آرمان طهرانی- روزنامه نگار/ با گذشت یک هفته از فاجعه سرنگونی هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین و پس از اعلام رسمی علت این سانحه هوایی، واکنش ها پیرامون این موضوع همچنان ادامه دارد. این در حالی است که روز شنبه مقامات سپاه پاسداران به طور رسمی بابت این حادثه عذرخواهی کردند اما سوالی […]
آرمان طهرانی-
روزنامه نگار/
با گذشت یک هفته از فاجعه سرنگونی هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین و پس از اعلام رسمی علت این سانحه هوایی، واکنش ها پیرامون این موضوع همچنان ادامه دارد. این در حالی است که روز شنبه مقامات سپاه پاسداران به طور رسمی بابت این حادثه عذرخواهی کردند اما سوالی که در افکار عمومی مطرح می شود این است که چه کسی مسئول بسته شدن حریم هوایی کشور در شرایط بحرانی است؟
به گزارش «جمله» به نقل از خبرگزاری ها حسن روحانی، رئیس جمهور در آخرین واکنش خود نسبت به فاجعه سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی که از آن تحت عنوان «سانحه سقوط هواپیما» یاد کرده، خواستار رسیدگی سریع و مجازات کسانی شده که در این حمله دست داشتهاند.
رئیس جمهور که روز سهشنبه ۲۴ دی در همایش «تجلیل از نمونههای ملی بخش کشاورزی» حضور داشت بخش قابل ملاحظهای از سخنانش معطوف به شلیک اشتباه پدافند هوایی سپاه پاسداران به هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ اوکراین بود.
رئیس جمهوری در سخنرانی خود ابتدا درباره شهادت سردار قاسم سلیمانی به ملت تسلیت گفت، سپس به غم کشته شدن مردم در مراسم تشییع جنازه فرمانده سپاه قدس در کرمان اشاره کرد و آنگاه به «غم بسیار بزرگ و سهمگین سقوط هواپیمای مسافربری اوکراینی» پرداخت و به مردم تسلیت گفت.
روحانی در این مراسم گفت: «این حادثه، حادثه بسیار تلخی بود و تحملش برای مردم بسیار سنگین است. حتی اگر این هواپیما به خاطر نقص فنی هم سقوط کرده بود باز هم بسیار غمبار بود اما بعد از این که مشخص شد خطای انسانی منجر به این فاجعه شده است غم مردم را چندین برابر کرد.»
یک فرد مقصر نیست!
حجت الاسلام روحانی بار دیگر مسئولیت اصلی ساقط شدن هواپیمای مسافربری اوکراینی و کشته شدن ۱۷۶ مسافر آن را برعهده آمریکا دانست و گفت: «در این ایام ریشه همه غمها به آمریکا برمیگردد. آمریکا بود که جو را ملتهب و شرایط را غیرعادی کرد. آمریکا بود که تهدید کرد و عزیزان ما را از ما گرفت.»
روحانی در عین حال گفت که بهرغم نقش آمریکا در پدید آمدن این فاجعه باید موضوع به طور دقیق بررسی شود. او در همین رابطه خواستار تشکیل یک دادگاه ویژه از سوی قوه قضاییه شد.
رئيس جمهوری ایران در ادامه سخنان خود به عاملان این حمله موشکی اشاره کرده و گفت: «من به دلیل کم و بیش آشنایی که با مساله پدافند هوایی دارم، این را میگویم که در این داستان نمیتواند فقط یک فرد مقصر باشد. نه اینکه یک نفر که دکمه را فشار داده مقصر بوده است. دیگرانی هم هستند و من میخواهم که این مساله با صداقت برای مردم بیان بشود.»
روحانی توضیح بیشتری درباره مسئولیت دیگرانی که در این فاجعه نقش داشتهاند در اختیار رسانهها قرار نداد. رئيس جمهور در عین حال اعلام کرد که او به محض روشن شدن موضوع «خطای انسانی» در ساقط شدن هواپیمای یاد شده خواستار اطلاعرسانی سریع از سوی مسئولان شده است.
دکتر روحانی در ادامه سخنرانی خود گفت: «سوال دیگری که برای مردم مطرح است این است که آیا از زمان روشن شدن این حادثه تا اعلام زمان طولانی بوده یعنی یک یا دو روز طول کشیده یا فقط چند ساعت بوده است. من از مسئولین میخواهم که این مساله را هم برای مردم توضیح بدهند. از صبح چهارشنبهای که این حادثه پیش آمده تا این پروسهای که جمعه شب به جلسه اضطراری شورای عالی امنیت ملی رسیده. همه این پروسه را برای مردم توضیح بدهند.»
دستگیری عده ای در خصوص سانحه هوایی
در همین راستا سخنگوی قوه قضاییه اعلام کرده که تحقیق پیرامون حمله به هواپیمای اوکراینی ادامه دارد. اسماعیلی از دستگیری عدهای در این ارتباط خبر داده است.
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه روز گذشته در هجدهمین نشست خبری خود به پرسشهایی درباره پرونده هواپیمای اوکراین پاسخ داد.
اسماعیلی اعلام کرده که نتایج تحقیقات پیرامون این «پرونده» به طور منظم در اختیار مردم قرار خواهد گرفت. سخنگوی قوه قضاییه از تشکیل کمیسیونهای تخصصی در ستاد کل نیروهای مسلح خبر داده است.
بر اساس سخنان اسماعیلی، فعالیت تحقیقاتی این کمیسیونها به پایان نرسیده است. او میگوید که حوزه بررسی و تحقیق این کمیسیونها بسیار گسترده بوده، در این کار از کارشناسان و متخصصان متعددی بهره گرفته شده است.
بر اساس سخنان سخنگوی قوه قضائیه: «با ابلاغ رئیس قوه قضائیه، سازمان قضائی نیروهای مسلح مامور شده با بهرهگیری از کارشناسان مختلف نظامی، سازمان هواپیمایی، کارشناسان حوزه سایبری، جنگ الکترونیک و بهرهگیری از اطلاعات ضبط شده در جعبه سیاه هواپیما موضوع را بررسی کند.»
غلامحسین اسماعیلی اعلام کرده که قرار بر انتقال جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی به فرانسه بود و کارشناسان ایران و اوکراین وظیفه انتقال این جعبه به فرانسه را برای بازخوانی اطلاعات آن به طور مشترک برعهده دارند.
سخنگوی قوه قضاییه نیز همچون سایر مسئولان جمهوری اسلامی به نقش آمریکا در پرونده حمله موشکی سپاه به هواپیمای مسافربری اوکراینی اشاره کرده و گفته است: «بررسی خواهیم کرد که جنگافروزی آمریکا چه نقشی در بروز این حادثه داشته» است.
اسماعیلی گفته است که در این ارتباط عدهای هم دستگیر شدهاند. سخنگوی قوه قضاییه توضیح بیشتری پیرامون تعداد افراد دستگیر شده و حوزه مسئولیت آنها در اختیار رسانهها قرار نداده است.
هرچند رئیس جمهور اعلام کرده بود که برای بررسی موضوع فاجعه هواپیمای مسافربری اوکراینی «دادگاه ویژهای» از سوی قوه قضاییه تشکیل خواهد شد اما در نشست خبری روز گذشته ، غلامحسین اسماعیلی اشاره ای به از تشکیل چنین دادگاهی نکرد.
تحقیقات شفاف و مستقل
از سوی دیگر طی روزهای اخیر کانادا و اوکراین خواستار تحقیقات شفاف و مستقل پیرامون علل سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراین شدهاند.
دولت کانادا همچنین خواهان توضیح ایران درباره علت عدم انسداد آسمان ایران بر روی هواپیماهای غیرنظامی شده است.
موضوع حمله موشکی سپاه به هواپیمای مسافربری اوکراینی که به کشته شدن ۱۷۶ نفر منجر شد، همچنان در شمار اخبار اصلی خبرگزاریهای بینالمللی است. تحقیقات پیرامون علت و چگونگی حمله موشکی به این هواپیما آغاز شده است. در همین رابطه گروهی از متخصصان کانادایی وارد ایران شدهاند.
خبرگزاری فرانسه (AFP) روز سهشنبه ۲۴ دی با انتشار گزارشی از اوتاوا درباره ضرورت تحقیقات شفاف و مستقل پیرامون شلیک غیر عمد پدافند سپاه به هواپیمای مسافربری بوئینگ ۷۳۷ اوکراین خبر داده است.
کشورهایی که شماری از شهروندان خود را در جریان این حمله موشکی از دست دادهاند خواستار همکاری فعال مقامات ایران در راستای این تحقیقات شدهاند. تحقیقاتی که بنا بر اظهارات مقامات این کشورها باید شفاف صورت گیرد.
کتی فاکس، رئیس اداره امنیت حمل و نقل کانادا روز دوشنبه در همین رابطه گفت: «ما میدانیم که چه چیزی روی داده است. چیزی که ما نمیدانیم این است که چرا چنین چیزی روی داده است.»
رئيس اداره امنیت حمل و نقل کانادا در سخنان خود از جمله به پرسشهایی اشاره کرده که هنوز پاسخی روشن و قطعی به آنها داده نشده است.
کتی فاکس همچنین اعلام کرده که کانادا مایل است بداند چرا آسمان ایران با توجه به تنش حاکم بین ایران و آمریکا پس از ترور (شهید) قاسم سلیمانی و حمله موشکی ایران به پایگاههای نظامی عراق بر روی تردد هواپیماها مسدود نشده است.
روز گذشته رئیس جمهور نیز به این موضوع اشاره ای نکرد که در شرایط بحرانی چه کسی مسئول بسته شدن حریم هوایی کشور است. در روزهای اخیر کاربران شبکه های اجتماعی نیز با اشاره به اظهارات مقامات سپاه پاسداران که گفته بودند «آنان مسئول بستن فرودگاه ها نیستند»، این سوال را مطرح کرده اند که چه کسی مسئول بستن حریم هوایی کشور است. این کاربران به مراسم هایی نظیر رژه روز ارتش و یا مراسم هفته دفاع مقدس اشاره کرده اند که در این روزها، حریم هوایی کشور بسته اعلام می شود اما در شرایطی که به گفته مقامات نظامی، «شرایط جنگی بوده» حریم هوایی کشور باز و پروازها به طور عادی انجام می گرفته است.
در ارتباط با تصمیمگیری پیرامون فاجعه هواپیمای مسافربری اوکراینی قرار است نمایندگان پنج کشور افغانستان، بریتانیا، کانادا، سوئد و اوکراین روز پنجشنبه ۱۶ ژانویه در لندن گردهم آیند.