«جمله» از مراسم رونمایی «گرجیان در قبرستان مسیحی دولاب تهران» گزارش می دهد تاریخ مشترک ایران و گرجستان
«جمله» از مراسم رونمایی «گرجیان در قبرستان مسیحی دولاب تهران» گزارش می دهد تاریخ مشترک ایران و گرجستان

جمله: انجام مطالعات در حوزه حفاظت و مرمت، زبان شناسی و فعالیت های مشترک باستان شناسی در محوطه هایی که حاوی میراث فرهنگی مشترک ایران و گرجستان است مورد انتظار پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری است. رییس پژوهشگاه با بیان این مطلب در مراسم رونمایی از کتاب «گرجیان در قبرستان مسیحی دولاب تهران » به […]

جمله: انجام مطالعات در حوزه حفاظت و مرمت، زبان شناسی و فعالیت های مشترک باستان شناسی در محوطه هایی که حاوی میراث فرهنگی مشترک ایران و گرجستان است مورد انتظار پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری است. رییس پژوهشگاه با بیان این مطلب در مراسم رونمایی از کتاب «گرجیان در قبرستان مسیحی دولاب تهران » به دیرینگی ارتباط و تاریخ مشترک بین ایران و گرجستان اشاره کرد و افزود: دوره اوج ارتباطات این دو کشور به دوره کورا ارس بر می گردد که این ارتباطات تا عصر آهن، عصر آهن سه و شروع امپراطوری هخامنشی ادامه داشته است. به گفته بهروز عمرانی، یافته های معماری که از قرن چهار، پنج و ششم پیش از میلاد به دست آمده و مشابهت آن با آثار معماری دوره هخامنشی در ایران نشان دهنده این ارتباط و میراث مشترک فرهنگی در منطقه قفقاز بوده است.

در مجموعه های هخامنشی، ظروف لاله ای وجود دارد که نمونه این ظروف در محوطه ها و قبرستان های گرجستان نیز دیده شده است. این مشابهت ها در دوره هخامنشی و پس از آن در قالب ریتون ها با جنس های مختلف نشان دهنده وجوه و فصول مشترک ایران و گرجستان است. به گفته رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، در دوره ساسانی ارتباطات فرهنگی ایران با منطقه قفقاز جنوبی بویژه گرجستان آشکار بوده است و تعداد زیادی نقاشی از دوره قاجاریه در موزه های گرجستان وجود دارد که حامی شروع ارتباطات مشترک، مطالعات ،حفاظت و مرمت مینیاتور ها و مجموعه های لاکی هستند.
عمرانی با بیان اینکه انجام مطالعات در حوزه حفاظت و مرمت، زبان شناسی و فعالیت های مشترک باستان شناسی در محوطه هایی که حاوی میراث فرهنگی مشترک ایران و گرجستان است مورد انتظار پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری است ادامه داد: امیدواریم برگزاری این نشست ها مقدمه ای برای انجام آنها باشد.
عضو هیأت علمی موسسه شرق شناسی گرجستان نیز در این برنامه سخنانش را با گورستان دولاب آغاز کرد و گفت: پروژه «بخش گرجی مجموعه قبرستان های مسیحی دولاب تهران؛ تطبیق تاریخی –فرهنگی، تشخیص خطرهای موجود و پیدا کردن راه حل آنها » با بودجه بنیاد علمی شوتا روستاولی انجام شده است.
نیکولوز ناخو تسریشویلی افزود: در قالب اجرای این طرح دانشگاه دولتی ایلیا گرجستان تفاهم نامه هایی را با پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و دانشگاه اصفهان امضا کرده است. وی در ادامه با اشاره به فعالیت های فرهنگی گرجستان از کتاب گرجیان در قبرستان مسیحی دولاب تهران به عنوان اثری ماندگار در این حوزه نام برد. پرفسور جورج سانیکیدزه رییس موسسه شرق شناسی گرجستان نیز در خصوص روابط فرهنگی ایران و گرجستان مطالبی را مطرح کرد.
تدوین برنامه حفاظتی و مرمتی بر روی آرامگاه، طراحی روش استحکام بخشی بر اساس نتایج آزمایش ها، تحلیل نتایج آزمایش های انجام شده، انجام مستند نگاری بر روی اثر، تعیین نتایج آنالیزها، تدوین روش حفاظت و تعیین کیفیت و کمیت موارد مورد استفاده در مرمت مواردی بود که رئیس پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار فرهنگی تاریخی پژوهشگاه در قالب طراحی برنامه حفاظتی عنوان کرد. غلامرضا رحمانی همچنین به تشریح طرح مطالعاتی و پژوهشی حفاظت و مرمت بر روی آرامگاه مینادورا خوشطاریا (شاهزاده گرجی) پرداخت.
به گفته رحمانی، پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار فرهنگی –تاریخی این آمادگی را دارد که با توافق طرف گرجی مطالعات آزمایشگاهی را زودتر آغاز کرده تا در بهار سال آینده همزمان با شروع کار گروه مرمت طرح مرمتی آماده باشد.
معاون فناوری و کاربردی سازی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز در ادامه، این مراسم را آغازی بر استمرار فعالیت های مشترکی دانست که تا کنون توسط دو کشور صورت گرفته است. علیرضا قلی نژاد گفت: ما از کشورهایی سخن می گوییم که روابطشان بیشتر از حسن همجواری است و پیوند های غنی و فرهنگی بین ایران و گرجستان حکایت از تداوم و استمرار ارتباط در طول تاریخ دارد.
به گفته وی، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری تلاش می کند در مجموع کشورهایی که پیوند های فرهنگی غنی وجود دارد فعالیت هایی را با توافق و تمایل طرفین انجام دهد.
او گفت: پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری آمادگی دارد فعالیت های پژوهشی را در این راستا انجام دهد و بخش هایی از کتاب «گرجیان در قبرستان مسیحی دولاب تهران »که به زبان گرجی است را به فارسی ترجمه و مجددا به چاپ برساند.