .

توسعه بدون توجه به زيرساخت ها امكان پذير نيست
عابسي با ابراز نگراني از اينكه درک درستي از توسعه وجود ندارد، تاكيد كرد: توسعه در سازه نيست و توسعه فيزيكي بدون توجه به مسائل اجتماعي و زيرساخت ها همانند آب، محيط زيست، اقتصاد و امنيت چگونه امكان پذير نخواهدبود.
عضو هيئت علمي دانشگاه صنعتي نوشيرواني بابل با بيان اينكه مديريت زباله و فاضلاب در كلان شهرهاي مازندران همچون ساري و بابل با مشكل جدي مواجه است، تصريح كرد: عدم استفاده از نظريات كارشناسان و متخصصان باعث بروز مشكلات و معضلات عديده مي شود.
وی یادآورشد: اگر اين روند ادامه يابد سرنوشت مازندران ظرف ۲۰ سال آينده همانند دشت خوزستان خواهد شد.
كارشناس محيط زيست با بيان اينكه كاهش منابع آبي در استان محسوس است، گفت:به علت كمبود آب به مردم جويبار گفته شد كه امسال برنج نكارند، كشت دوم موجب بروز مشكلاتي از نظر آب و تخريب محيط زيست شده است.
عابسي با اشاره به اينكه خشكسالي از سمت بهشهر ، نكا و نكارود ورود پيدا كرده است، افزود: به توصيه وزارت جهاد كشاورزي الگوي كشت در بسیاری از نقاط تغيير يافته و از برنج به سمت كشت هاي كم آب بر مانند گندم و مشابه آن رفته است.

منابع آبي رو به كم شدن است
وي با بيان اينكه منابع آبي به علت كاهش بارش و افزايش جمعيت رو به كم شدن بوده و مصرف نيز افزايش يافته است، خاطرنشان کرد: متاسفانه سطح رفاه كشور به صورت غير منطقي بالا رفته است و نوع برخوردي كه مردم  کشور ما با منابع دارند هيچ گاه در يک كشور پيشرفته وجود ندارد.
دبير كارگروه پسماند و محيط زيست با بیان اینکه ميزان منابع آب ثابت بوده و جمعيت در حال زياد شدن است، گفت: همچنین كيفيت زندگي و نوع برخورد با آب نادرست است.

۵۰درصد تنش آبی شمال کشور به خاطر فرسودگی شبکه ها است
سعيد رضوي مدرس دانشگاه چالوس و كارشناس راه و ترابري و ترافيک نيز اظهارکرد:آب و هواي معتدل در منطقه نيمه خشكي مانند ايران موجب افزايش جذب سفر به اين مناطق شده است و اين افزايش  باعث مي شود تا كاربري ها به مسكوني تبديل شود و مسلما  آن منطقه را دچار تنش آبي کند.
وي تصريح كرد:مشكلي كه در شمال كشور وجود دارد این است که به خاطر  وجود دريا، آب زيرزميني شور با آب زيرزميني شيرين در يک خط تعادلی هستند و وقتي ميزان برداشت و مصرف آب هاي زيرزميني افزايش يابد پيشروي آب شور به سمت دامنه هاي جنگل افزايش پيدا مي كند.
این مدرس دانشگاه گفت: تنش آبي كه در شمال كشور وجود دارد ۵۰ درصد به خاطر فرسوده بودن شبكه ها است و به جاي اينكه سرچشمه ها را حذف كنيم تا تنش زيست محيطي به وجود بياد بايد شبكه فرسوده را ترميم كرد.
كارشناس راه و ترابري و ترافيک تصریح کرد: در بخش حمل و نقل نيز مسلما  آب و هواي مناسب باعث جذب سفر مي شود و با توجه به رشد جمعيت به خاطر عدم تناسب زيرساخت هاي حمل و نقل با ميزان حجم جذب شده سفر به آن مناطق سطح سرويس ترافيكي از سطح سرويس  مناسب كاهش يافته و در مقاطعي عملا خيابان هاي بين شهري تبديل به پاركينگ مي شوند.