سعید سرفرازیان روزنامه‏ نگار پرداختن به اخبار فوتبال و فوتسال همیشه جذابیت‌های خاص خود را دارد. لیگ نوزدهم در آستانه‌ی آغاز شدن قرار دارد‌. تا هواداران فوتبال بی صبرانه منتظر آغاز لیگ برتر باشند. هرچند هنوز برخی از تیم‌ها از میزبانی در شهر و ورزشگاه‌‌های خود محروم هستند تا امکانات لازم را برای برگزاری دیدارهای […]

سعید سرفرازیان
روزنامه‏ نگار

پرداختن به اخبار فوتبال و فوتسال همیشه جذابیت‌های خاص خود را دارد. لیگ نوزدهم در آستانه‌ی آغاز شدن قرار دارد‌. تا هواداران فوتبال بی صبرانه منتظر آغاز لیگ برتر باشند. هرچند هنوز برخی از تیم‌ها از میزبانی در شهر و ورزشگاه‌‌های خود محروم هستند تا امکانات لازم را برای برگزاری دیدارهای خانگی خود آماده کنند. البته علاوه بر اخبار لیگ خبرهای دیگری هم وجود دارد که بعضاً نگران کننده می‌باشد. از شکست تیم فوتسال مس سونگون در فینال جام باشگاه‌های آسیا تا زمزمه‌هایی مبنی بر کنار گذاشتن فرهاد مجیدی از رأس کادر فنی تیم ملی امید، حاشیه و چالش همیشه وجود دارد، اما این نگاه درست و منطقی است که باعث می‌شود تا از تهدیدها به عنوان فرصت استفاده شود. حاشیه‌های مخرب و نوع تعامل با مسائل در فوتبال ایران باعث شده که نتیجه همان نتیجه‌ای نباشد که همگان انتظار دارند. سرگرم شدن به حرف‌های تکراری و غافل شدن از اصل موضوع در سال‌های اخیر زیان های زیادی به ورزش و فوتبال ایران وارد کرده است.

پروژه‌ی حذف فرهاد از تیم امید کلید خورده است؟
روزی که فرهاد مجیدی به عنوان سرمربی تیم ملی امید ایران انتخاب شد عده‌ای به این موضوع واکنش منفی نشان دادند. دلیل این گروه برای مخالفت با مجیدی نداشتن تجربه‌ی کافی برای هدایت ملی‌پوشان امید ایران بود. البته ناگفته نماند که قبل از مجیدی افراد زیادی از گزینه‌های سرمربیگری تیم امید حتی حاضر به پاسخگویی تلفن حمید استیلی نشدند تا مبادا در رودربایستی با استیلی وارد کار سخت سرمربیگری تیم امید شوند چون آن‌ها می‌دانستند که کار کردن در تیمی که سال‌های زیادی از رسیدن به المپیک باز مانده اصلا راحت نیست. مجیدی با وجود آگاهی از این موضوع مسئولیت سخت هدایت تیم ملی امید را قبول کرد و به میدان آمد تا به عنوان سرمربی تیم امید کار نا‌تمام چندین ساله را با رساندن تیم امید به المپیک به پایان برساند. اینک زمزمه‌هایی به گوش می‌رسد که برخی به عنوان کارشناس و علاقه‌مندان فوتبال در پی فراهم کردن زمینه برای کنار گذاشتن مجیدی از رأس تیم ملی امید ایران هستند و با کمک دوستان رسانه‌ای خود و به بهانه‌ی عدم رضایت ملی‌پوشان از نوع تمرینات مجیدی درصدد کنار زدن این مربی جوان و با انگیزه هستند. این گروه برای توجیه مخالفت خود با مجیدی هفت دلیل را بیان کرده‌اند مثلاً یکی از این دلایل حضور مستمر فرهاد در اینستاگرام است و این در حالی است که مجیدی از روزی که به عنوان سرمربی تیم امید انتخاب شده تنها یکبار مبادرت به گذاشتن پست در اینستاگرام نموده است کاری که این روزها نه تنها فرهاد بلکه خیلی از اهالی فوتبال در این فضا حضور همیشگی دارند. البته بسیار مهم است که سرمربی تیم امید با تمرکز بالا در خدمت تیم ملی امید باشد ولی بیان این دلایل بیشتر توجیه و تفسیر های شخصی است تا یک دلیل موجه و قابل توجه که بتوان با استناد به آن فرهاد را فردی ضعیف نشان داد.‌ تحت فشار قرار دادن فرهاد مجیدی اصلا کار درستی نیست فرهاد با انگیزه و رغبت برای این مسئولیت گام پیش نهاده و باید به او کمک شود تا این بار سنگین را به مقصد برساند. در این سال‌ها مربیان زیادی از خارجی و داخلی برای این پست انتخاب شدند که بیشتر این انتخاب‌ها از سر ناچاری بوده است حالا زمان آن رسیده که برای فرهاد مجیدی و نوع انتخابش تعامل همه‌جانبه‌ای از سوی وزارت ورزش، کمیته‌ی ملی المپیک و فدراسیون فوتبال صورت گیرد تا تیم امید ایران پس از سال‌ها طعم حضور در مسابقات المپیک را بچشد.

بد سلیقگی کمیته‌ی داوران در اولین انتخاب‌ها
بارها و بارها به کمیته‌ی داوران و دپارتمان داوری در فدراسیون فوتبال توصیه شده است که چینش داوران برای مسابقات لیگ برتر با تدبیر و درایت همراه باشد و سعی شود از انتخاب داوران که حساسیت روی آن‌ها برای برخی از باشگاه‌ها وجود دارد جدا خودداری شود. متاسفانه کمیته‌ی داوران در زمینه هرگز منطقی عمل نکرده و معمولاً با وجود داوران زیادی که در اختیار دارد چینش داوران را عملاً به سمت و سوی حاشیه و جنجال می‌برد . به عنوان نمونه برای مسابقه‌ی تیم‌های ماشین سازی و استقلال ایران از وجود مهدی الوندی به عنوان یکی از داوران استفاده کرده که این داور در آخرین مسابقه که برای استقلال قضاوت کرد گل زده و صحیح استقلال را به نفت آبادان را مردود اعلام کرد و حاشیه‌ها و جنجال زیادی را به وجود آورد. اکنون کمیته‌ی داوران برای اولین مسابقه آبی‌پوشان پایتخت از مهدی الوندی به عنوان یکی از کمک داوران بازی نام برده است و با این انتخاب خبرساز شده است. انتخاب و چینش داوران کار خیلی سختی نیست و اگر کمی با درایت و دقت صورت گیرد مطمئناً حواشی و پیش آمدن حرف و حدیث‌ها هم خیلی کم‌تر خواهد شد.
پیام روشن ویلموتس به لیگ
سرمربی تیم ملی فوتبال ایران در پیامی که به خاطر آغاز لیگ برتر آن را منتشر کرده است به همه‌ی بازیکنان تأکید کرده که درهای تیم ملی به روی همه‌ی آن‌ها که در مسابقات لیگ شایستگی خود را نشان دهند باز است. اقدامی خوب و شایسته از سرمربی تیم ملی که نشان دهنده دید و نگاه روشن او به مسئله‌ی انگیزه و ایجاد انگیزش مثبت در همه‌ی بازیکنان فوتبال برای ارائه‌ی بازی‌های خوب در مسابقات لیگ برتر است. ویلموتس نمی‌خواهد بازیکنان تیم‌های مختلف فکر کنند که تیم ملی تنها با عده‌ای بازیکن خاص که عمدتاً لژیونر هم هستند بسته خواهد شد. اینک این پیام یعنی پذیرش مسئولیت و نوعی تعهد برای کادر فنی تیم ملی هم به شمار می‌رود. چون اگر در انتخاب های خود به لیگ برتر توجه نکنند حتما مورد بازخواست قرار خواهند گرفت. ایجاد انگیزه و رغبت برای بالابردن کیفیت بازی‌های لیگ برتر از پیامدهای این پیام خواهد بود. به نظر می‌رسد که ویلموتس به این ریزه کاری‌ها دقت می‌کند و در صدد ایجاد ارتباط بیشتر با بازیکنان و مربیان تیم‌های فوتبال در لیگ برتر است. فوتبال ایران نیاز دارد که مربی تیم ملی به لیگ برتر توجه بیشتری داشته باشد و بهتر است که خود اقای ویلموتس به شهرهای مختلف کشور سفر کند و مسابقات لیگ برتر را زیر نظر بگیرد. حضور صرف در ورزشگاه آزادی نمی‌تواند گره‌گشای مشکلات باشد.

فوتسال را دریابید، خطر سقوط
در قاره‌ی کهن
شکست تیم فوتسال مس سونگون ورزقان از تیم ناگویای ژاپن در فینال مسابقات جام باشگاه‌های آسیا باعث شد که یکبار دیگر زنگ خطر برای جایگاه اولی ایران در فوتسال آسیا به صدا دربیاید. اکنون می‌طلبد به مقوله‌ی فوتسال نگاه ویژه‌ای شود. ناگویا در حالی دو بار تیم مس سونگون ورزقان را شکست داد که تیم ایرانی موفق نشد دروازه‌ی این تیم را باز کند. به نظر می‌رسد که ژاپنی‌ها برای تصاحب جایگاه اولی ایران در فوتسال آسیا عزم خود را جزم کرده‌اند و اگر نسبت به این موضوع بی تفاوت باشیم چه بسا کشورهای دیگر هم فوتسال ما را تهدید کنند. خوابیدن در باد قهرمانی ها و عناوین گذشته یعنی زدن ریشه فوتسال و استعدادهای ناب جوانان ایرانی در این رشته‌ی جذاب، پس بهتر است که مدیران فدراسیون فوتبال دعواهای خود را در مورد نحوه‌ی اداره‌ی فوتسال را کنار بگذارند و کار را به کاردان بسپارند. کنار کشیدن انصاری‌فرد و جایگزینی ساکت اصلا با استقبال اهالی فوتسال همراه نبوده است. نمی‌دانیم چه اصراری وجود دارد که ساکت در همه‌ جای فدراسیون فوتبال حضور داشته باشد. مگر قحط‌الرجال است وقتی انصاری‌فرد در این مسئولیت موفق است و می‌تواند به رشد و توسعه فوتسال کار کند چه دلیلی وجود دارد که او را کنار می‌گذارند. به هرحال فوتسال در خطر است و اگر دیر بجنبید جایگاه ایران توسط ژاپنی‌ها و سپس کشورهای دیگر تصاحب خواهد شد. دیگر آن زمان توجیه و روی دست زدن هم فایده‌ای نخواهد داشت. دعوا سر ساکت و انصاری‌فرد چاره‌اندیشی برای فوتسال نیست. فدراسیون فوتبال ایران به قول اهالی فوتسال با فوتسال مانند طفل سر راهی برخورد می‌کند و اعتقاد دارند که تشکیلات فوتسال از فوتبال کاملا جدا شود. فوتسال ایران سرشار از استعدادهای نابی است که فقط نیاز به حمایت و کمک دارد تا از این استعدادها به شکل درستی استفاده شود.