اهمیت مرز رازی مرز رازی خوی یا گمرک رازی خوی در فاصله ۷۵ کیلومتری شهر خوی و ۵ کیلومتری شهر قطور و در مرز ایران با ترکیه قرار دارد. این مسیر زمینی به لحاظ مسافت و امنیت راه‌ها مسیر امنی است و کسانی که بنابه دلایل تجاری، ترانزیتی و سیاحتی، قصد سفر به شهر وان […]

اهمیت مرز رازی
مرز رازی خوی یا گمرک رازی خوی در فاصله ۷۵ کیلومتری شهر خوی و ۵ کیلومتری شهر قطور و در مرز ایران با ترکیه قرار دارد.
این مسیر زمینی به لحاظ مسافت و امنیت راه‌ها مسیر امنی است و کسانی که بنابه دلایل تجاری، ترانزیتی و سیاحتی، قصد سفر به شهر وان ترکیه را دارند، مرز زمینی رازی را انتخاب می‌کنند. اهمیت این مرز به علت وجود خط آهن مهم آسیا و اروپا در آن است؛ که سابقه یک قرنی دارد. اخیرا نیز ۲۵ میلیارد ریال برای اجرای فاز دوم پایانه مرزی رازی این شهرستان تخصیص یافته است تا با انجام آن این پایانه مرزی با حفظ سرعت، کار خود را انجام دهد.
این در حالی است که رییس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای دیروز در بازدید از پایانه مرزی رازی، گفت: طرح توسعه و ساخت پایانه مرزی رازی در دو قسمت فاز اول و دوم اجرایی می‌شود که این فاز در دو مرحله شامل نخست محوطه‌سازی تا زیر و روسازی با اعتباری بالغ بر ۱۲ میلیارد تومان به مرحله بهره برداری رسیده است.
عبدالهاشم حسن نیا که یک سفر یک روزه به آذربایجان غربی داشت به همراه مدیرکل دفتر فنی و امور پیمانهای این سازمان در بازدید از پایانه مرزی رازی با اعلام این خبر و یادآوری آغاز فعالیت رسمی پایانه مرزی رازی در سال ۹۱ و بهره برداری از سالن موقت مسافری این مرز گفت: طرح توسعه و ساخت پایانه مرزی رازی در دو قسمت فاز اول و دوم اجرایی می شود که فاز در دو مرحله شامل نخست محوطه سازی تا زیر و روسازی با اعتباری بالغ بر ۱۲ میلیارد تومان به مرحله بهره برداری رسیده است.

تجهیزات جانبی توسعه پایانه مرزی رازی
با ۴۰ میلیارد تومان در حال اجرا است
عبدالهاشم حسن نیا ادامه داد: مرحله دوم فاز نخست طرح عملیات ساخت و توسعه پایانه مرزی رازی نیز شامل محوطه سازی کامل پروژه در دو هکتار، سردرب، ساخت سرویس بهداشتی و تجهیزات جانبی و برج های روشنی با ۴۰ میلیارد تومان در حال اجرا است که براساس قرارداد می بایست تا بهمن سال ۹۹ به اتمام برسد.
وی با اشاره به نگاه ویژه سازمان برای اتمام سریع پایانه مرزی رازی اظهار کرد: مرحله دوم نیز شامل ساخت ساختمان اصلی این پایانه مرزی در مرحله برگزاری مناقصه است که تا پیمانکار مربوطه تا مهر ماه امسال انتخاب و‌با اعتباری بالغ بر ۶۰ میلیارد تومان نیمه نخست سال ۱۴۰۰ به بهره برداری خواهد رسید.
معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای یادآور شد: باید از توان بالقوه منطقه در ایجاد کریدور مناسب و موقت مسافری تا رمان بهره برداری کامل این پایانه مرزی بهره گرفت تا امکان تردد راحت مسافران فراهم شود.
حسن نیا با بیان اینکه نگاه سازمان معطوف به تامین نیازهای مردم منطقه است، گفت: با لحاظ معیشت مردم از حذف بازارچه در محوطه پایانه مرزی جلوگیری شد و از سویی دیگر پیمانکار مکلف به افزایش ساعت کار و تعیین شیفت شبانه شده است.
گفتنی است که قرار است مبادلات تجاری ۳۰ میلیارد دلاری بین مرز ایران و ترکیه انجام شود که با تمهیدات صورت گرفته امید به تحقق این هدف، بالاتر خواهد رفت.
رئیس سازمان راهداری و حمل و‌نقل جاده ای در ادامه این سفر از ابنیه فنی، طرح های راهداری و پایانه مرزی بازرگان نیز بازدید کرد.
همچنین پایانه مرزی بازرگان به عنوان مهم‌ترین مرز زمینی با کشور ترکیه، پل ۵ دهانه ۲۲ متری مهلذان خوی در مسیر خوی – ایواوغلی، طرح روکش آسفالت محور خوی – ایواوغلی به طول ۴ و نیم کیلومتر از پل نوایی به طرف سه راهی ایواوغلی مهم‌ترین طرح های راهداری را شامل می شود که مورد بازدید معاون وزیر راه و شهرسازی و رئیس سازمان راهداری و حمل و‌نقل جاده ای قرار گرفت.
عبدالهاشم حسن نیا در جریان این بازدید بر سرعت‌بخشی به طرح های راهداری به عنوان یکی از مهم‌ترین زیرساخت های اقتصادی و بستر تردد روان و امن جاده ای تاکید کرد و گفت: پایانه مرزی بازرگان نیز از اهمیت بسزایی در توسعه اقتصاد منطقه و حمل و نقل بین المللی و افزایش مبادلات با کشور ترکیه دارد و باید این مرز از نظر فیزیکی و نیز چگونگی ارائه خدمات به مسافران، صاحبان کالا و رانندگان در سطح استانداردهای جهانی بوده و مبتنی بر همین مولفه ها فعالیت نماید.

اهمیت مرز بازرگان
مرز بازرگان دروازه تجاری-بازرگانی ایران به اروپا است و همواره از نقش و اهمیت فراوانی برخوردار بوده است. گستردگی روابط تجاری ایران و اروپا و حجم بالای تبادل کالا با کشور‌های این قاره سبب گردیده تا مرز بازرگان به یکی از فعال‌ترین مرز‌های زمینی کشور تبدیل گردد.
چراکه با قرار گرفتن مرز بازرگان در مثلت مرزی ایران، ترکیه و جمهوری خودمختار نخجوان، این پایانه به عنوان سومین پایانه مرزی کشور فعال در کشور مطرح شده است. این پایانه مرزی در ۳ ماه نخست سال جاری با اختصاص بیش از ۱۱ درصد از کل ترانزیت ورودی کشور به خود در رتبه سوم مرزهای زمینی فعال در این زمینه قرار گرفته است. در این مدت نزدیک به ۳ هزار تن کالای ترانزیتی از طریق پایانه مرزی بازرگان وارد کشور شده که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال قبل از روند رو به رشدی برخوردار است. ضمن اینکه از این نکته نیز نباید غافل بود که اهمیت این گذرگاه زمینی در توسعه مبادلات بین المللی به ویژه با ترکیه و کشورهای اروپایی است که امیدواریم با تکمیل زیرساخت‌های لازم این نقش افزایش یابد.