![](https://jomlehonline.ir/wp-content/themes/aban/img/none.png)
کاوه ایرانی روزنامه نگار بامداد روز پنج شنبه یک فروند هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی پس از تجاوز به فضای سرزمینی ایران توسط پدافند نیروی هوافضای سپاه مورد هدف قرار گرفت و سرنگون شد. این اتفاق در حالی رخ می دهد که در ماه های اخیر تنش میان ایران و آمریکا به بالاترین حد خود رسیده […]
کاوه ایرانی
روزنامه نگار
بامداد روز پنج شنبه یک فروند هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی پس از تجاوز به فضای سرزمینی ایران توسط پدافند نیروی هوافضای سپاه مورد هدف قرار گرفت و سرنگون شد. این اتفاق در حالی رخ می دهد که در ماه های اخیر تنش میان ایران و آمریکا به بالاترین حد خود رسیده و منطقه دریای عمان و خلیج فارس شاهد حوادث و تنشزای متعددی بوده است.
به گزارش «جمله» در پی سرنگونی یک فروند پهپاد جاسوسی آمریکایی پس از تجاوز به فضای سرزمینی ایران در ساعات اولیه بامداد روز پنج شنبه مقابل منطقه کوه مبارک استان هرمزگان، روابط عمومی کل سپاه در اطلاعیه ای به تشریح جزئیاتی از این اقدام پرداخت. در بخشی از این اطلاعیه آمده است: « پهپاد جاسوسی گلوبال هاوک در ساعت ۱۴ دقیقه بامداد امروز از یکی از پایگاههای نیروهای امریکایی در جنوب خلیج فارس به هوا برخاسته و بر خلاف قوانین هوانوردی کلیه تجهیزات مربوط به معرفی خود را خاموش نموده و در نهایت پنهانکاری، از تنگه هرمز به سمت چابهار ادامه مسیر میدهد.»
این اطلاعیه افزوده است: «این هواپیمای بدون سرنشین در زمان بازگشت به سمت غرب منطقه در محدوده تنگه هرمز با تجاوز به فضای سرزمینی جمهوری اسلامی ایران، مشغول جمعآوری اطلاعات و جاسوسی میشود.»
اعتراض ایران به سازمان ملل
ایران در نامهای اعتراضی به دبیرکل سازمان ملل متحد نسبت به نقض حریم هوایی کشورمان از سوی پهپاد آمریکایی، اعتراض کرده و همزمان محمدجواد ظریف اعلام کرد بقایای این هواپیمای بدون سرنشین در آبهای ایران پیدا شده است.
عصر پنجشنبه ۳۰ خرداد در حالی که در واشنگتن کاخسفید شاهد رفت و آمدهای متعددی در ارتباط با سقوط پهپاد این کشور در حوالی تنگه هرمز بود، نماینده دایم ایران در سازمان ملل متحد طی نامهای به آنتونیو گوترش مراتب اعتراض خود از این واقعه را به دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرد.
در این نامه مجید تختراونچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد نوشته: «عالی مقام، پیرو دستوری که از دولت کشورم دریافت کردم، این نامه تقدیم میشود تا شما را از یک اقدام غیرقانونی و خطرناک دیگری که ارتش آمریکا علیه تمامیت ارضی ایران صورت داده مطلع کنم.»
تخت راونچی در ادامه نوشته: «این هواپیما در حالی که مشغول بازگشت به سمت غربی تنگه هرمز بود با وجود اخطارهای مکرری که برایش ارسال شد وارد حریم هوایی ایران شد و متعاقبا پدافند دفاعی ایران مطابق ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحد آن را هدف قرار داد.»
در نامه ایران علاوه بر «محکومیت به شدیدترین نوع ممکن» اعلام شده که این اقدام آمریکا نقض قوانین بینالمللی و مستقیما در تضاد با ماده ۲ (۴) منشور سازمان ملل است. نماینده ایران همچنین از دبیرکل سازمان ملل متحد خواسته این نامه را به عنوان سندی در اختیار شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار دهد و تاکید کرده که جامعه جهانی باید مانع تکرار چنین اقداماتی از سوی آمریکا شود. اقداماتی که آقای تختروانچی نوشته پرسابقه است.
واکنش ترامپ
در حالی که بر اساس مستندات ارائه شده توسط مقامات کشورمان، پهباد آمریکایی در فضای سرزمینی ایران مورد هدف قرار گرفته شده است، ارتش آمریکا مدعی شده این پهباد در فضای آبهای بین المللی ساقط شده است.
رئیسجمهور آمریکا در واکنش به این اختلافات گفت: «برای من سخت است که باور کنم این اتفاق عمدا رخ داده است.»
او افزود: «من احساس میکنم این اشتباه توسط فردی رخ داده که نباید این اشتباه را انجام میداد.»
ضمن اینکه رئیسجمهور آمریکا با اشاره به اینکه کسی در این حمله کشته نشده گفت، این موضوع که حادثه تلفات جانی نداشته بسیار مهم است.
ترامپ بعد از دیدار با جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا در جمع خبرنگاران حاضر شده بود که با سئوالات آنها درباره ایران و احتمال درگیری نظامی میان دو کشور روبهرو شد.
این در حالی است که دقایقی قبلتر، او در پاسخ به این سئوال که آیا برای تلافی سقوط پهپاد به ایران حمله میکنید؟ گفت: «به زودی متوجه خواهید شد.»
رئیسجمهوری آمریکا همچنین ساعتی قبلتر در توئیتی نوشته بود: «ایران اشتباه بسیار بزرگی مرتکب شد.»
نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، نیز درباره احتمال جنگ با ایران گفت: «فکر نمیکنم رئیسجمهور بخواهد با ایران وارد جنگ شود. در کشور ما علاقهای به جنگ وجود ندارد.»
واکنش ظریف
محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان، در توییتر، آمریکا را به دروغگویی متهم کرد و نوشت که تهران مساله را در سازمان ملل متحد مطرح خواهد کرد.
ظریف در توییتر نوشت: «آمریکا علیه کشور ما به تروریسم اقتصادی روی آورده، و علیه ما دست به عملیات مخفی میزند و حالا به خاک ما تجاوز کرده. ما به دنبال جنگ نیستیم اما با تعصب از زمین و آسمان و دریایمان محافظت میکنیم.»
او نوشته که ایران در سازمان ملل نشان خواهد داد که آمریکا «دروغ» میگوید.
وزیر خارجه کشورمان همچنین تصاویری منتشر کرده که بر اساس گفته او، محل حمله به پهپاد آمریکایی است. او حتی مختصات جغرافیایی این محل را نیز در توییترش منتشر کرده است.
واکنش موگرینی
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در پی بالا گرفتن تنش از دو طرف خواست تا از «تشدید تخاصم» خودداری کنند.
موگرینی گفت که هفته گذشته در واشنگتن بوده و با مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا گفتوگو کرده اظهار کرد که او و پمپئو دغدغههای مشترکی برای پرهیز از تشدید تخاصم داشتند و هر دو بر تأثیر منفی این موضوع بر امنیت منطقه تأکید کردند.
همزمان موگرینی گفت: «اروپا و متحدانش تمام تلاش خود را خواهند کرد تا ایران به تعهدات هستهای خود متعهد و سازگار بماند.»
نقطه آغاز دور تازه تنش، حمله پنجشنبه گذشته به دو نفتکش در دریای عمان بود که دونالد ترامپ آن را مسالهای «بسیار جزئی» خوانده بود. ضمن اینکه مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا نیز به خبرنگاران گفته بود: «رئیسجمهوری به دنبال جنگ نیست».
لغو مجوز جنگ افروزی
در روزهای اخیر اظهارنظرهای مختلفی درباره واکنش احتمالی آمریکا به تنش با ایران در رسانههای مختلف منتشر شده است.
همزمان برخی اعضای مجلس نمایندگان آمریکا نیز تلاشهایی را آغاز کردهاند تا از احتمال این حمله بکاهند.
روز چهارشنبه اعضای مجلس نمایندگان به طرحی رای دادند تا بر اساس آن، مجوز «جنگ با ترور» را که بعد از حملات یازده سپتامبر به رئیسجمهور آمریکا داده شد، باطل کنند. لغو این طرح با ۲۲۶ رای مثبت در برابر ۲۰۳ رای منفی تصویب شد. باطل شدن این مجوز به رای مثبت اعضای مجلس سنا نیز نیاز دارد.
این اقدام بعد از آن انجام شد که گمانهزنیهایی درباره احتمال اقدام نظامی آمریکا علیه ایران در رسانهها منتشر شد و همچنین تاکید شد که کاخ سفید میخواهد از این قانون قدیمی به عنوان مجوز حملهاش استفاده کند.
بر اساس قوانین آمریکا، رئیسجمهور اجازه ندارد که بدون تایید کنگره (دو مجلس نمایندگان و سنا)، علیه کشوری اعلان جنگ کند.
پهپاد MQ-۴C تریتون
شبکه خبری «فاکس نیوز» می گوید پهپاد آمریکایی «MQ-۴C تریتون» ساخت شرکت نورتروپ گرومن، چند روز پیش و پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، با طرح تقویت حضور نیروهای آمریکایی موافقت کرد، در خاورمیانه مستقر شد.
این شبکه در گزارشی که روز پنجشنبه منتشر کرده است، از مشخصات این پهپاد نوشته است و می گوید MQ-۴C می تواند در ارتفاع ۶۰هزار پا یا ۱۷ کیلومتری به مدت ۳۰ ساعت پرواز کند و از آن برای جاسوسی از مخابرات نیروهای مسلح ایران و همچنین ردیابی کشتی ها در آبراههای شلوغ استفاده شده است.
قیمت هر پهپاد MQ-۴C به نوشته فاکس نیوز، تا ۱۸۰ میلیون دلار است. برخی شبکه ها قیمت این پهپاد را با لحاظ کردن هزینه تحقیق و توسعه، بیشتر از این رقم عنوان کرده اند.