![](https://jomlehonline.ir/wp-content/themes/aban/img/none.png)
کاوه ایرانی روزنامه نگار روز شنبه بود که خبر انفجار در بزرگترین تاسیسات نفتی عربستان در رسانه های جهان منتشر شد. در پی انتشار این خبر، جنبش انصارا… یمن اعلام با ۱۰ پهپاد حملات سنگینی را علیه تاسیسات نفتی اصلی عربستان انجام دادهاند. رسانههای آمریکایی گزارش کرده اند که حملات پهپادی سنگین به تاسیسات بزرگ […]
کاوه ایرانی
روزنامه نگار
روز شنبه بود که خبر انفجار در بزرگترین تاسیسات نفتی عربستان در رسانه های جهان منتشر شد. در پی انتشار این خبر، جنبش انصارا… یمن اعلام با ۱۰ پهپاد حملات سنگینی را علیه تاسیسات نفتی اصلی عربستان انجام دادهاند. رسانههای آمریکایی گزارش کرده اند که حملات پهپادی سنگین به تاسیسات بزرگ نفتی عربستان توانسته به حدود نیمی از تولید روزانه این کشور آسیب وارد کند.در این حال برخی از سیاستمداران آمریکایی که باسیاست کاهش تنش میان آمریکا و ایرانمخالف هستند، انگشت اتهام را به سوی ایران گرفته و ایران را عامل اصلی این حملات معرفی می کنند.
به گزارش «جمله» در پی حمله پهپادی روز شنبه، به دو مرکز مهم نفتی عربستان یعنی پالایشگاه بقیق و میدان نفتی حقل خریص صورت گرفت. مجموعه پالایشگاهی بقیق و میدان نفتی حقل خریص در شرق عربستان سعودی واقع شدهاند. بقیق در ۶۰ کیلومتری جنوب غربی ظهران قرار دارد. ظهران بزرگترین مجموعه پالایشگاهی دنیاست که بیشترین صادرات نفت عربستان در خلیج فارس را نیز انجام میدهد. پالایشگاه بقیق و میدان نفتی حقل خریص متعلق به شرکت نفتی آرامکو عربستان است. آرامکو، شرکت ملی نفت عربستان و تحت مالکیت دولت این کشور است. همزمان برخی پیشبینیها از افزایش ناگهانی بهای نفت تا حدود ۱۰ دلار در هر بشکه خبر دادهاند. سخنگوی نظامی جنبش انصارا… در گفتگو با شبکه تلویزیونی المسیره اعلام کرد که این گروه مسئول این حملات بوده و با ۱۰ پهپاد این حملات را انجام دادهاند. وی همچنین اذعان داشته که در آینده نیز ممکن است چنین حملاتی تکرار شود. به گفته سخنگوی انصارا… این حملات با «همکاری برخی در داخل خاک عربستان» انجام گرفته است.
باز هم انگشت اتهام به سوی ایران!
در همین حال مایک پومپئو، وزیرخارجه آمریکا، عصر شنبه با متهم کردن ایران در توییتر نوشت: «در حالی که روحانی و ظریف مدعیاند در حال دیپلماسی هستند ایران پشت ۱۰۰ حمله به عربستان است. و اکنون در میانه تلاشها برای کاهش تنش، حملات بیسابقهای به منابع تامین انرژی جهان صورت گرفته است. نشانه ای از این که این حملات از یمن شکل گرفته در دست نیست.»
وزیرخارجه آمریکا در ادامه این توییت نوشته: «ما از همه ملل میخواهیم که یک صدا رفتار ایران را محکوم کنند. همزمان آمریکا به کمک متحدانش تلاش خواهد کرد که عرضه انرژی در جهان صدمه نبیند و ایران را به پاسخگویی در برابر پرخاشگریهایش وادارد.» لیندسی گراهام، سناتور ارشد جمهوریخواه در واکنش به حملات پهپادی امروز به تاسیسات نفتی عربستان در توییتر نوشته: «ایران از حوثیهایی حمایت می کند که امروز به تاسیسات نفتی عربستان حمله کردند. گواهی دیگر بر اقدامات ایران برای آشوب در منطقه. ایران به دنبال صلح نیست. آنها به دنبال سلاح هستهای و استیلا بر خاورمیانهاند.»
گراهام که به مواضع تند و جنگطلبانه علیه ایران شهرت دارد در ادامه این توییت نوشته: «اکنون زمان آن است که آمریکا گزینه حمله به تاسیسات نفتی ایران را روی میز قرار دهد… ایران تا با پیامدهای جدی رفتارش روبرو نشود دست از کار نخواهد کشید؛ مانند حمله به تاسیسات نفتی آنها که کمر تهران را خواهد شکست.»
وزیر امور خارجه کشورمان پاسخ به اتهام زنی های دولتمردان آمریکا در صفحه توئیتر خود نوشت: «شکست در “فشار حداکثری» مایک پمپئو را به سمت «فریب حداکثری» کشانده است. آمریکا و مشتریانش به دلیل توهم اینکه برتر بودن سلاحها به پیروزی نظامی منجر میشود، در یمن گیر کردهاند. سرزنش ایران به فاجعه پایان نخواهد داد؛ قبول پیشنهاد ۱۵ آوریل ما برای پایان جنگ و آغاز گفتوگو، شاید.
سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه نیز به اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا و یکی از سناتورهای آمریکایی در خصوص حملات پهپادی به تاسیسات نفتی عربستان توسط یمنی ها واکنش نشان داد و اظهار داشت: «حدود ۵ سال است که ائتلاف سعودی با تجاوزات مکرر به یمن و ارتکاب انواع جنایات جنگی آتش جنگ را در منطقه شعله ور نگاه داشته و یمنی ها نیز نشان داده اند در مقابل جنگ و تجاوز ایستادگی می کنند».
موسوی با اشاره سخنان وزیر امور خارجه آمریکا خاطر نشان کرد: «چنین اتهام زنی ها و اظهارنظرهای کور و بی حاصل در چارچوب دیپلماتیک غیر قابل درک و بی معنی است. در روابط بین المللی حتی “خصومت ورزی” هم دارای حداقلی از باور پذیری و چارچوبهای منطقی است که مقامات آمریکا این اصول حداقلی را نیز درنوردیده اند. اینگونه اظهارنظر ها و اقدامات بیشتر شبیه برنامه ریزی سازمانهای مخفی و اطلاعاتی برای تخریب وجهه کشوری به منظور زمینه سازی برای اقداماتی در آینده است. آمریکایی ها سیاستی به نام “فشار حداکثری” در پیش گرفتند که ظاهرا به دلیل ناکامی ها به سمت “دروغ حداکثری” گرایش پیدا کرده است».
واکنش سناتورهای آمریکایی به اظهارات پومپئو
مایک پمپئو، روز یکشنبه بار دیگر بدون ارائه هیچ گونه سند و مدرکی ادعا کرد که ایران در حمله پهپادی نیروهای یمنی علیه تاسیسات نفتی عربستان دست داشته است.
پمپئو در صفحه شخصی توئیتر خود نوشت: «ایران در پس حدود یکصد حملهای است که تا کنون علیه عربستان انجام شده و این در حالی است که روحانی و ظریف تظاهر میکنند که به دیپلماسی متوسل هستند.»
در واکنش به اظهارات پومپئو و سناتور گراهام تنها این دستگاه دیپلماسی نبود که واکنش نشان داد. این اظهارات ضدایرانی با واکنش برخی از سناتورهای آمریکایی نیز مواجه شد. کریس مورفی در صفحه رسمی توئیتر خود اینطور نوشت: «سعودیها و حوثیها در جنگ با هم هستند. سعودیها به حوثیها حمله میکنند و حوثیها در برابر به آنها پاسخ میدهند و به آنها حمله میکنند.»
این سناتور آمریکایی خاطر نشان کرد: « ایران از حوثیها حمایت میکند، اما اینکه بگویم ایران با حوثیها برابر است، موضوعی نادرست است.»
بن رودز، معاون مشاور امنیت ملی رئیسجمهور پیشین آمریکا نیز با اشاره به اینکه حوثیها را نباید همان ایران دانست، بیان داشت: «سعودیها جنگی را در یمن به راه انداختهاند. اظهارات پمپئو بهطرز غیرقابل باوری کمخردانه، مزوّرانه و خطرناک است.»
مخالفت پنهانی پومپئو با سیاست های جدید ترامپ
در روزهای اخیر و به ویژه پس از آنکه رئیس جمهور فرانسه تلاش کرد نقش میانجی با هدف کاهش تنش ها میان ایران و آمریکا ایفا کند، برخی از صاحبنظران بر این عقیده اند که می توان تغییر رویکردی را در ترامپ، حداقل در حد گفتاری نسبت به ایران مشاهده کرد. از این رو تندروهای آمریکا به شدت نگرانند با توجه به غیرقابل پیش بینی بودن ترامپ، ممکن از هر لحظه با لغو فشار حداکثری از سوی او مواجه شوند. این موضوع وقتی جدی تر به نظر رسید که ترامپ مشاور امنیت کاخ سفید و یکی از مخالفان جدی دیپلماسی یعنی جان بولتون را برکنار کرد.
مارک دوبویز، مدیر اجرایی اتاق فکر معروف آمریکایی دفاع از دموکراسیها که از مخالفان سرسخت توافق اتمی سال ۲۰١۵ ایران است که هرگونه وقفهای در اجرای فشار حداکثری آمریکا علیه ایران اشتباه بسیار بزرگی خواهد بود. او به خط اعتباری ١۵ میلیارد دلاری فرانسه برای ایران اشاره کرده و گفته قبول چنین پیشنهادی به معنی توافق اوباما ۲ خواهد بود. او می گوید اوباما برای مذاکره با ایران عجله کرد، در حالی که در آن زمان اقتصاد ایران به نفس نفس افتاده بود. توافق ۲۰١۵ اکسیژن جدیدی بود برای رژیم اسلامی ایران و همانطور که دیدیم رژیم سلامی هیچ تغییری در رفتار منطقهای خود نداد. مارک دوبویز به مقامات کنونی آمریکا توصیه میکند که هرگز نباید این موضوع را به ایرانی ها نشان دهیم که ما برای مذاکره عجله داریم. در نهایت می توان اتهام زنی های وزیر خارجه آمریکا علیه ایران را اینگونه ارزیابی کرد که؛ مایک پومپئو به نمایندگی از دیگر تندروهای آمریکا تلاش دارد به هر نحو ممکن مانع از آن شود که در چنین شرایطی عملیات فشار حداکثر متوقف گردد. بنابراین با القای نقش ایران در حملات اخیر به تاسیسات نفتی عربستان سعی می کند مانع از تغییر سیاست ترامپ گردد. هرچند که ممکن است او نیز همچون دوستان دیگرش دوام چندانی در دولت ترامپ نداشته باشد.