نیلوفر منصوری دبیر گروه گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ در اواخر هفته گذشته میزبان میهمانان داخلی و خارجی بود. در سمپوزیوم گردشگری پایدار که با همکاری ایران و اتریش برگزار شد، ولی تیموری معاون وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران، اشتفان شولتز-سفیر اتریش در ایران، گونتر لیبل- معاون وزارت محیط زیست و آب […]
نیلوفر منصوری
دبیر گروه گردشگری
دانشگاه علم و فرهنگ در اواخر هفته گذشته میزبان میهمانان داخلی و خارجی بود. در سمپوزیوم گردشگری پایدار که با همکاری ایران و اتریش برگزار شد، ولی تیموری معاون وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران، اشتفان شولتز-سفیر اتریش در ایران، گونتر لیبل- معاون وزارت محیط زیست و آب اتریش، حمیدرضا طیبی-رئیس جهاد دانشگاهی، کارین شیله- رییس فدراسیون کوهنوردان ایران ، رضا زارعی- معاون دوستداران طبیعت اتریش و سید سعید هاشمی- رییس دانشگاه علم و فرهنگ، حضور داشتند.
در روزهایی که همه فعالان گردشگری در تدارک برنامه های مناسبتی برای این روز در کشور هستند، اتریش هیاتی را از وزارت گردشگری و محیط زیست پایدار به تهران فرستاده تا تعاملات گردشگری خود را با ایران مستحکمتر کند و حتی توسعه بدهد.
یکی از مقوله ها و نتایج مهم گردشگری، دوستی ملتهاست. سمپوزیوم گردشگری پایدار فرصتی برای تبادل اطلاعات و تجربیات بود که با همکاری دانشگاه علم و فرهنگ و سفارت اتریش در ایران، دانشجویان بین المللی در حال تحصیل در ایران در سمپوزیوم گردشگری پایدار اقدام به برپایی غرفه هایی در این سمپوزیوم در حاشیه نمایشگاه فرهنگ ملل برگزار کردند.
به گفته رییس دانشگاه علم و فرهنگ این دانشگاه تلاش دارد تا همواره در فعالیتهای علمی، فرهنگی و تخصصی پیشرو باشد و ارتباطات و تعاملات بینالمللی از جمله اهداف مهم دانشگاه علم و فرهنگ است.
دکتر سید سعید هاشمی افزود: دانشگاه علم و فرهنگ به عنوان بزرگ ترین دانشگاه غیردولتی ایران یک دانشگاه کارآفرین است که به دلیل وابستگی به ACECR و ارتباط علمی موثر با پژوهشگاهها و پژوهشکده های جهاد دانشگاهی در حال حرکت به سمت دانشگاه های نسل چهارم است.
وی تاکید کرد: اعتقاد داریم که سمپوزیوم بینالمللی گردشگری فرصت بسیار عالی برای تبادل تجربیات دو کشور در بخش گردشگری فراهم کرده است.
به گفته خوشبختانه زمان این سمپوزیوم با روز جهانی گردشگری مصادف شده و شعار گردشگری امسال هم «گردشگری و مشاغل؛ یک آینده بهتر برای همه» است که با رویکرد آینده بهتر برای جوامع محلی این سمپوزیوم همخوانی مناسبی دارد.
ارزان ترین مقصد گردشگری
در ادامه این مراسم سفیر اتریش ضمن بیان اینکه کشور ایران در گزارشی که هفته گذشته توسط مجمع جهانی اقتصاد منتشر شده، به عنوان ارزان ترین مقصد گردشگری در بین کشورهای جهان شناخته شد، گفت: جا دارد این دستاورد بزرگ را به ایران تبریک بگویم. این موضوع به آمادگی های موجود در این کشور در استفاده از زیرساخت های ICT مربوط می شود.
به گفته شولتز، سه سال است که از تشکیل و تدوین نقشه راه ایران و اتریش می گذرد، پس از اینکه این نقشه راه توسط روسای دولت دو کشور مورد تایید قرار گرفت، اقدام به تعاملاتی کردیم که امیدواریم به دلیل اینکه اتریش میزبانی مذاکرات برجام را بر عهده دارد، بتوانیم در حفظ دستاوردهای برجام نیز نقش مهمی را ایفا کنیم.
وی تصریح کرد: سه کارگروه دوجانبه، در حوزه های محیط زیست، گردشگری و آب برگزار شد که در رابطه با پروژه های مرتبط با این موضوعات بحث هایی صورت گرفت. امروز هم شرکای ایرانی و اتریشی در این سمپوزیوم چندبعدی کنارهم آمدند تا در حوزه گردشگری پایدار با هم بحث و تبادل نظر کنند.
برنامه های کلان گردشگری با شاخص های پایدار
معاون وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، نیز درخصوص همزمانی سمپوزیوم بین المللی گردشگری پایدار و روز جهانی گردشگری، گفت: خوشحالیم که این همزمانی به وجودآمده است، زیرا گردشگری ابزاری مناسب برای تعامل و ارتباطات میان فرهنگی، بین ملت هاست.
ولی تیموری افزود: همانطور که شعار امسال سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) « گردشگری و مشاغل؛ یک آینده بهتر برای همه» عنوان شده ،نشان می دهد که بر سه موضوع مهارت، اشتعال وآموزش نیز توجه ویژه ای داشته است.
معاون وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همچنین با اشاره به پیشینه همکاریهای گردشگری میان جمهوری اسلامی ایران و اتریش، گفت: روابط خوبی بین کشور ایران و اتریش در همه زمینه ها برقرار است و در این میان روابط و همکاری های حوزه گردشگری می تواند در تعامل فرهنگ دوکشور موثر باشد.
تیموری با اشاره به برگزاری چنین همکاری های بین المللی، افزود: روابط بین کشورها درحوزه گردشگری می تواند بسترساز تعمیق ارتباطات بین بخش های خصوصی حوزه گردشگری در سطح بین المللی باشد.
وی در پایان گفت: هیچ تصمیمی در برنامه های کلان گردشگری بدون در نظر گرفتن شاخص های پایداری انجام نمی شود.
توجه ویژه ای به مباحث حفاظت میراث فرهنگی داریم
معاون وزیر گردشگری و محیط زیست اتریش نیز در این مراسم گفت: برگزاری این سمپوزیوم نشان از اهمیت روابط دو کشور دارد و به تقویت هر دو نیز کمک می کند. موضوع این سمپوزیوم از جمله توریسم ، گردشگری و طبیعت گردی کاملا مرتبط با مباحثی است که اکنون ما در وزارتخانه مان دنبال آن هستیم.
دکتر گونترلیبل، اظهار داشت: اکنون ما طبق آمار و ارقام ها، در حوزه گردشگری ۶ پارک ملی و ۵۰ سایت محلی داریم. همچنین پارک های ملی ما در توسعه اکوتوریسم نقش آفرینی می کنند.
وی بیان کرد: طی دو دهه گذشته نیز بیش از ۱۰۰ محل در حوزه اکوتوریسم و گردشگری در کشورمان شناسایی شده که اکنون در زمینه حفظ تنوع زیستی و ایجاد مراکز تحقیقاتی فعالیت می کنند؛ در این مراکز نقش گردشگری و توسعه اکوتوریسم توجه ویژه ای قرار دارند.
جایگاه ویژه گردشگری علمی کوهستان
به گفته معاون انجمن دوستداران طبیعت اتریش از ابتدای سال ۲۰۱۸ همکاری هایی در ایران شروع شده است که هدف از این همکاری، تبادل اطلاعات ایران و اتریش در حوزه کوهنوردی است. از آنجا که این انجمن اتریشی به قله دماوند نیز صعود کرده و علاوه بر این، تجربیات ارزشمندی در کوهنوردی کوهستان دارد، این تعامل می تواند بسیار موثر واقع شود.
کارین شیله با بیان اینکه فضای مناسبی برای همکاری بین این دو کشور مهیاست، تصریح کرد: انجمن و تشکل دوستداران طبیعت اتریش فعالیت های زیادی را در حوزه های ورزشی به ویژه کوهنوردی انجام داده است و یکی از مهمترین اهداف ما در این حوزه این است که در قالب فعالیت های ورزشی، مقوله پایداری را برجسته کنیم.
کوهستان، یکی از مخازن ارزشمند آب است
رئیس فدراسیون کوهنوردی ایران نیز ضمن ابراز خرسندی از برگزاری سمپوزیوم بین المللی گردشگری پایدار گفت: امیدواریم در پی این رویداد اتفاقات سازنده در زمینه توسعه پایدار در حوزه کوهستان رخ دهد و بتوانیم با به کارگیری علم و تجربه در اینگونه رویدادها تصمیم های درستی اتخاذ کرده و به مرحله اجرا برسانیم.
رضا زارعی با اشاره به اینکه نیمی از مساحت ایران را مناطق کوهستانی و بیابانی تشکیل داده است، گفت: ایران با در اختیار داشتن ۲۶۰ قله بالاتر از چهارهزار و وجود شهرهای بزرگی در دامنه کوه ها می تواند از کوهستان به عنوان مخازن ارزشمند آبی بهره بیشتری ببرد.
وی عنوان کرد: کوهستان ها نه تنها منبع اصلی آب و عامل مقاومت خاک در مناطق خشک ایران هستند بلکه، زیستگاه و مامن گونه های گیاهی و جانوری منحصر به فردی هستند که از آنها تحت عنوان گونه های نادر جهانی یاد می شود.
لازم به ذکر است۱۸ کشور یمن، هند، بنگلادش، سنگال، تونس، افغانستان، قرقیزستان، عراق، الجزایر، سویه، پاکستان، فلسطین، ونوس، ساحلعاج، ترکیه، آژانس گردشگری فطرس و… نمایشگاهی متفاوت که گویای فرهنگ و سنن کشورشان بود را به نمایش گذاشتند. در این سمپوزیوم ۳۰ میهمان خارجی از اتحادیه اروپا شرکت داشتند که رویکردشان پیوند ملت ها بود.
علاوه بر برگزاری نمایشگاه و تجدید دوستی بین ایران و اتریش در این سمپوزیوم، محور طبیعتگردی یکی دیگر از موضوعات برجسته این سمپوزیوم بود. در این رویداد هیئتی از وزارت گردشگری و محیطزیست پایدار اتریش به همراه فعالان حوزه گردشگری کوهستان حضور داشتند.