ایران دشمنان زیادی دارد: اسرائیل، عربستان سعودی و آمریکا. این کشور اما با سرمایه‌گذاری نظامی در کشورهای مختلف به قدرتی منطقه‌ای تبدیل شده است. پس از انقلاب ۵۷، سوریه متحد ایران باقی ماند و در جریان جنگ ایران و عراق تنها کشور عربی بود که کنار جمهوری اسلامی ایران ایستاد. پس از روی کار آمدن […]

ایران دشمنان زیادی دارد: اسرائیل، عربستان سعودی و آمریکا. این کشور اما با سرمایه‌گذاری نظامی در کشورهای مختلف به قدرتی منطقه‌ای تبدیل شده است.

پس از انقلاب ۵۷، سوریه متحد ایران باقی ماند و در جریان جنگ ایران و عراق تنها کشور عربی بود که کنار جمهوری اسلامی ایران ایستاد.

پس از روی کار آمدن بشار اسد، ایران و حزب ا… لبنان به حامیان اصلی رئیس‌جمهور جوان سوریه تبدیل شدند. وابستگی اسد به تهران با آغاز ناآرامی‌های سوریه در سال ۲۰۱۱ میلادی بیشتر شد. بهار آن سال، ایران ابتدا با ارسال نرم‌افزارهای امنیتی و سپس تجهیزات نظامی، حمایت از حکومت اسد را شدت بخشید.

ندیم شهادی استاد دانشگاه تافتس در آمریکا معتقد است ایران ممکن است ۱۰۵ میلیارد دلار آمریکا برای حمایت از اسد هزینه کرده باشد.

هدف ایران از این سرمایه‌گذاری کلان برای حمایت از اسد، ثبات برتری خود در منطقه در برابر اسرائیل است.

ایران از طریق حزب‌ا…. در لبنان نیز حضور دارد. این گروه شبه‌نظامی سال ۱۹۸۲ در جریان جنگ داخلی لبنان با هدف مقابله با ارتش اسرائیل که همان سال وارد جنوب لبنان شده بود، تأسیس شد. مدت کوتاهی بعد از تأسیس آن، ایران با اعزام یک‌ هزار و ۵۰۰ رزمنده سپاه این گروه را تقویت کرد. هدف از این اقدام صدور انقلاب اسلامی سال ۵۷ ایران به لبنان بود.

براساس تخمین آمریكا ایران در سال‌های پس از آن با پرداخت سالانه حدود ۲۰۰ میلیون یورو از حزب‌ا… پشتیبانی کرده است. این مبلغ با شروع جنگ سوریه افزایش قابل توجهی داشته است.

ایران در عراق هم حضور چشمگیری دارد. رهبری ایران از یک سو در پی آن است که مانع از تکرار جنگ هشت ساله با عراق شود و با گرو‌ه‌های تروریستی جهادی مانند القاعده و دولت اسلامی (داعش) در عراق مبارزه می‌کند. ایران همزمان تلاش می‌کند تا حد ممکن با حضور ایالات متحده آمریکا در عراق مقابله کند. در یمن هم نمی‌توان نفوذ ایران را نادیده گرفت. در این کشور شیعیان حوثی راه نفوذ ایران را هموار کردند. ایران از شیعیان حوثی در یمن حمایت می‌کند و در بازی قدرت در این کشور برابر بزرگترین رقیب منطقه‌ای خود، پادشاهی عربستان سعودی ایستاده است. عربستان برای سرکوب حوثی‌ها ائتلافی تشکیل داده که اکثر اعضای آن كشورهای عربی هستند.

هزینه سنگین عملیا‌ت‌های این ائتلاف از جمله عملیات‌های هوایی و پرداخت مزد سربازان سودانی- بر دوش عربستان است. هزینه ایران در مقابل، بسیار کمتر است.

ایران با گروه حماس که نوار غزه را تحت کنترل دارد، رابطه نزدیکی دارد. این کشور در چند سال گذشته از نظر مالی و نظامی از حماس حمایت کرده است. یحیی سینوار، رهبر حماس در یک سخنرانی در بهار سال جاری میلادی اعتراف کرد که موشک‌های گراد و فجر که به شهرهای تل‌آویو و بیرشبا شلیک شدند که با حمایت مالی و فنی ایران در نوار غزه ساخته شده بودند.

یحیی سینوار رئیس دفتر سیاسی حماس اعتراف کرده است  که بدون حمایت ایران، هرگز توانایی‌هایی کنونی را در اختیار نداشت. او می‌گوید: «ملت‌های عرب در لحظات دشوار ما را تنها گذاشتند اما ایران همواره با سلاح ، تجهیزات و تخصص از ما حمایت کرده است.»

ایران در ماه‌های اخیر قدرت نظامی خود را در تنگه هرمز نشان داده است. تئودور کارسیک، یک کارشناس نظامی در مقاله‌ای برای روزنامه “عرب نیوز” نوشته است: «‌ایران می تواند خطوط کشتیرانی خلیج فارس، خلیج عمان و دریای خزر را با زرادخانه وسیعی که دارد -مانند زیردریایی، اژدر هوشمند، مین‌های کنترل از راه دور یا از پیش نصب شده و ضد کشتی از داخل خاک خود یا جزایر این کشور- تهدید کند.»

ایران زرادخانه خود را با قایق‌های تندرو و هواپیماهای بدون سرنشین تکمیل کرده و می‌تواند با تاکتیک‌های چریکی، حریفی دشوار در نبرد نظامی باشد.