گزارش «جمله» از واکنش‌ فعالان میراث فرهنگی به تهدید ترامپ / جنایت جنگی است
گزارش «جمله» از واکنش‌ فعالان میراث فرهنگی به تهدید ترامپ / جنایت جنگی است

جمله: / تهدید رئیس جمهور آمریکا، درخصوص هدف قرار دادن مراکز مهم فرهنگی ایران موجی از انتقادات را در سطوح اجتماعی و بالای نظام سیاسی به دنبال داشت. این انتقادات نه تنها ترامپ را فاقد صلاحیت اداره دولت آمریکا معرفی می کند بلکه نسبت به عواقب قرار گرفتن این کشور در فهرست جنایتکاران جنگی، هشدار […]

جمله: /

تهدید رئیس جمهور آمریکا، درخصوص هدف قرار دادن مراکز مهم فرهنگی ایران موجی از انتقادات را در سطوح اجتماعی و بالای نظام سیاسی به دنبال داشت. این انتقادات نه تنها ترامپ را فاقد صلاحیت اداره دولت آمریکا معرفی می کند بلکه نسبت به عواقب قرار گرفتن این کشور در فهرست جنایتکاران جنگی، هشدار می دهد. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، شنبه شب در توییتر مدعی شد اگر ایران بخاطر ترور سردار قاسم سلیمانی، بخواهد اقدام تلافی جویانه انجام دهد، ایالات متحده آمادگی دارد «بسیار سریع و بسیار سخت» ۵۲ نقطه در داخل خاک ایران را مورد هدف قرار دهد، که از جمله آن‌ها برخی مراکز مهم «فرهنگی ایرانی» نیز خواهد بود.

با مطرح شدن «انتقام سخت» ایران در پی ترور سردار سلیمانی، مراکز فرهنگی و ایرانی‌ توسط ترامپ تهدید شد که واکنش تند ایرانی ‌ها در شبکه ‌های اجتماعی و واکنش منفی مقامات و روزنامه نگاران آمریکایی را در پی داشته است. به نظر بیشتر صاحبنظران، کاربرد این لفظ ‌پراکنی ‌ها بیشتر به نوعی رجزخوانی و خودنمایی در دنیای مجازی و فضای سایبری، شبیه است و بیشتر نشانگر نگرانی ‌های آمریکا از پاسخ احتمالی ایران و گستردگی دامنه آن است. نوعی نگرانی که یک نمونه از آن ساعاتی پس از تهدید ترامپ به وقوع پیوست. بر همین اساس و به گزارش العالم، با دستور ترامپ، شناورهای آمریکایی هزار کیلومتر دیگر از محدوده مجاز فاصله با ایران، عقب کشیدند.

 

محمدجواد ظریف:
مصداق بارز جنایات جنگی
در واکنش به این تهدید محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: دونالد ترامپ که با ترور‌های ناجوانمردانه روز جمعه به شکلی گسترده حقوق بین‌الملل را نقض کرده است، اکنون تهدید می‌کند که دوباره قوانین بین‌المللی را نقض خواهد کرد. هدف قرار دادن مراکز فرهنگی جنایت جنگی است.

 

 

 

 

 

 

 

کمپین اعتراض فعالان گردشگری به تهدید ترامپ
فعالان گردشگری ایران کمپینی را در اعتراض و محکومیت تهدید رییس‌جمهور آمریکا برای «حمله به ۵۲ سایت ایران، با ارزش بالا و با اهمیت برای فرهنگ ایران – به نمایندگی از ۵۲ گروگان آمریکایی که سال‌ها پیش توسط ایران گروگان گرفته شدند»، تشکیل دادند.
کمپین اعتراضی فعالان گردشگری ایران با هدف اعلام اعتراض به سازمان ملل متحد در ارتباط با تهدیدهای رییس‌جمهور آمریکا که حکم «جنایات جنگی» را یافته، در حال جمع‌آوری امضا است. این کمپین متنی را به دو زبان انگلیسی و فارسی خطاب به دبیرکل سازمان ملل متحد به این شرح منتشر کرده است: با امضای این بیانیه اعلام می‌کنیم که تهدید رییس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا در حمله به مراکز فرهنگی و تاریخی ایران، ارتباطی به اختلافات و اهداف سیاسی ندارد، میراث تاریخی و فرهنگی تمدن ایران، متعلق به تمدن بشری و همه انسان‌های گذشته، امروز و آینده جهان است و هر گونه آسیب به میراث بشر در هر نقطه جهان و توسط هر شخصی برابر است با جنایت علیه فرهنگ و تمدن انسانی.
ولی تیموری، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشورمان نیز حمایت خود را از این کمپین اعلام کرد.

 

 

 

 

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو:
آگاه کردن افکار عمومی از خطرات این رفتار
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو ـ ایران ـ نیز در نامه‌ای به «اودری ازوله» ـ مدیر کل سازمان علمی فرهنگی و آموزشی یونسکو ـ درخواست کرد تا علاوه بر محکوم کردن اقدام رییس‌جمهور آمریکا، افکار عمومی را از خطرات چنین رفتارهایی آگاه کند.
حجت‌الله ایوبی در نامه‌ خود نوشته است: «همان‌طور که مستحضرید، رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا در اقدامی شگفت‌آور و غیرمتمدنانه در توییت مورخ ۱۵ دی‌ماه ۱۳۹۸ مکان‌های مهم فرهنگیِ تمدن چندین هزار ساله ایرانی را تهدید به تخریب و نابودی کرده است. به‌خوبی می‌دانید که براساس مصوبه سازمان ملل متحد، این اقدام ناقض هنجارهای بنیادین جامعه جهانی به شمار می‌رود.
متاسفانه در دهه گذشته جهان شاهد ظهور گروه‌های افراطی مانند داعش است که با چنین اندیشه‌های خطرناکی ضربه‌هایی کاری و جبران ناپذیر به میراث فرهنگی بشری در کشورهای منطقه ما وارد آوردند. آنها با تخریب بناهای تاریخی و کهن، فرهنگ و تمدن بشری را مورد هدف قرار دادند.
با توجه به نقش کلیدی یونسکو در حفظ میراث فرهنگی و با تأکید ویژه بر کنوانسیون ۱۹۵۴ حفظ میراث فرهنگی در جریان جنگ مسلحانه و همین‌طور در راستای رسالت اصلی یونسکو که استقرار صلح و ترویج همزیستی مسالمت‌آمیز میان ملت‌ها است، از سرکارعالی خواستارم، ضمن محکوم کردن این اقدام افکار عمومی را از خطرات چنین رفتارهایی آگاه نمایید. بی‌گمان جامعه فرهنگی، نخبگان و دوستداران تاریخ و فرهنگ جهان، منتظر اعلام موضع مناسب سازمان علمی و آموزشی یونسکو به‌عنوان مهم‌ترین سازمان فرهنگی جهان هستند.»

 

 

سید محمد بهشتی:
«ترامپ» با «ایرانیت» مشکل دارد
ترامپ با ایرانیت و ایران بودن ایران مشکل دارد، با کشوری دارای سابقه تاریخی غنی و مردمی که دارای چنین فرهنگی هستند، حتی فارغ از فکر و تعلق داشتن به هر نوع جریان سیاسی. رییس سازمان سابق میراث فرهنگی با تاکید بر این‌که براساس کنوانسیون‌های جهانی، حرف‌های ترامپ هیچ وجاهت قانونی ندارند، بیان می‌کند: به عنوان مثال کنوانسیون ۱۹۵۴ اعلام می‌کند «کشورها حتی در شرایطِ جنگی، حق ندارند به محوطه‌ها، موزه‌ها و آثار تاریخی آسیب وارد کنند» این بحث نمونه‌ای از این وجاهت قانونی است.
سید محمد بهشتی با بیان این‌که این کنوانسیون معمولا توسط همه دنیا مراعات می‌شد و اگر در نقطه‌ای خلاف آن رخ می‌داد، هیچ کشوری مسئولیت آن را نمی‌پذیرفت، ادامه می‌دهد: اما در دو رویداد بعد از جنگ جهانی یعنی تخریب بوداهای بامیان توسط طالبان و تخریب شهر هترا توسط داعش، آثار تاریخی آسیب دیدند و کسانی که به آن‌ها آسیب زدند خود را معرفی کرده و رسما مسئولیت کارشان را بر عهده گرفتند.
به اعتقاد او، هر چند ممکن است نتیجه ای نگیریم اما وظیفه داریم به ان عمل کنیم. چون عملکرد ما بحثی است که برای نسل های اینده نیز می‌ماند. اگر ما اقدامی نکنیم آنها باید هزینه بپردازند در حالی که اگر ما اقدام کنیم ان ها نیز می توانند این شکایت را تعقیب کنند.حتی اگر در زمان ما، به نتیجه نرسیم، زمینه‌ای فراهم می‌شود برای بعدی تا بتوانند نسبت به استعفای حقوق ایران اقدام کنند.

 

 

مهدی حجت:
ترامپ می‌خواهد به هر حشیشی متشبث شود
«ترامپ احمق هم متوجه این موضوع است که مراکز فرهنگی برای کشوری مانند ایران حتی مهمتر از مراکز نظامی است و وقتی قصدِ تهدید چنین کشور دارای فرهنگی را دارد، باید فرهنگ و نقاط فرهنگی آن را نشانه برود.»
مهدی حجت حرف‌های ترامپ را پرت و پلا می‌خواند و می‌گوید: صحبت‌های او را به عنوان یک جنایت جنگی می‌توان مد نظر داشت، به حدی که دوست‌های وی مانند انگلیس و دیگر کشورها نسبت به این اظهارنظر او بسیار تعجب کرده‌اند که اصلا معنای حرفِ او (رییس جمهور آمریکا) چیست؟ مگر می‌شود که رییس یک کشور بگوید سایت‌های فرهنگی کشور دیگر را هدف قرار می‌دهیم؟! این یک حرفِ بی‌معناست!
رییس ایکوموس ایران این عمل ترامپ را نشان‌دهنده‌ی آن می‌داند که می‌خواهد به هر «حشیشی متشبث – چنگ بزند -» شود و ادامه می‌دهد:‌ او قصد دارد تا ایرانی‌ها را بترساند و آن‌ها را وادار کند که انعکاسِ چندان قوی نسبت به جنایتی که انجام داده، نداشته باشند.

 

 

معرک‌نژاد؛
ادعای گزافی است
مدیر مجموعه تاریخی تخت فولاد اصفهان می‌گوید که ادعای گزاف هدف قرار دادن میراث فرهنگی ایران آبروی ترامپ را در سطح جهان خواهد برد، ضمن اینکه مراکزی چون یونسکو از این اقدام جلوگیری خواهند کرد.
سیدعلی معرک نژاد درباره این ادعای ترامپ گفت: این یک تهدید نسنجیده و یک بلوف سیاسی است و بعید می‌دانم رنگ عمل به خود بگیرد.
وی افزود: ترامپ با این ادعای گزاف سعی کرده احساسات مردم ایران را بیدار کند و به دلیل آگاهی‌اش نسبت به ارزش میراث فرهنگی برای ایرانیان خواسته به تحریک مردم بپردازد. مردم ایران بویژه شهروندان اصفهانی نسبت به میراث تاریخی و فرهنگی خود بسیار حساسند و نسبت به آنها تعصب دارند.

 

 

 

 

سید مهدی امیری:
مراکز فرهنگی تنها میراث جهانی نیست

یک کارشناسان میراث فرهنگی در ایران تهدید به نابودی مراکز فرهنگی از جمله مراکز میراثی را یک جنایت دانست و گفت: مگر شورای امینت سازمان ملل قطعنامه‌ای را تصویب نکرد که با استناد به آن از میراث فرهنگی در مناطق جنگی حفاظت می‌شود، پس باید طبق همین قطعنامه نیز عاملان تخریب به عنوان جنایتکار تحت پیگرد قرار گیرند. چون در حال حاضر می‌بینیم که شاهد گسترش حملات مختلفی بر میراث جهان هستیم. مانند اتفاقاتی که توسط داعش در عراق و یا روسیه افتاد به نظرم باید تهدیدها علیه پیگیری عاملان جنایت‌های فرهنگی باید شدت بیشتری به خود بگیرد وگرنه افرادی مانند ترامپ به این تهدیدها و این قطعنامه‌ها بی توجه هستند.
سید مهدی امیری بیان کرد: مورد هدف قراردادن فرهنگ یکی از هجمه‌هایی است که همیشه دولتمردان نسبت به کسانی که آنها را دشمن می‌پندارند به کار می‌گیرند. به خصوص مراکزی که نماد تاریخ و فرهنگ و قدمت آن کشور است. مانند اتفاقی که برای میراث جهانی عراق توسط داعش افتاد. چرا داعش میراث عراق را نشانه رفت چون هم ثابت کند یک جنایتکار است و هم تاریخ یک مملکت را از بین ببرد. آنها این مراکز را نابود می‌کنند اما نمی‌توانند حافظه تاریخی جهان را از بین ببرند.

 

 

زهیر طالبی:
نشانه رفتن گردشگری

یک کارشناسان پیشکسوت میراث فرهنگی گفت: نه تنها مراکز فرهنگی بلکه همین الان هم ترامپ گردشگری ایران را نشانه رفته است با اظهارنظرهای پوچ و واهی موجب شده تا برخی از گردشگران و کسانی که اطلاعات نادرستی از ایران دریافت می‌کنند تصور کنند که داخل ایران آشوب است و هر لحظه ممکن است جنگ و درگیری شود و یا اوضاع داخلی ایران بهم ریخته است. در صورتی که اینگونه نیست. اکنون اتفاقاً باید به فکر ارائه تصاویر مناسب از ایران باشیم تا افراد ناآگاه چنین تصوراتی را نکنند.
زهیر طالبی بیان کرد: مگر مراکز فرهنگی تنها میراث جهانی و ملی ماست؟ این واژه می‌تواند معنای فراتری داشته باشد. آیا می‌تواند منظورش تغییر تصور مردم جهان نسبت به ایران باشد یا نه؟ همین کافی است تا برخی از گردشگران که قصد دیدن ایران را دارند از سفرشان منصرف شوند به خصوص آنکه بریتانیا اعلام کرده از سفر به عراق و ایران پرهیز کنید. اینها یعنی نشانه رفتن به تمام اقدامات و تلاش‌هایی که انجام شد تا مردم جهان دیدگاهشان نسبت به ایران امن تغییر کند.
لازم به ذکر است که براساس قوانین بین المللی، از بین بردن اماکن فرهنگی در جریان درگیری های مسلحانه می تواند یک جنایت جنگی محسوب شود.
قطعنامه ۲۳۴۷ سازمان ملل متحد “تخریب غیرقانونی میراث فرهنگی، از جمله تخریب اماکن مذهبی و آثار باستانی و غارت و قاچاق املاک فرهنگی از اماکن باستانی، موزه‌ها، کتابخانه‌ها، بایگانی‌ها و سایر مناطق را محکوم می‌کند.
طبق پروتکل اول کنوانسیون های ژنو ارتکاب هر عملی علیه آثار تاریخی ، آثار هنری یا اماکن مذهبی که میراث فرهنگی یا معنوی مردم را تشکیل می دهند ممنوع است.