زهرا ایرانشاهی/ بازافرینی شهری، محدود به مناطقی است که به بهسازی و نوسازی نیاز مبرم دارند. در ایران، آزمون و خطاهای بسیاری در حوزه بازآفرینی شهری صورت گرفته است و در حال حاضر بازآفرینی در استان های مختلف، با مشارکت و تحت اختیار خود استان ها انجام می شود. این در حالی است […]
زهرا ایرانشاهی/
بازافرینی شهری، محدود به مناطقی است که به بهسازی و نوسازی نیاز مبرم دارند. در ایران، آزمون و خطاهای بسیاری در حوزه بازآفرینی شهری صورت گرفته است و در حال حاضر بازآفرینی در استان های مختلف، با مشارکت و تحت اختیار خود استان ها انجام می شود. این در حالی است که در حال حاضر و در راستای تحقق طرح ملی بازآفرینی شهری، حدود دو هزار طرح در شهرهای مختلف کشور در دست احداث و اجرا است که برای تحقق اهداف این طرح و همچنین با توجه به ابعاد اقتصادی، فرهنگی زیرساختی، روبنایی و کالبد شهری این پروژه ها را می توان یک طرح فرابخشی و بین دستگاهی عنوان کرد.
دولت دوازدهم نیز اهتمام جدی نسبت به تحقق این طرح ها دارد و در تمام استان ها نیز همکاری بین نماینده عالی دولت و مدیریت شهری ایجاد شده است. شرکت بازآفربنی شهری در این میان، در جست و جوی تدابیری است تا سطح مشارکت مردم را در این پروژه ها را بیشتر کند. اهداف بازآفرینی مانند تولید مسکن، توسعه زیرساختی و توسعه خدمات روبنایی، موضوعات فرهنگی و اجتماعی است و بنابر این هدف ها، باید به مشارکت مدنی در انجام پروژه هایی که مربوط به محل زندگی ایشان است، فکر شود.
راهکارهای افزایش مشارکت شهروندان نیز در مکان هایی نظیر سرای محلات و باشگاههای ورزشیِ محلات و… قابل انجام است. در این مکان ها می توان مهارتآموزی، کارآفرینی و فضای آموزش مهارتی برای مردم تعبیه کرد تا مردم با دریافت آموزش و توانمند شدن امکان مشارکت در تولید ملی و اقتصاد ملی و سهم آفرینی در تغییر سرنوشت خود را داشته باشند. استفاده از شبکه های مجازی در راستای آموزش شهروندان نیز راهکار مهمی است که در مباحث بازآفرینی می توان به این ظرفیت ها توجه کرد.
شرکت بازآفرینی در بخش تولید مسکن برای این بافت و شتاب طرح ها نیز به دنبال آن است تا متقاضیان و ساکنان بافت فرسوده و حاشیه پروانه رایگان ساخت از شهرداری دریافت کرده و از راه و شهرسازی نیز مشوق هایی دریافت کنند. این شرکت در طرح اقدام ملی مسکن سهمی ۱۰۰ هزار واحدی دارد که تاکنون برای دریافت تسهیلات ۲۰ درصد سهمیه اعتبار در اختیار این شرکت قرار گرفته و این تعداد افراد به بانک معرفی شده اند.
این در حالی است که مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران در بازدید از بافتهای فرسوده شهر خورموج در استان بوشهر با بیان اینکه اجرای طرحهای نوسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری در اولویت قرار دارد و در این راستا طرحهای بازآفرینی در استانها شتاب میگیرد، گفت: در حال حاضر ۱۲ پروژه در محدوده بافت فرسوده استان بوشهر با اعتبار بالغ بر ۱۵۰ میلیارد ریال در دست اجرا است.
مهدی عبوری با بیان اینکه دولت حمایت های بسیار خوبی در حوزه بازآفرینی شهری در بوشهر انجام داده است، اظهار داشت: در حال حاضر با حمایت های دولت، پروژه های بازآفرینی در شهرهای بوشهر، خورموج، برازجان و اهرم در دست اجرا می باشد.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به منابع اعتباراتی که از محل تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۹۷ در اختیار شرکت بازآفرینی شهری ایران قرار گرفته است، گفت: بر اساس قانون برنامه ششم توسعه، کلیه دستگاهها و نهادهای ذیربط شهری باید در امر نوسازی بافت های ناکارآمد شهری کمک کنند.
عبوری با بیان اینکه مشارکت مدیریت شهری امری مهم در حوزه بازآفرینی شهری به شمار میآید، خاطر نشان کرد: در محلات هدف بازآفرینی شهری بویژه در سکونتگاه های غیررسمی در کنار نوسازی واحدهای مسکن پروژه های فضای سبز، احداث سالنهای ورزشی و آسفالت معابر در دست اقدام است.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران همچنین در حاشیه بازدید از پروژه های بازآفرینی در بوشهر از صدور پروانه ساخت رایگان از شهرداریها در بافتهای فرسوده خبر داد و گفت: اکنون ۵۰ میلیون تومان تسهیلات با سود ۹ درصد دوران مشارکت و ۵۰ میلیون تومان با ۱۸ درصد از سوی استانها تسهیلات پرداخت میشود.
عبوری درباره تعهد امسال این شرکت در بازسازی بافتهای فرسوده در کشور گفت: تعهدما ۱۳۰ هزار واحد مسکونی در کشور است که تاکنون ۲۰ هزار واحد مسکونی برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی شدهاند.
معاون وزیر راه و شهرسازی به اشتغال پیش بینی شده در این حوزه پرداخت و خاطرنشان کرد: برای اشتغالزایی در حوزه تولید مسکن در بافتهای فرسوده دفتر اقتصاد مسکن در وزارت راه و شهرسازی برنامهای دارد که براساس آن اشتغال مشخص میشود اما آنچه سرجمع اعلام کردند در تولید مسکن متوسط ۱۰۰ متر ناخالص در هر واحد مسکونی ۱٫۷ نفر اشتغال به وجود میآورد.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با بیان اینکه برای بازسازی بافتهای فرسوده تشویقیهای ارائه میشود، گفت: در راستای بازسازی بافتهای ناکارآمد بستههای تشویقی از جمله پرداخت ۵۰ درصد هزینه صدور پروانه از سوی دولت و در بعضی از شهرها خلاقیتی از سوی شورای اسلامی شهر و شهرداریها انجام شده که ۵۰ درصد مابقی را نیز تخفیف میدهند.
وی با بیان اینکه در کشور ۱۴۰ هزار هکتار بافت فرسوده وجود دارد، خاطر نشان کرد: براساس آخرین سرشماری سال قبل، ۵٫۷ میلیون واحد مسکونی در بافتهای فرسوده و سکونتگاههای غیر رسمی و حاشیه نشین کشور شناسایی شدند.
مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران با اشاره به ساماندهی محلات ناکارآمد شهری اظهار کرد: براساس قانون برنامه ششم توسعه موظف هستیم در مدت ۱۰ سال ۲ هزار و ۷۰۰ محله ناکارآمد را با حمایت دستگاههای اجرایی در قالب ستاد ملی بازآفرینی شهری ایران ساماندهی کنیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی، ساماندهی حاشیهنشینی شهرها را در اولویت این شرکت دانست و تاکید کرد: تلاش میشود با کمک کارشناسان و مدیران، برنامههای مدون شرکت بازآفرینی شهری ایران به سرانجام برسد.
گفتنی است که از روزهای نخست آغاز بکار دولت دوازدهم، رویكرد دولت تدبیر و امید در چارچوب اجرای طرح بازآفرینی شهری، حمایت از بخش خصوصی و توسعه گران برای ورود به بازسازی و نوسازی محلات فرسوده بوده و هست که در این چارچوب دولت، شهرداریها، توسعهگران، تسهیلگران و بخش خصوصی در مورد نوسازی و مقاومسازی مسكن، ارتقای خدمات زیربنایی و روبنایی، فضاهای عمومی شهری و توان افزایی اقتصادی و اجتماعی ساكنان محله ها با محوریت مردم و رویكرد پایین به بالا نقش خود را ایفا می كنند.