اروپا «ماشه» را چکاند!
اروپا «ماشه» را چکاند!

  مکانیسم حل اختلاف در برجام (ماشه) از سوی تروئیکای اروپایی فعال شد. به گزارش «جمله» خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌ها اعلام کرد فرانسه، انگلیس و آلمان روز سه‌شنبه ساز و کار حل اختلاف توافق هسته‌ای ایران موسوم به «مکانیسم ماشه» را فعال خواهند کرد. این سه کشور با اشاره به عدول مرحله به […]

 

مکانیسم حل اختلاف در برجام (ماشه) از سوی تروئیکای اروپایی فعال شد.
به گزارش «جمله» خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌ها اعلام کرد فرانسه، انگلیس و آلمان روز سه‌شنبه ساز و کار حل اختلاف توافق هسته‌ای ایران موسوم به «مکانیسم ماشه» را فعال خواهند کرد.
این سه کشور با اشاره به عدول مرحله به مرحله تهران از تعهدات برجامی‌اش افزودند که «به دلیل اقدام‌های ایران چاره‌ای نمانده» جز این‌‌که مکانیسم حل اختلاف را فعال کنیم.
بنا به اظهارات دیپلمات‌ها، این تصمیم اروپایی‌ها با هدف «حفظ برجام و گفت‌وگو با ایران برای برگشت به تعهدات برجامی‌اش» انجام می‌شود و نه برگشت تحریم‌های سازمان ملل.
این در حالی است که بر اساس این مکانیسم، اختلاف حل نشده در کمیسیون مشترک برجام که شامل کشور‌های عضو این توافقنامه است، به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع داده خواهد شد.
در صورتی که شورای امنیت نیز ایران را به نقض برجام محکوم کند، تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل که قبل از برجام نیز وجود داشت، بدون طی شدن هرگونه پروسه‌ای علیه ایران اعمال خواهد شد.
در اواخر آذر ماه خبرگزاری رویترز به نقل از شش دیپلمات غربی و اروپایی گزارش داد کشور‌های اروپایی باقی‌مانده در برجام، احتمالا مکانیسم حل و فصل اختلافات در برجام (مکانیسم ماشه) را در ماه ژانویه (دی-بهمن) ۲۰۲۰ فعال می‌کنند.
دستگاه دیپلماسی کشورمان نیز روز سه‌شنبه ۲۴ دی به بیانیه سه کشور اروپایی درباره فعال کردن مکانیسم حل اختلاف در برجام واکنش نشان داد و تهدید کرد که به هرگونه اقدامات «غیرسازنده» در این زمینه «با جدیت و قاطعیت به طور مناسب پاسخ خواهد داد».
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ، در اظهاراتی بیان کرد که «اقدام سه کشور اروپایی یک اقدام کاملا انفعالی و از موضع ضعف است». وی گفت که ایران فرایند حل‌وفصل اختلافات در برجام را «از یکسال و اندی پیش» با ارسال نامه‌های رسمی از سوی وزیر خارجه به کمیسیون مشترک برجام آغاز کرده و «لذا نه به لحاظ فرایندی و نه به لحاظ عملی اتفاق جدیدی نیفتاده است».
سخنگوی وزارت خارجه در اظهاراتش کشورهای اروپایی را متهم کرده که از زمان خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های واشینگتن، «نتوانستند اقدامی ملموس و جدی برای ایفای تعهدات خود صورت دهند» و به همین دلیل تهران طی پنج گام، «اجرای بخشی از تعهدات هسته‌ایش» را متوقف کرد.
موسوی افزود اگر طرف‌های برجام به تداوم آنچه که «مسیر وادادگی در برابر آمریکا» توصیف کرده است ادامه دهند «و یا بخواهند از فرآیند حل‌وفصل اختلافات در کمیسیون مشترک برجام سوءاستفاده کنند، باید خود را برای پذیرش تبعات آن نیز آماده کنند». مقام‌های کشورمان از زمان خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت سال گذشته تاکید داشتند که «تهران باید از مزایای اقتصادی این توافق بهره‌مند شود» و این مهم بر عهده سایر کشورهای باقیمانده در آن است.
کشورهای اروپایی گفته‌اند که یک سازوکار مالی موسوم به «اینس‌تکس» راه‌اندازی کرده‌اند تا تجارت با ایران را از تحریم‌های آمریکا مصون نگه دارد ولی به رغم گذشت یک‌سال، این سامانه فعالیت چندانی نداشته است.