![](https://jomlehonline.ir/wp-content/themes/aban/img/none.png)
نیلوفر منصوری دبیر گروه گردشگری هر چند بیشتر کسانی که امروزه رهسپار جاده ها می شوند، ترجیح می دهند عازم مناطق خنک و سرسبز در شمال کشور شوند، اما مسیر جاده های جنوب کشور نیز، پر از ترانه ها و شگفتی های زیادی است که شاید این شیفتگی در شمال کشور وجود نداشته باشد. […]
هر چند بیشتر کسانی که امروزه رهسپار جاده ها می شوند، ترجیح می دهند عازم مناطق خنک و سرسبز در شمال کشور شوند، اما مسیر جاده های جنوب کشور نیز، پر از ترانه ها و شگفتی های زیادی است که شاید این شیفتگی در شمال کشور وجود نداشته باشد. آنجا که آب باشد و جنگل های بلوط. یک سو سلسله جبال زاگرس و سوی دیگر دریاچه سد و رودخانه کارون. همپای جاده ها می شویم و به سوی «شیوند» می رویم. مقصد اینجاست، جایی که رودخانه شیوند از پای کوه های بلند و با روستاهای شیوند، نوشیوند و پشت آسیاب می گذرد و با تشکیل مثلثی زندگی را به کوچه پس کوچه ها به پشت بام خانه ها می کشاند.
مقصد اینجاست، در ۶۵ کیلومتری شرق ایذه و ۱۵ كيلومتري جنوب غربي بخش دهدز. روستایی در باغ های پوشیده از درختان میوه سردسیری و کوهستانی، که تو را هدایت می کند تا چای کوهستانش را بنوشی. به گفته یک فعال گردشگری، شيوند به دليل همجواري با درياچه سد و رودخانه كارون از يك سو و سلسله جبال زاگرس با جنگل هاي بلوط، رودخانه ها، آبراهه ها، آبشارها، صخره ها و نيز برخورداري از ميكروكليماي مطلوب و خنك از سوي ديگر از جذابيت ها و قابليت هاي متمايز گردشگري در خوزستان برخوردار است.
مجتبی گهستونی با اشاره به اينكه هنوز تسهيلات و امكانات گردشگري در شيوند ايجاد نشده است، می گوید: همه ساله گردشگران به ويژه از نقاط مختلف استان خوزستان براي تفريح و بهره مندي از طبيعت زيباي منطقه به ويژه آبشار شيوند به اين مكان سرازير مي شوند. روستاي شيوند، پشت درياچه سد كارون۳ تاكنون بكر و دست نخورده باقي مانده است؛ این روستا به قدري زيباست كه به واسطه خصوصيات فراوان چشمان هر گردشگري را خيره مي كند.
وی می افزاید: چون منطقه شيوند بخشي از مناطق حفاظت شده شالو و منگشت است به همين دليل تصميم گيري در رابطه با نوع گردشگري و طراحي محورها و پهنه هاي گردشگري در آن بايد تابع ضوابط و مقررات و قوانين طرح هاي گردشگري و اكوتوريستي در منطقه حفاظت شده باشد. روستاي شيوند از سه روستاي بزرگ شيوند، نوشيوند و پشت آسياب تشكيل شده و از توابع دهستان دنباله رود شمالي، بخش دهدز شهرستان ايذه محسوب مي شود. اين روستا در دل منطقه حفاظت شده منگشت و شالو واقع شده كه رودخانه كارون از شرق آن مي گذرد. آبشار بلند و مرتفع روستاي شيوند نيز از دل كوه فاصله اي حدود چهار كيلومتر را طي مي كند و به درياچه مي ريزد. روستاي شيوند به لحاظ واقع شدن در پاي كوه و در داخل منطقه حفاظت شده منگشت و شالو از تنوع جانوري و گياهي خاصي برخوردار است.
به گفته گهستونی، در شيوند كاروانسرايي قديمي از دوره صفوي، دو آسياب، گوربري و قلعه اي مخروبه متعلق به هزاره هاي سوم و چهارم قبل از ميلاد حاكي از تاريخ ديرينه و دوره حيات طولاني در اين منطقه است. كاروانسراي عباسي و امامزاده محمد، سياهچال قديمي كه زماني به عنوان زندان از آن استفاده مي شده و ۲۵ متر عمق دارد، همچنين چندين كتيبه و آثار نقش برجسته از جمله آثار تاريخي اين منطقه است. در اين روستا ۲۵۰۰ نفر در ۳۰۰ خانوار ساكن هستند. اقتصاد روستا بر پايه فعاليت هاي زراعي، باغداري، دامداري و پرورش زنبور عسل استوار است. عمده ترين توليدات روستا شامل انار، گردو، بادام، گيلاس، برنج، گندم و فرآورده هاي لبني است.