«جمله» هشدار تحلیلگران در خصوص حضور تندروها در مجلس آتی را بررسی می کند/ وقتی صدای اصولگراها هم در می آید!
«جمله» هشدار تحلیلگران در خصوص حضور تندروها در مجلس آتی را بررسی می کند/ وقتی صدای اصولگراها هم در می آید!

  محمدحسین جعفری سمیع دبیر گروه سیاسی/ با نزدیک شدن به انتخابات مجلس یازدهم و بررسی تدریجی صلاحیت نامزدهای احتمالی این انتخابات از سوی شورای نگهبان ، برخی از اظهار نظرها از آن حکایت دارد که طیف تندرو و رادیکال منتسب به اصولگراها، عزم خود را برای تصاحب صندلی های سبز پارلمان جزم کرده تا […]

 

محمدحسین جعفری سمیع
دبیر گروه سیاسی/

با نزدیک شدن به انتخابات مجلس یازدهم و بررسی تدریجی صلاحیت نامزدهای احتمالی این انتخابات از سوی شورای نگهبان ، برخی از اظهار نظرها از آن حکایت دارد که طیف تندرو و رادیکال منتسب به اصولگراها، عزم خود را برای تصاحب صندلی های سبز پارلمان جزم کرده تا به روش های مرسوم پوپولیستی و عوام فریبانه، آرای خاکستری جامعه را به سود خود جذب کنند.

به گزارش «جمله» جریان های تندرو که با لباس اصولگرایی در محافل رسمی ظاهر می شوند، هرچند تعدادشان در مجلس دهم انگشت شمار بود، اما هیاهوی فراوانی داشتند و توانستند برخی معادلات سیاسی را با توسل به جنجال آفرینی در مجلس، به سود خود رقم بزنند. به اعتقاد برخی از کارشناسان، اقدامات تنش آفرین این طیف کوچک آما پرحاشیه در خروج آمریکا از برجام بی تاثیر نبود. آنان بر خلاف اکثریت مردم از توافق برجام عصبانی شددند و در مقابل خروج آمریکا را از برجام جشن گرفتند.
این افراد به هر شخص حقیقی و حقوقی که توانستند تهمت و افترا زدند و از حاشیه امن خود برای بر زمین زدن دولت بهره گرفتند. اکنون با نزدیک شدن به پایان عمر مجلس دهم، این چهره های رادیکال تلاش دارند تا ضمن آنکه بقای خود را برای دوره یازدهم مجلس حفظ کنند، برای استقبال از دیگر هم مسلکانشان در مجلس نیز آماده می شوند تا بدین صورت اکثریت مجلس آینده را در اختیار داشته باشند.

نجات اقتصاد ایران توسط پوپولیست ها!
موج سواری بر «نارضایتی های اقتصادی و معیشتی» از سوی منتقدان سرسخت و دلواپس دولت از مدت ها پیش کلید زده شد، فشارهای اقتصادی ناشی از اوج گرفتن تحریم های آمریکا علیه ایران و پایین آمدن درآمدهای ایران از محل فروش نفت اگر برای مردم سختی معیشتی به همراه داشت، برای مخالفان و منتقدان دولت فرصتی فراهم ساخت تا با تکیه بر آن هم حملات به دولتمردان و مجلسی ها را افزایش دهند و برای آتش نارضایتی ها هیزم بیشتری فراهم آورند، هم استراتژی خود برای ورود به انتخابات ۹۸ را بر همان مبنا طراحی کنند. آنچنان که حتی این روزها از نام گفتمان شان هم رونمایی کردند؛ «نجات اقتصاد ایران»
سناریویی که طیف‌های نزدیک به سعید جلیلی، محمدباقر قالیباف، حداد عادل، محسن رضایی، پایداری‌ها و …درپیش گرفته شده است، البته مربوط به امروز نیست و از ماه‌ها قبل کلیدواژه های مورد استفاده آن‌ها در سخنرانی ها و مصاحبه ها نشان از آن داشت که قرار است این‌بار با تکیه بر نارضایتی‌های معیشتی مردم، آراء را به سبدهای کاندیداهای موردنظرشان در انتخابات مجلس روانه کنند.

نیرو‌های بدون‌شناسنامه سیاسی
بسیاری از صاحب نظران بر این عقیده اند که با توجه به حوادث آبان ماه و همچنین نارضایتی عمومی از وضعیت سیاسی و اقتصادی در سال های اخیر، میزان مشارکت مردمی در انتخابات آتی نسبت به گذشته پائین تر خواهد بود و این موضوع کاملا به نفع جریان های تندرو و رادیکال منتسب به اصولگرایی است. سیدمصطفی هاشمی‌طبا نیز بر آن صحه می‌گذارد و می‌گوید: «برای مجلس پیش‌رو نمی‌توان مانند مجالس پیشین چشم‌انداز مثبتی قائل شد. به نظر می‌رسد نیرو‌های بدون‌شناسنامه سیاسی در اکثریت خواهند بود، اما صدا از آن‌ها کمتر شنیده خواهد شد. صدا بیشتر از نماینده‌هایی شنیده می‌شود که سابقه سیاسی بیشتری دارند. مجلس تحت‌تأثیر نیرو‌های سیاسی باسابقه، اما تندرو قرار خواهد گرفت».
او در مصاحبه خود با شرق اظهار کرد:« اصولگرایان در شهر‌های بزرگ همچنان هیچ اقبالی نخواهند داشت. در شهر‌های کوچک مردم به دلیل رویکرد قومیتی و طایفه‌ای در انتخابات حضور خواهند یافت و به افراد مورد تأییدشان رأی می‌دهند. این افراد اغلب یا بدون شناسنامه سیاسی بوده یا پیشینه اصولگرایی دارند. بنابراین مانند گذشته احتمالا در شهرستان‌ها اصولگرایان شانس بالاتری خواهند داشت»

پایداری چی ها اهل تفکر نیستند
عباس سلیمی نمین درباره ثبت‌نام مدیران ارشد و میانی دولت احمدی‌نژاد و برخی چهره های تندرو وابسته به این جریان در انتخابات مجلس گفت: « به نظر من آقای احمدی‌نژاد تمام شده است و تفکرات او حامیان زیادی ندارد، افرادی که اهل تفکر باشند و مبانی فکری داشته باشند از وی حمایتی نمی‌کنند، مگر اینکه برخی از افرادی که تنها برخی از کارهای انجام شده برای آن‌ها ملاک است».
این چهره اصولگرا هم‌چنین درباره خطر حضور جریان‌های پوپولیست و تندرو در مجلس یازدهم نیز گفت: «چند نفری که نیروهای تندی هستند، شانس خیلی کمی برای انتخاب شدن دارند، در مجموع شانس عناصر تندرو برای ورود به مجلس را پایین می‌دانم و جامعه تمایلی برای تقویت نیروهای تندرو ندارد».

باید منتظر یک دولت پوپولیستی باشیم
اما فقط این سلیمی نمین نیست که نگاه مثبتی به مجلس آینده ندارد. عماد افروغ یکی دیگر از چهره های اصولگرا است که نسبت به بازگشت پوپولیسم و افراطی گری در کشور هشدار داده است.
عماد افروغ، استاد جامعه شناسی و فعال سیاسی فضای جامعه و سیاست ایران را رادیکال توصیف کرد و گفت: «رادیکالیسم در جامعه ما ریشه دوانده است؛ از این رادیکالیسم هم می توان قرائت چپگرایانه و هم می توان قرائت به اصطلاح محافظه کارانه داشت؛ جامعه ما یا به سمت تفکیک می رود و یا به سمت اقتدارگرایی و انسجام».
او در مصاحبه ای با پایگاه خبری جماران اظهار کرد:« بر حسب پیمایش های ملی دولت فعلی مردم بیشترین بی اعتمادی را به دولت نشان داده اند. این بی اعتمادی منتج به حضور کمرنگ مردم در انتخابات می شود. این یکی از دلایل عمده است. مشخص است که شما سیاست های یک سویه ای را پیش گرفته اید. شما به عدالت توجه نکردید. وقتی به عدالت توجه نمی کنید مردم خواهان عدالت می شوند، اینجا ریشه های پوپولیسم شکل می گیرد و به طور طبیعی باید منتظر یک دولت پوپولیستی باشیم».
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه در فضای کنونی همه چیز رادیکالیزه شده است اظهار کرد: « تفسیرها بوی افراط می دهد؛ چه تفسیر سیاسی، چه تفسیر امنیتی، چه تفسیر فرهنگی، چه تفسیر اقتصادی، انگار در این چهل سال در مملکت هیچ کاری انجام نشده و هیچ چیز مثبتی در این جامعه نداریم. همه کسانی که تا دیروز سکوت اختیار کرده بودند و مصلحت اندیش شده بودند معترض و نقاد شده اند. ناگهان می آیند چنان ندای اعتراض سر می دهند که انگار در این چهل سال ما در حال احتضار بوده ایم. این نشان می دهد که در فرهنگ سیاسی چپ و راست ما یک ناپختگی وجود دارد».
وی با بیان اینکه دردی به نام مصلحت اندیشی به جان ما افتاده است افزود: «مصلحت اندیشی های کاذب به نام نظام، انقلاب اسلامی و حکومت است اما عملا در جهت منافع اشخاص و گروه ها و جناح هاست و این مصلحت سنجی کار ما را به اینجا رسانده است».

فقط حضور پرشور سد راه تندروها است
بسیاری از کنشگران سیاسی بر این عقیده اند که در صورت پیروزی جریان های افراطی در انتخابات آتی،وضعیت کشور وخیم تر خواهد شد. از این رو بسیاری از آنان اعتقاد دارند تنها با حضور پر شور در انتخابات آتی می توان سد راه ورود این عناصر رادیکال به بهارستان شد. البته نباید این موضوع را نیز فراموش کرد که در صورت عدم حضور چهره های کارآمد در میان نامزدهای نمایندگی مجلس و با توجه به ترس جامعه از حضور جریان های رادیکال، در بهترین شرایط شاید تنها مجلسی خنثی در دوره یازدهم داشته باشیم که نسبت به تمام امور کشور بی تفاوت باشد. با اینحال باید دید نتیجه نهایی بررسی صلاحیت ها توسط شورای نگهبان چگونه رقم می خورد و چه کسانی می توانند از سد شورای نگهبان عبور کنند. این موضوع امروزه نظر چهره های معتدل و معقول اصولگرایی را هم به خود جلب کرده و همانطور که اشاره شد، آنان نیز نگران ورود عناصر تندرو و نامعقول در مجلس آینده هستند.