نیلوفر منصوری دبیر گروه گردشگری کلامی بر زبان نمی آورد، اما حرف های زیادی در دل دارد. گوش شنوایی برای درد و دل های زنان و مردان؛ سنگ صبور و محرم اسراری که هیچ کس به خود ندیده است؛ حرف ها در دل دارد اما نمی تواند با کسی درد و دل کند، تنها عکس […]

نیلوفر منصوری
دبیر گروه گردشگری
کلامی بر زبان نمی آورد، اما حرف های زیادی در دل دارد. گوش شنوایی برای درد و دل های زنان و مردان؛ سنگ صبور و محرم اسراری که هیچ کس به خود ندیده است؛ حرف ها در دل دارد اما نمی تواند با کسی درد و دل کند، تنها عکس العملش، بازتاب فریاد، فریاد کنندگان بوده و است. مظهر استقامت است، مظهر اوج و عظمت؛ زیبایی ناب و طبیعتی بی بدیل و یکتا که کوهنوردان آن را مقدس می دانند و با او همراز و هم منش می شوند، تا قلبشان لبریز از محبت، بخشندگی و تواضع شود؛ اما در عین حال سرفراز و برافراشته، استوار اما لطیف. کوهنورد؛ عاشق طبیعت است عاشق ماجراجویی و متفاوت زندگی کردن.

 

اگر از شما بخواهند نام چند کوه ایران را نام ببرید شاید تنها به دو یا سه قله مرتفع ایران، اشاره کنید، دماوند، توچال، سهند و سبلان. اما در اطراف ما افراد بسیاری هستند که روش متفاوتی برای زندگی خود برمی گزینند و آن هم کوهنوردی است. کوهنوردی، یکی از شاخه‌ های جذاب طبیعتگردی و البته گردشگری ورزشی به ‌شمار می‌رود. قرن هاست که کوهستان، عاشقان طبیعت را به خود دعوت می کند تا دروازه های اسرارآمیز خود را به کاشفان رویارویی با طبیعت نشان دهد. برنامه ها و پروژه های متفاوتی در دل برنامه های کوه جای دارد، که مشتاقان خاص خود را به سوی خود می کشد. یکی از پروژه های متفاوتی که در کشور ما مشتاقان زیادی را به دور خود جمع کرد، پروژه «سیمرغ» بود، که تا کنون دستکم پنچ هزار کوهنورد را به سوی خود جذب کرده است.
چند سالی است که سعید صبور، کوهنورد پیشکسوت طرحی را پیشنهاد داد که به واسطه آن طرح همزمان با گردشگری تمام کشور، بلندترین قله هر استان نیز به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری صعود شود و کوهنوردان و علاقه ‌مندان به این رشته ورزشی بتوانند از کوهستان ‌های زیبایی که در استان های مختلف ایران قرار دارند با خبر شوند. این طرح که به نام پروژه سیمرغ، شناخته می شود، شامل سی و یک قله مرتفع در سی و یک استان کشور است. این طرح از پیچ و خم ‌های بسیاری گذشت و حدود ۵ هزار کوهنورد را با خود همراه کرد. تاکنون دو همایش از این طرح برگزار شده و از صعودکنندگان تقدیر و مدال هایی به عنوان یادبود اهدا شد.
تا کنون دو همایش از این پروژه اجرا شده است. اولین همایش سیمرغ کوه ‌های ایران ۲۳ امرداد ماه ۹۷ در تهران برگزار شد و دومین همایش هم در تاریخ ششم شهریور امسال در قزوین برپا شد. استان تهران با ۲۸ نفر، اصفهان با ۱۶نفر و فارس با ۱۱نفر به ترتیب جایگاه اماری اول تا سوم را جهت اجرای پروژه بخود اختصاص دادند.
بر این اساس، کوهنوردان زیادی که روش متفاوتی برای زندگی انتخاب می کنند، برای اجرای این طرح به سرتاسر ایران سفر کرده و می ‌کنند و با انتخاب خود، با فرهنگ ‌ها، جاذبه‌ ها، جامعه محلی و… آشنا می‌ شوند و با حضورشان مردم آن نواحی را بیشتر از وجود موهبتی دوست ‌داشتنی که همان کوهستان است آگاه می‌ کنند. ماجراجوهایی که شاید به نظر بقیه غیرعادی و شاید دیوانگی برسند. یکی از این ماجراجوها، در پروژه سیمرغ، سمیرا مهربان کریمی است. یک خانم جوان که توانسته با سفر به ۳۱ استان کشور مرتفع ترین قله های آن را نیز فتح کند.
وی که در دومین همایش پروژه سیمرغ شرکت داشت به خبرنگار روزنامه جمله می گوید: برای اولین اجرای این طرح که کوله ام را جمع کردم می دانستم که برای یک سفری طولانی باید برنامه ریزی کنم. اول به قصد اتمام پروژه شروع نكردم و قصد داشتم برنامه هايي را شركت كنم كه با برنامه کاری و زماني همخوانی داشته باشد و نيازی به مرخصي زيادي نداشته باشم اما شرايط جامعه باعث شد یک دوره تقريبا ٦ ماهه بيكار باشم، در نتيجه از فرصت خوبي كه برام پيش آمده بود استفاده كردم و تصميم گرفتم صعودهای خودم را برای انجام پروژه به پايان برسانم.
مهربان به حمایت های خانواده اش می کند و می افزاید: مادرم بسیار مشوق من بود با وجود اینکه بعد از فوت پدر تنها شده بود، اما با صعودها و سفرهای من که گاهی چندین روز طول می کشید مخالفت نمی کرد. تنها چيزي كه موقع جمع كردن كوله و وسايلم مي پرسيد اين بود كه اين دفعه كجا؟ همچنین جناب آقای کیهانمنش، ليدر و همچنین اعضای گروه فراز تهران در این زمینه بسیار مشوق من بودند. دوستان تيم كوهنوردي شركت لوله و ماشين سازي ايران كه سابق بر اين در آن شركت فعاليت داشتم و بعضي از قلل طرح رو به اتفاق صعود كرديم نیز بسیار مشوق من بودند.
وی ادامه می دهد: من از بیستم اردیبهشت ٩٦ صورت جدي شروع به اجراي طرح كردم و در نهايت تاریخ هشتم آبان ٩٧ پروژه را به پایان رساندم. این ورزشکار با بیان اینکه هر صعود در هر فصل برای خود متفاوت است می گوید: از صعود قله برف انبار قم كه در يك نيم روز انجام شد تا ٥ روز براي صعود قله هاي جنوبي صرف زمان لازم بود.
وی با بیان اینکه مهمترين دليل من براي شركت در اين طرح؛ توسعه گردشگري در مناطق ناشناخته و کمتر شناخته شده بود ادامه می دهد: ایران بسیار زیباست و من دوست داشتم حداقل يكبار به كليه استان هاي كشورم سفر كنم و از مناطق ديدني و جاذبه های گردشگری و فرهنگی آنها بازدید کنم و تا حد ممكن و با توجه به توسعه گردشگري این مناطق در معرفی آنها سهمی داشته باشم و بتوانم باتوجه به وسعم در توسعه گردشگری از کمک گرفتن راهنماي محلي، اجاره خانه محلي، خريد سوغاتي و … سهمی داشته باشم
وی می افزاید: من و بسیاري از دوستان مجري اين طرح كه در حال حاضر بالغ بر ۵ هزار نفر در سطح كشور هستيم سعي كرديم در راستاي يكي از مهمترين اهداف اصلي اين طرح از صعود تك نفره خودداري كنيم و همين موضوع باعث شد بتوانيم دوستان بسيار خوبي از سراسر كشور پيدا كنيم كه اين دوستي ها براي من به شخصه ارزش بسيار بالايي دارد.
به گفته مهربان؛ دوري مسيرها، هماهنگي با راهنمايان محلي ، هيئت هاي استاني و ادارات محیط زیست جهت اخذ مجوز صعود براي قله هايي كه نياز بود، برخورد با گروههاي فاقد مجوز كه متاسفانه هيچگونه مسئوليتي در قبال افراد همراهشون نداشتند، اختلاف نظر افراد بومي منطقه جهت ثبت بلندترين نقطه جهت نصب تابلو با هيئت كوهنوردي استان و در نهايت وقت و هزينه زيادي كه بايد متحمل مي شدم براي اجراي طرح از سختی های این برنامه ها بود.
شاید یکی از مهم‌ترین اثرات اجرای این طرح این باشد که علاوه بر اشاعه فرهنگ‌ های مثبتی چون ورزش، کوهنوردی و حفاظت از سرزمین ‌ها، جاذبه‌ های گردشگری بیشتری به لیست مقاصد ایران اضافه شده است. بی‌شک آن کسی که کوهستان‌ها صدایش کرده‌اند و قلبش را به سمت خود فراخوانده‌اند پاداشش را از طبیعت دریافت خواهد کرد و تندیس‌ها تقدیم می‌شوند تا مردم بیشتری با این پروژه و اثرات مثبت آن آشنا شوند.