![](https://jomlehonline.ir/wp-content/themes/aban/img/none.png)
کاوه ایرانی روزنامه نگار اجلاس گروه ۷ در شهر بیاریتز فرانسه در حالی برگزار شد که موضوع ایران و کاهش تنش میان تهران _واشنگتن بر سر این اجلاس سنگینی می کرد. این در حالی است که روز گذشته در حالی که قرار بود محمدجواد ظریف در راستای پیگیری و اجرای دیپلماسی فعال و متوازن ایران […]
کاوه ایرانی
روزنامه نگار
اجلاس گروه ۷ در شهر بیاریتز فرانسه در حالی برگزار شد که موضوع ایران و کاهش تنش میان تهران _واشنگتن بر سر این اجلاس سنگینی می کرد. این در حالی است که روز گذشته در حالی که قرار بود محمدجواد ظریف در راستای پیگیری و اجرای دیپلماسی فعال و متوازن ایران در صدر هیأتی به چین، ژاپن و مالزی در شرق آسیا ، عازم پکن شود به طور ناگهانی وارد فرانسه شد و با همتای فرانسوی خود دیدار کرد. این تغییر برنامه ناگهانی حاکی از اهمیت مسائل مطرح شده در اجلاس گروه هفت دارد که وزیر امور خارجه کشورمان را کمتر یک هفته بار دیگر فرانسه کشانده است.
به گزارش «جمله» روز گذشته در حالی که قرار بود وزیر امور خارجه کشورمان عازم پکن شود، برخی خبرگزاری های از فرود هواپیمای حامل او در بیاریتز فرانسه محل برگزاری اجلاس سران گروه هفت خبر دادند. لحظاتی بعد از انتشار این خبر سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه در حساب شخصی خود در توییتر نوشت: «به دعوت لودریان وزیر امور خارجه فرانسه، دکتر محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان برای ادامه رایزنیها درخصوص ابتکارات اخیر میان روسای جمهور ایران و فرانسه، وارد شهر بیاریتز محل برگزاری اجلاس سران گروه هفت شد.» وی ادامه داد: «در این سفر با هیات آمریکایی ملاقات یا مذاکرهای صورت نخواهد گرفت.»
در اجلاس جی ۷ چه گذشت؟
به گزارش پایگاه خبری اناچکی، سران کشورهای عضو گروه هفت در اولین روز از نشست خود در شهر بیاریتز فرانسه توافق کردند که ایران نباید به قدرت هستهای تبدیل شود و همچنین تاکید کردند که برای برقراری صلح و ثبات در خاورمیانه تلاش کنند.
نشست سه روزه گروه هفت از روز شنبه در فرانسه آغاز شده بود و سران این کشورها ضیافت شام خود را پشت درهای بسته برگزار کردند. مقامات دولتی ژاپن میگویند که شینزو آبه نخست وزیر این کشور درباره سفر خود به ایران در ماه ژوئن صحبت و نسبت به افزایش سطح غنیسازی اورانیوم در ایران به بالاتر از محدوده تعیین شده در توافق هستهای ابراز نگرانی کرده است. به گفته مقامات دولتی ژاپن، شینزو آبه همچنین از آمادگی خود برای ادامه تلاشهای دیپلماتیک خبر داده است.
امانوئل مکرون روز یکشنبه در گفت و گو با شبکه تلویزیونی “ال.سی.ای” افزود: رهبران گروه ۷ با هدف رفع تنش ها و باز کردن باب مذاکرات جدید با تهران مشترکا” توافق کردند.
مکرون گفت که “همه می خواهند از بروز درگیری در مورد ایران اجتناب کنند، دونالد ترامپ در این مورد کاملا شفاف بود.
دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا روز گذشته در کنفرانس خبری مشترک با ” ابه شینزو ” نخست وزیر ژاپن از نزدیکی (تماس) کشورهای فرانسه و ژاپن با ایران حمایت کرد.
ترامپ در پاسخ به این سوال که آیا بیانیه مشترک گروه ۷ در مورد تماس مکرون با ایران به نیابت از این گروه را تائید می کنید؟ گفت: «نه. بحثی در این مورد نکرده ام».
وی با حمایت از تماس فرانسه و ژاپن با ایران گفت: « اگر می خواهند ، مذاکره کنند می توانند گفت و گو کنند».
در همین حال خبرنگار رویترز در کاخ سفید در حساب کاربری خود در توییتر نوشت که ترامپ گفته است که مانع مذاکرات کسی با ایران نخواهد شد . پیش از این هم خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع دیپلماتیک در ریاست جمهوری این کشور نوشت که مکرون پیام سران گروه ۷ را به ایران منتقل می کند. این خبرگزاری بدون اشاره به نام منابع خود افزود:«رهبران گروه ۷ توافق کردند که رئیس جمهوری فرانسه و میزبان این نشست پیامی به ایران ارسال کند».
در همین حال ترامپ سعی کرد تا صحت توافق نظر درگروه ۷ برای ارسال پیامی مشخص به تهران را زیر سئوال ببرد و گفت: «من در باره این موضوع صحبتی نکردم.» او با این حال افزود که مشکلی با تلاشهای میانجیگرایانه امانوئل مکرون یا آبه شینزو نخستوزیر ژاپن در این موضوع ندارد.
اختلاف میان ۷ کشور
آسوشیتدپرس شنبه شب گزارش داده بود که پاریس هفتههاست روی طرح «کاهش تنش میان آمریکا و ایران» کار کرده و رییس جمهوری فرانسه این طرح را به اختصار به ترامپ ارائه نموده است.
با این وجود، این خبرگزاری روز یکشنبه پس از اعلام مقام الیزه و مکرون در خصوص توافق گروه ۷ مبنی بر نمایندگی فرانسه برای انتقال پیام این گروه به ایران نوشت که ترامپ پس از یک شام صمیمی در روز شنبه در تفرجگاه ساحلی بیاریتز سعی در تنش زدایی میان رهبران گروه هفت داشت اما بلافاصله گفت: «فرانسه «ادعا » کرده که آنها به نمایندگی این کشور از سوی گروه۷ برای ارسال پیام به ایران موافقت کرده اند».
مفسر و تحلیلگر سیاسی شبکه خبری سی ان ان روز یکشنبه در باره اختلافات موجود بین مقامات گروه ۷ در فرانسه گفت :«با حضور «دونالد ترامپ» و خواسته های متناقض وی از سایر اعضا، “گروه۷” به «گروه ۱+۶» تبدیل شده است».
ترامپ در اجلاس سال گذشته در کانادا، با دیگر رهبران جهان بر سر مسائل تجاری اختلاف داشت و به همین دلیل امضای خود را از بیانیه پایانی آن نشست پس گرفت.
خبرگزاری فرانسه در باره نشست امسال گروه ۷ به میزبانی این کشور نوشت: «رئیس جمهوری آمریکا پیش از این با تصمیمات خویش تا حدود زیادی نظم جهانی را بر هم زده و هم اکنون در واشنگتن منزوی تر شده است».
به نوشته روزنامه آمریکایی هیل، اختلاف نظر در بین رهبران کشورهای شرکت کننده در بیاریتز در مورد مسائل تجاری، تغییرات آب و هوایی،سوریه و سایر چالش های امنیتی در جهان آن را به نمایش اختلافات بین المللی تبدیل کرده است.
روزنامه الشرق الاوسط پیش از این در خصوص نقش فرانسه در اجلاس جی ۷ پیرامون پرونده ایران نوشته بود: «میانجی گری فرانسه مشخصا حول محور سوق دادن واشنگتن به سوی کاهش تحریم های نفتی ایران و فعال کردن ساز و کار اروپایی تعاملات مالی موسوم به اینستکس دور می زند تا تهران بتواند تحریم های مالی آمریکا را دور بزند. در مقابل، تهران باید بار دیگر به طور کامل به برجام پایبند بماند و مذاکره مجدد برای تکمیل توافق هسته ای و گفتگو درباره برنامه موشکی و سیاست منطقه ای خود را بپذیرد.».
برخی منابع دیپلماتیک اروپایی اعتقاد دارند سرنوشت میانجی گری فرانسه در دستان رئیس جمهور آمریکا و در گرو پیشنهادی است که مکرون به او ارائه خواهد کرد. به گفته این منابع، محور ابتکار مکرون را دادن امتیازات یا تسهیلات متقابل و خودداری دوطرف (آمریکا و ایران) از برداشتن گام های تنش زا و توقف متقابل عمل به برخی تصمیم ها تشکیل می دهد به این صورت که آمریکا از برخی تحریم ها چشم پوشی کند و ایران نیز بار دیگر به طور کامل به برجام پایبند بماند.
دیداری کوتاه که می تواند پر بار باشد
باتوجه به مباحث مطرح شده در اجلاس گروه ۷ گمان می رود کشورهای حاضر در این اجلاس به یک جمع بندی (حتی بدون در نظر گرفتن مواضع ترامپ ) رسیده باشند که خواهان مذاکره فوری با ایران شده اند.
بر اساس گزارش های منتشر شده محمدجواد ظریف بلافاصله پس از آنکه وارد شهر بیاریتز شد، با همتای فرانسوی خود آقای لودریان در پشت درهای بسته دیدار و گفت و گو کرد. عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در گفت و گویی اعلام کرد که وزیر امور خارجه پس از توقف کوتاه در شهر بیاریتز، مجدد به تهران بازمیگردد تا در راس هیاتی سیاسی عازم پکن شود. در همین حال یک خبرنگار غربی در این باره نوشت که رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به گزارش ها در خصوص حضور ظریف در بیاریتز فرانسه اظهار نظری نکرد. یک خبرنگار بی بی سی نیز نوشت: «جالب است که وزیر خارجه ایران در بیاریتز مکان اجلاس سران گروه ۷ حضور دارد. در شگفتم که ترامپ چه فکری در این باره خواهد کرد». یک مقام کاخ الیزه هم اعلام کرد، ظریف در هیچ یک از نشست های گروه ۷ شرکت نخواهد کرد و فقط با لودریان دیدار می کند. در همین راستا کارل بیلت نخست وزیر و وزیر خارجه اسبق سوئد در واکنش به سفر دوباره “محمدجواد ظریف” وزیر امور خارجه ایران به فرانسه گفت: «اتفاقی درحال رخ دادن است». بیلت یکشنبه در توئیتی نوشت: «اتفاقی درحال رخ دادن است. ظریف روز جمعه در پاریس بود و حالا به این کشور بازگشته و هواپیمایش در بیاریتز فرود آمده است. این سفر جزو برنامه نبود».