وزارت امور خارجه ترکيه با انتشار بيانيه‌اي از فشارهاي واشنگتن بر آنکارا با هدف همراه شدن با تحريم‌هاي آمريکا عليه جمهوري اسلامي ايران ابراز نارضايتي کرد. در اين بيانيه همچنين آمده است: دستگاه هاي مرتبط در ترکيه تلاش مي‌کنند اين کشور را از تاثيرات منفي تحريم‌ها عليه ايران دور نگه دارند. دولت ترکيه در حالي […]

وزارت امور خارجه ترکيه با انتشار بيانيه‌اي از فشارهاي واشنگتن بر آنکارا با هدف همراه شدن با تحريم‌هاي آمريکا عليه جمهوري اسلامي ايران ابراز نارضايتي کرد.

در اين بيانيه همچنين آمده است: دستگاه هاي مرتبط در ترکيه تلاش مي‌کنند اين کشور را از تاثيرات منفي تحريم‌ها عليه ايران دور نگه دارند.

دولت ترکيه در حالي به درخواست آمريکا مبني بر مشارکت در تحريم عليه ايران پاسخ منفي داده است که پيش از اين آمريکا نيز بارها به درخواست هاي دولت ترکيه پاسخ منفي داده است.

از جمله مي توان پاسخ منفي آمريکا به درخواست بازگردادندن عوامل کودتاي نافرجام ماه ژوئيه سال ۲۰۱۶ ميلادي ترکيه اشاره کرد.

به هر حال، بايد گفت: اين نخستين بار نيست که مقام هاي آنکارا مخالفت خود را با پيروي از سياست هاي واشنگتن در منطقه و جهان اعلام مي کنند.

مقام هاي ترکيه بارها تاکيد کرده‌اند که از تحريم‌هاي آمريکا عليه ايران پيروي نخواهند کرد. دولت ترکيه همچنين تاکيد کرده است که روابط تجاري با ايران را به بنابه خواست واشنگتن برهم نخواهند زد.

نقش استراتژيک ايران در منطقه

ايران هم از نظر اقتصادي و تجاري و هم به لحاظ تامين نيازهاي انرژي ، کشوري مهم در منطقه و در همسايگي ترکيه است.

ايران يکي از تامين کنندگان اصلي نيازهاي ترکيه به انرژي هاي فسيلي شامل نفت خام و گاز طبيعي محسوب مي شود.

در اين ارتباط، «ماسيمو کمپانيني» شرق شناس و کارشناس تاريخ خاورنزديک ايتاليايي با اشاره به سياست هاي ضد ايراني دولت «دونالد ترامپ»، گفته است:

“سياست هاي آمريکا و متحدان اروپايي آن درخاورميانه، يک سياست غيرقابل قبول و غيرمتعادل به نفع اسرائيل و عربستان است که به بي ثباتي منطقه منجر مي شود و در نهايت به ضرر ترکيه و اتحاديه اروپا خواهد بود.”

در عين حال، دولتمردان ترکيه طي سال هاي اخير همواره تلاش کرده اند در ارتباط با روابط ايران و آمريکا نقش ميانجيگرانه ايفا کنند.

به همين دليل است که ترکيه با تحريم هاي يکجانبه آمريکا عليه ايران موافقت نمي کند.

با مروري به تاريخ روابط ايران و ترکيه، مي توان به اين حقيقت پي برد که تهران و آنکارا همواره روابط مثبت، سازنده و رو به رشدي با يکديگر داشته اند و کمتر تحت تاثير القائات بيگانگان بويژه دولت سلطه گر آمريکا قرار گرفته اند.

با وجود اين، با پاسخ منفي ترکيه به درخواست آمريکا درباره مشارکت در تحريم عليه ايران، بديهي است که روابط آنکارا – واشنگتن طي روزهاي آتي با مشکلات جديدتري مواجه شود.

درهمين ارتباط، در نخستين گام کميته روابط خارجي سناي آمريکا به رياست «باب کورکر» لايحه تعليق استقراض ترکيه از نهاد‌هاي پولي و مالي بين المللي را تدوين و به کنگره آمريکا ارائه داده است.

دراين لايحه، آمده است: دولت آمريکا بايد از موسسات مالي و پولي بين المللي نظير بانک جهاني، بانک عمران و توسعه اروپا EBRD و موسسه فاينانس بين المللي IFC و صندوق بين المللي پول درخواست کند که از پرداخت وام به ترکيه خودداري کنند.