![](https://jomlehonline.ir/wp-content/themes/aban/img/none.png)
هفت اثر جهانی، ۷۰۰ اثر ملی و هزاران جاذبه تاریخی و طبیعی، دیار کریمان را می تواند به یکی از مقاصد مهم گردشگری کشور برای گردشگران داخلی و خارجی تبدیل کند. کرمان ظرفیت های فراوانی دارد که هر کدام در جای خود اثری ارزشمند و گرانبها هستند که در گذر قرون و اعصار متمادی نسل […]
هفت اثر جهانی، ۷۰۰ اثر ملی و هزاران جاذبه تاریخی و طبیعی، دیار کریمان را می تواند به یکی از مقاصد مهم گردشگری کشور برای گردشگران داخلی و خارجی تبدیل کند. کرمان ظرفیت های فراوانی دارد که هر کدام در جای خود اثری ارزشمند و گرانبها هستند که در گذر قرون و اعصار متمادی نسل به نسل و دست به دست گشته است و باید برای حفظ آن کوشید. این استان در زمان سیدحسین مرعشی در دولت اصلاحات خیز بزرگی برای گردشگری برداشته و مورد توجه بسیار زیادی بود. اما با روی کار آمدن دولت بعدی همه چیز فرق کرد! کرمانی که به دلیل کاوشهای باستان شناسی هلیل رود در صدر اخبار میراث فرهنگی بود آنقدر از اذهان دور نگهداشته شد که حتی اداره میراث فرهنگی شهری مثل «جیرفت» -که میرفت تا در محافل علمیباستان شناسی جهان جایگاهی همیشگی بیابد – با روی کار آمدن دولت احمدینژاد منحل شد!
تبدیل تهدید به فرصت
با روی کار آمدن دولت امید، اما کرمان شکل دیگری پیدا کرد. کویری که با حضور اشرار تهدید محسوب می شد، از مهمترین فرصت های گردشگری برای گردشگران داخلی و خارجی تبدیل شد. حتی پیش از آنکه پرونده بیابان لوت در استانبول ترکیه رأی قاطع اعضای یونسکو را برای ثبت جهانی بگیرد، کویرنوردان جهان بویژه اروپاییها مسیر کویر کرمان را یافتند. برنامه کویری کرمان در میان سه استان خراسان جنوبی، کرمان و سیستان و بلوچستان، برنامه جذابتری بود هم به این دلیل که ۹۰ درصد از بیابان لوت در جغرافیای این استان بود و هم میزبانی کرمانی ها از کویرنوردان!
گویا امروزه کرمان تلاش می کند تا در ماراتن بومگردی و اقامتگاه خود را به ردیف سه شهر اصفهان، یزد و شیراز برساند. گردشگران داخلی و خارجی این روزها بهترین خانه های بومگردی را در کوچه پس کوچه های کرمان یافته اند. کرمانی که در هر محله چندین اقامتگاه و خانه بومگردی دارد. هرچند برخی از این اقامتگاه ها تا رسیدن به استانداردهای لازم فاصله دارد اما به گفته برخی از فعالان این حوزه به مهاجرت معکوس بومی های منطقه منجر شده است! تا کویر از آن تهدید به فرصت تازه ای در حوزه گردشگری تبدیل شود. البته کرمان هنوز از کمبود اقامتگاه های لوکس و چهارو پنج ستاره رنج می برد.
شهر نارون ها
به اعتقاد اهالی کرمانی، تلاش برخی مسئولان در این استان کویری موجب برداشتن گام های مهمی برای گردشگری استان شده است. تغییر و تحولات ایجاد شده کاملا ملموس و دیدنی است. فعالان حوزه میراث فرهنگی و گردشگری هم اعتقاد دارند که در میان مسئولان افرادی دلسوزی برای شهر تلاش می کنند، اما آنها یک ایراد بزرگ را به این استان می گیرند و آن ساخت و سازهای شهری است. بافت تاریخی کرمان که جزو ۵ بافت تاریخی اول کشور بود از تیغ مدرن سازی جان سالم به در نبرده است! از آن بافت که می توانست نام کرمان را یکبار دیگر در یونسکو به ثبت برساند تک بناهایی باقی مانده که همان ها هم در سایه تجاری سازی و مال سازی در حال گم شدن هستند.
از قدیم الایام کرمان به شهر «نارون ها» شهرت دارد، اما امروزه شهری شده مثل تهران! مثل تبریز! گویا مارتانی عجیب بین این شهر و دیگر شهرها در بلندمرتبه سازی و تخریب بافت تاریخی در میان است. نارون های کرمان-البته تنها به شهر کرمان محدود نمی شود- هم دارد به سرنوشت «چنارهای ولیعصر» دچار می شود! همچنین ساخت و سازها با المان های قدیم از میدان «مشتاقیه» چیز جدیدی ساخته است! ستونهای سفید که تمام المانهای کرمان قدیم در میدان را پشت خود پنهان کرده و به گفته برخی از اهالی شهر مقدمه تخریب بیشتر بافت قدیم را فراهم کرده است!
گردشگری خوراک در شهر ادویه
ادویه در کرمان حرف اول را می زند و می تواند با این بازار، حرف های زیادی در خصوص گردشگری خوراک بزند، اما منوی رستوران های این شهر که گردشگران زیادی را به هوای ادویه های خود به کرمان می کشاند همان دیس معروف کوبیده و جوجه کباب است! به قول معروف فرصت سوزی از جاذبه های محلی! تنوع شیرینی و غذا در کرمان عجیب است اما رستوران های کرمان هنوز در منوی خود آن را ندارند و باید آنها را در خانه ها پیدا کرد.
ثبت روزی به نام «کرمان» در تقویم
پارادوکس های عجیب و جالبی در کرمان است. استان عجیبی که آب و هوای کویری اش به زاگرس که می رسد، جاده چالوس را تداعی می کند. اما بیش از همه اینها کرمانی ها تمایل عجیبی به شمال کرمان دارند تا جنوب آن که آب و هوایی سرد دارد. اما هرچه هست جنوب کرمان را باید معجزه کویر دانست! در جنوب کرمان به یکباره درختان گرمسیری جای خود را به درختان سردسیر می دهند. هوا آنقدر تغییر می یابد که از آن به تغییر نخل به یخ تعبیر می کنند. حتی در کویر شهداد به راحتی می توان ستاره چید!