ماهور مهراد با وجودی که تعداد مسکنهای موجود از تعداد خانوارهای متقاضی در کشور، حدود ۲ میلیون واحد بیشتر است، اما بازار با کمبود مسکن مواجه است. این مشکل نشات گرفته از وجود خانههای خالی است؛ چراکه هم اکنون ۵ میلیون خانوار در جامعه، نیازمند مسکن هستند و با فعال شدن تولید در این بخش، […]
ماهور مهراد
با وجودی که تعداد مسکنهای موجود از تعداد خانوارهای متقاضی در کشور، حدود ۲ میلیون واحد بیشتر است، اما بازار با کمبود مسکن مواجه است. این مشکل نشات گرفته از وجود خانههای خالی است؛ چراکه هم اکنون ۵ میلیون خانوار در جامعه، نیازمند مسکن هستند و با فعال شدن تولید در این بخش، علاوه بر حل مشکلات مسکن، اشتغال در این حوزه تیز با ۵۰۰ هزار مهندسی که مشغول به کار میشوند، رونق خواهد گرفت.
رئیس کمیسیون عمران مجلس نیز اخیرا دراینباره در اظهارنظری گفته است: سال گذشته در نامهای به رئیس جمهور شرایط عمومی بخش مسکن را پیش بینی کرده بودیم و در سالهای گذشته با رکود تولید مسکن تورم بسیار زیاد قیمت مسکن را میدیدیم. محمدرضا رضایی کوچی نبود تعادل میان تولید و نیاز جامعه را عامل گرانی قیمت مسکن دانست و گفت: در دنیا ۳۰ درصد اقتصاد به بخش مسکن اختصاص مییابد اما در کشور ما از تسهیلات پرداخت شده فقط ۸ درصد مربوط به بخش مسکن است.
وی با بیان اینکه ۶۰ درصد درآمد شهرداریها از ساخت و ساز مسکن است، گفت: تسهیلات بانکی را به سمت تولید سوق ندادهایم و اکنون تسهیلات خرید مسکن در تهران ۱۶۰ میلیون تومان برای زوجهای جوان است اما این تسهیلات ۲۰ تا ۲۵ درصد قیمت مسکن را تأمین میکند.
این در حالی است که باید سالانه ۷۰۰ هزار واحد مسکونی ساخته شود اما بیشترین تعداد مسکن که در سال های اخیر ساخته شده ۳۰۰ هزار واحد در سال بوده است. ضمن اینکه تا کنون به رغم تأکید رئیس جمهور و تصریح قانون، فقط ۲۰ درصد زمینهایی که در اختیار دستگاههای دولتی بوده به وزارت راه و شهرسازی برای ساخت و ساز داده شده است و هنوز ۸۰ درصد زمینها در اختیار دستگاههای دولتی است.
این در حالی است که مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن نیز در جلسه ارزیابی عملکرد استانها در میزان تحقق برنامههای حوزه زمین و مسکن، عقد تفاهمنامههای دو و چندجانبه با دستگاههای دولتی در زمینه ساخت مسکن را گرهگشای بخشی از مشکلات مردم در این حوزه مسکن خواند.
گفتنی است که جلسه پایش برنامه اجرایی و پیگیری عملکرد استانها در تحقق اهداف برنامههای سال ۹۸ و میزان تحقق برنامههای زمین و مسکن، روز سهشنبه ۲۳ مهرماه با حضور علی نبیان، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن از طریق ویدئوکنفرانس با استانها برگزار شد.
علی نبیان در بخشی از این جلسه با اشاره به ضرورت سرعتبخشیدن به اجرای پروژهها در استانها گفت: طبق برنامهریزیهای بهعملآمده در جریان تدوین برنامه اجرایی استانها در بهمنماه ۹۷ مقرر شد ارزیابی عملکرد هر استان به صورت ماهانه توسط هریک از اعضای هیات مدیره سازمان ملی زمین و مسکن به عنوان معین آن استان صورت پذیرد تا بتوانیم مشکلات موجود در ادارات کل راه و شهرسازی را بهسرعت شناسایی و رفع نماییم.
پروژههای مشارکتی و مسکن مهر، مهمترین اولویتهای وزارت راه و شهرسازی در ادارات کل استانها است
وی که در جمع اعضای هیات مدیره و مدیران این سازمان و از طریق ارتباط ویدئو کنفرانسی با مدیران ادارات کل راه و شهرسازی استانهای خراسان رضوی، همدان، زنجان، سمنان و کرمانشاه سخن میگفت، با تاکید بر اینکه باید هرچه سریعتر تمهیدات لازم برای برگزاری فراخوانهای فازهای بعدی پروژه های مشارکتی در استانها را آماده کنیم افزود: بحث پروژههای مشارکتی و مسکن مهر، مهمترین اولویتهای وزارت راه و شهرسازی در ادارات کل استانها است که با اجرای درست این دو طرح میتوانیم تولید مسکن را در کشور رونق بخشیم.
تفاهمات دو و چندجانبه با دستگاههای دولتی میتواند بخشی از مشکلات مردم در حوزه مسکن را رفع نماید
معاون وزیر راه و شهرسازی همچنین خواستار همکاری بیشتر ادارات کل راه و شهرسازی با بنیاد مسکن و سایر دستگاههای ذیربط در بحث ساخت مسکن در استانها شد و اظهار داشت: تفاهمات دو و چندجانبه با دستگاههای دولتی در زمینه ساخت مسکن میتواند بخشی از مشکلات مردم در حوزه مسکن را رفع نماید.
گفتنی است که در جلسه روز سهشنبه عملکرد استانها در زمینه فروش و واگذاری زمین و واحدهای مسکونی، وصول مطالبات معوق و جاری، وصول اقساط مالالاجاره، ساماندهی اراضی مسکن مهر، پالایش اطلاعات موجود اراضی، اخذ سند تکبرگی و واگذاری اراضی در قالب طرح اقدام ملی بررسی و گزارش استانها جهت رفع مسائل و مشکلات در این حوزهها ارائه شد.
گفتنی است که وزیر راهوشهرسازی نیز اخیرا با اشاره به اقدامات این وزارتخانه در ساماندهی بازار مسکن، گفت: در شرایط کنونی دو نگاه اصلی در حوزه مسکن وجود دارد، نگاه نخست نشان میدهد که بر اساس آمارها، تعداد مسکنهای موجود از تعداد خانوارهای متقاضی بیشتر است، و این مشکل نشأت گرفته از وجود خانههای خالی در کشور است و از طرف دیگر طبق آمارهای به دست آمده و با توجه به استطاعت مالی بیش از ۵۰ درصد از جامعه، آنها در بهترین حالت قادر به خرید خانههای زیر ۱۰۰ متر خواهند بود.
محمد اسلامی افزود: همچنین بر اساس آمارها، بیش از ۸۰ درصد از معاملات مسکن از زمستان سال گذشته تاکنون، در بخش خرید و فروش املاک زیر ۱۰۰ متر بوده است. آمارهای موجود، پشتوانهای برای تدوین برنامههای وزارت راه و شهرسازی برای تولید حداقل ۴۰۰ هزار واحد مسکونی و مدیریت این بخش بود، حال این برنامهها در مرحله اجرا قرار گرفته و در این مدت خوشبختانه ۱۱۲ هزار واحد مسکونی تولید و در اختیار متقاضیان قرار داده شده است.
بنابراین می توان گفت که تولید سالانه ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در کشور، یک برنامه عملی و قابل تحقق برای حل مشکلات مسکن خواهد بود.