گردشگری روستایی یک تجربه زندگی محلی است که این فرصت ناب آشنایی با آداب و رسوم، پیشینه تاریخی، فرهنگ زندگی و معیشت و محیط زیست و بومی مناطق روستایی با سفر به اینگونه مناطق شکل می گیرد. علاوه بر آن به رونق اقتصادی روستا نیز منجر می شود. بخش گردشگری روستایی منبع بسیار مهمی برای […]
گردشگری روستایی یک تجربه زندگی محلی است که این فرصت ناب آشنایی با آداب و رسوم، پیشینه تاریخی، فرهنگ زندگی و معیشت و محیط زیست و بومی مناطق روستایی با سفر به اینگونه مناطق شکل می گیرد. علاوه بر آن به رونق اقتصادی روستا نیز منجر می شود. بخش گردشگری روستایی منبع بسیار مهمی برای اشتغال نیروی کار غیر ماهر و زنان روستایی شده است که با تولید صنایع دستی و محصولات دامی به توانمندسازی خانواده و کاهش فقر و محرومیت کمک می کنند. فعالیت های اجتماعی روستاییان و حمایت از حفظ و آبادانی فضاهای تاریخی مانند خانه های قدیمی روستایی، باغ ها و گردشگاه ها از مزایای دیگر گردشگری روستایی است.
گردشگری روستایی چیست؟
اگر بخواهیم به معنای کلاسیک گردشگری روستایی بپردازیم می توان گفت که گردشگری روستایی نوعی از فعالیت های گردشگری است که درآمدی اضافی را برای آن هایی که شغلی ثابت مانند کشاورزی و دامداری دارند، فراهم می آورد. گردشگری روستایی در چشم اندازهای بهسازی جای خاصی دارد که شامل فعالیت های گردشگری در خارج از شهر است. البته گردشگری روستایی باید به صورت یک شیوه زندگی بر پایه عقاید مربوط به جوامع روستایی درک شود.
تدوین سند راهبردی توسعه گردشگری روستایی
گردشگری روستایی و طبیعت گردی شعار گردشگری دنیا است و ایران آمادگی خود را برای میزبانی اجلاس گردشگری روستایی اعلام کرد. معاون گردشگری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به سوق سفرها به سمت گردشهای تخصصی، گفت: سند راهبردی توسعه گردشگری روستایی در دست تدوین است و در اجلاس بینالمللی گردشگری روستایی ارایه میشود.به گفته ولیالله تیموری، ٩٨ درصد سفرهای داخلی ایران به سمت شهرهای کوچک و روستاها است. وی همچنین اظهارداشت: گردشگری روستایی و طبیعت گردی شعار گردشگری دنیا است و ایران آمادگی خود را برای میزبانی اجلاس گردشگری روستایی اعلام کرد.
وی، تدوین سند راهبردی توسعه گردشگری روستایی کشور را یک ضرورت دانست و تصریح کرد: اکنون، گردشگری روستایی مقصد اصلی تورهای داخلی در ایران است. معاون وزیر میراث فرهنگی ادامه داد: مردم ایران اهل سفر و هزینه در این بخش هستند و باید به ظرفیت گردشگری داخلی توجه جدی شود.
تیموری، ساماندهی و توزیع سفر داخلی را اولویت حوزه گردشگری کشور برشمرد و ابراز داشت: امروزه، گردشگری به عنوان ابزاری برای توزیع عادلانه ثروت محسوب میشود.
معاون گردشگری وزیر میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی به ضرورت مشارکت جوامع محلی برای توسعه گردشگری روستایی تاکید و خاطرنشان کرد: رتبهبندی شهرها از منظر گردشگران و مردم محلی با مشارکت دانشگاه تربیت مدرس در دست اجرا است و این رتبهها به زودی اعلام میشود.
گردشگری؛ کلید توسعه روستاها
یک کارشناس گردشگری معتقد است: توسعه گردشگری روستایی یکی از مهم ترین بخشهای صنعت گردشگری است، روستاهای زیادی در کشور با معماری تاریخی، فرهنگ، طبیعت و مذهب قابلیت توسعه گردشگری روستایی و عشایری را دارند. به گفته کامران هارونی، گردشگری روستایی به منزله تجربه زندگی محلی است که بر گردشگری کشاورزی، کوهنوردی، سوارکاری و اسکان در اقامتگاه های بوم گردی استوار است. وی افزود: محور گردشگری روستایی فرهنگ جوامع محلی است. این نوع گردشگری می تواند به درآمدزایی و اشتغال پایدار برای روستاییان منجر شود. تبدیل خانه ها به اقامتگاه های بوم گردی، تولید گیاهان دارویی و محصولات دامی و کشاورزی، اشتغال در گلخانه ها و اشتغال زنان روستایی با در بخش صنایع دستی می توانند موجب رونق تولید شوند.
این کارشناس بوم گردی اظهار کرد: براساس اخلاق گردشگری باید به آداب و رسوم، آیین ها و مذهب میزبان محلی احترام گذاشت و در این خصوص باید فرهنگ سازی شود. در قانون برنامه ششم توسعه بر موضوع گردشگری و بهویژه گردشگری روستایی و عشایری تاکید شده است. در واقع توسعه گردشگری پایدار بر گردشگری روستایی استوار است.
وی ادامه داد: در یک دهه گذشته، با کم رونق شدن بخش کشاورزی در روستاها، ضرورت دارد منابع درآمدی دیگر مانند گردشگری مدنظر قرار گیرد. در گردشگری روستایی باید بر حفظ محیط زیست تاکید شود که برای رسیدن به این منظور باید میان ۳ رکن گردشگران، مقصد و جامعه اعتدال برقرار شود.لازم به ذکر است اقامتگاه های روستایی در تمام نقاط کشور و روستاهای هدف گردشگر، به عنوان شاخص شناخته می شوند و در اشتغال زایی پایدار در روستاها نقش مهمی ایفا می کنند.